Вход
София
Времето в София 7 o C

Сделката за Брекзит е съгласувана на 95 %

Сделката за Брекзит е съгласувана на 95 %

на 21.11.2020
6743
0
Сделката за Брекзит е съгласувана на 95 %
Автор: ПИК
21.11.2020
0
6743

 Сделката за условията на отношенията между Великобритания и Европейския съюз след Брекзит е договорена на 95%, но по редица въпроси остават значителни разлики. Това съобщи в събота телевизионният канал Sky News, след като се запозна с документите, представени на среща с високопоставени дипломати в Брюксел в петък от генералния секретар на Европейската комисия (ЕК) Илзе Юхансон, предава TACC, цитирана от "Фокус".

Според телевизионния канал Юхансон информира, че текстът на търговското споразумение е в етап на окончателно споразумение в почти всички области, "обхващащ почти всички въпроси". Тя обаче призна, че разликите в подхода продължават да съществуват в три ключови области. Става дума за разпределението на риболовните квоти след Брекзит, т. Нар. Единни правила на играта (т.е. осигуряване на условия за еднаква конкуренция за британските и европейските компании) и изпълнението на постигнатите споразумения (включително каква роля ще бъде възложена на Европейския съд).

„По тези въпроси Великобритания не е направила значителни стъпки“, каза Йохансон, която заяви, че без напредък в тези области между Лондон и Брюксел „няма да има икономическо партньорство“.

Други въпроси, по които няма съгласие между преговарящите, каналът посочва предоставянето на медицинска помощ на европейски работници, семейни помощи, финансови услуги, товарен транспорт и интелектуална собственост.

В същото време ЕС вярва, че „с политическа воля и съобразяване с интересите на всички страни“ е възможна сделка, уверявайки, че страните се ангажират да постигнат споразумение преди края на преходния период, през който Обединеното кралство се подчинява на всички европейски норми, включително търговията на правилата на единния европейски пазар. Той изтича на 31 декември и по това време споразумението трябва да бъде сключено и ратифицирано от двете страни.

Sky News съобщава за три разглеждани варианта, ако бъде постигната сделка. Едно от тях е да остане текста му само на английски, за да се ускори процеса на ратификация от страните от ЕС. Франция обаче е против този подход. Друго предложение е Европейският парламент да се събере на извънредна среща между Коледа (25 декември) и Нова година. И накрая, третата възможност е да се договори „временното прилагане“ на споразумението, тоест то да започне от 1 януари и да се ратифицира по-късно.

Сподели:
свързани новини
Преговорите за Брекзит остават замразени Преговорите за Брекзит остават замразени
Преговорите за Брекзит между ЕС и Обединеното кралство...
на 21.10.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19102
архив

Мъжки кит, плувайки около женския, казал укорително: - Колко страни, стотици екологични организации, видни политически лидери, милиони хора - всички те се стремят нашият вид да оцеле, а ти ми казваш, че те боли главата

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
АСТРОЛОГ: Денят е добър за начало на важни дела. Всичко, което се започне, ще има успех
x