Севда Шишманова снима филм за терористичния атентат в Бургас

Животът днес

Севда Шишманова снима филм за терористичния атентат в Бургас

3816
на 27.04.2021
Севда Шишманова снима филм за терористичния атентат в Бургас
Автор:   ПИК

Бившият програмен директор на Българската национална телевизия Севда Шишманова разработва първия си игрален филм "Парчета живот". Българо-немската копродукция е вдъхновена от терористичната атака в Бургас през 2012 г. и е продуцирана от Red Carpet, съобщава filmneweurope.com.

препоръчано

Терористичен атентат в Бургас на 18 юли 2012 г. уби пет и рани 32 от 42 израелски туристи, преди те да бъдат транспортирани от летището до техните черноморски хотели. Ливанският атентатор и шофьорът на автобуса, български мюсюлманин, също загинаха.

Севда Шишманова и Милена Петрова написаха сценария, който разкрива личните истории на жертвите и убиеца през погледа на фотограф, каран да преодолее собствените си предразсъдъци.

"Смъртта на невинни хора при терористичен акт е нещо, на което бях свидетел много пъти. Като военен кореспондент на телевизията съм отразявала нападения в Афганистан, Пакистан и Близкия изток, както и в Лондон, Истанбул и др. Наясно съм със спиралата на отмъщението, която има своя дълбоко радикализиращ се политически фон", каза Шишманова за FNE.

"Когато първият терористичен атентат в България се проведе в Бургас, реших да разгледам по-отблизо историите на загиналите. Създаването на филм за неотдавнашно трагично събитие, което продължава да е травмиращо за засегнатите, носи етични рискове и отговорности. По този начин написахме сценария въз основа на интервюта с хора, близки до жертвите, оцелели, на записи на интервюта със свидетели, на съдебномедицински снимки и видео материали и на професионални анализи на подготовката и изпълнението на нападението", добави Шишманова.

Въпреки, че проектът е в процес на финансиране, роденият в България немски актьор Самуел Финци и Калоян Божилов вече са се съгласили да се присъединят.

Тъй като обществената подкрепа от Българския национален филмов център вече е осигурена, обичайният партньор на Red Carpet - 42Film, влиза в процедура за кандидатстване в Германия. В същото време партньорствата в Израел, където се планират някои важни сцени, са в процес на договаряне. Снимките трябва да започнат през 2022 г. или най-късно през 2023 г., а премиерата трябва да се състои през следващата година.

Сподели:
Бомба x
Седем начина да преборите самотата Седем начина да преборите самотата
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Миро от Биг Брадър строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си САМО В ПИК TV: Миро от "Биг Брадър" строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си
ново
Днес: 41
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това