"Сега": Шерифът на народа с кураж на мишелов

НАЙ-ВАЖНОТО

"Сега": Шерифът на народа с кураж на мишелов

184026
на 26.05.2020
Сега: Шерифът на народа с кураж на мишелов

Последвайте ни в Google News Showcase

Шерифът на народа е прозвище, което Иван Гешев получи от своите привърженици, след като беше избран от Висшия съдебен съвет за главен прокурор. Оттогава шефът на държавното обвинение окончателно захвърли червената тога и закачи полицейската значка. Въпреки уверението, че не се страхува да се изправи срещу корупцията по високите етажи на властта,главният прокурор се оказа с кураж на мишелов - ловува на дребно.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

От началото на 7-годишния си мандат Гешев системно приравнява позицията на шеф на прокуратурата, чиято власт е безконтролна, с тази на редовия полицай. Той поде кампания за борба с битовата престъпност, в рамките на която обикаля села и паланки, където възрастните хора са тормозени от набези на крадци. През последните месеци Гешев периодично ръководи акции в малки населени места в различни области на България, които са напоително отразени от медиите.

Нахлупил каскета, главният прокурор разговаря с местните жители, като им обещава спокойни старини и защита от злосторници.

Дори епидемията от коронавируса не успя да сложи пауза на тази абсурдна пиар стратегия. В месеците, в които от Националния оперативен щаб съобщаваха за 40-50 души, диагностицирани с COVID-19 за денонощиe, Иван Гешев се превърна в същинска заплаха за най-рисковата група на болестта. На няколко пъти той посети в дома им пострадали от грабежи възрастни граждани заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов и цяла свита от пиари и журналисти. Разбира се, бяха погазени всякакви правила за безопасност по време на пандемията, като носене на ръкавици и спазване на дистанция.

Тези пристъпи на популизъм поставят логичния въпрос дали залавянето на кокошкари по селата влиза в компетенцията на главния прокурор в най-корумпираната държава в Европейския съюз. 

"Темата за битовата престъпност е едно от нещата, които ме дебалансират", признава Гешев. 

Безспорно битовата престъпност е бич за малките населени места, където безработицата е висока, а полицията често отсъства. Вместо да припознава полицейските задължения обаче, от Гешев се очаква да насочи усилията си към върховете на държавната власт, където е концентрирана гранд корупцията. Но явно тя не трогва толкова шерифа.

И докато главният прокурор предпочита да изпълнява ролята на уличен полицай, обществото се надява по-скоро да види еквивалент на Лаура Кьовеши у нас.

Когато ръководеше румънската дирекция за борба с корупцията, тя спечели уважение от колегите си в цяла Европа заради своята безкомпромисност срещу злоупотребите на властта. С нейните усилия в северната ни съседка бяха повдигнати обвинения на 14 бивши министри, 39 депутати, четирима сенатори, един евродепутат и 237 кметове, като 90% от тях завършиха с осъдителни присъди. Нашият главен прокурор обаче дори не вижда подобен ангажимент в длъжностната си характеристика. 

Търговията с влияние и злоупотребата със служебно положение, за които има данни в скандала с финансовия министър Владислав Горанов и кореспонденцията му с хазартния бос Васил Божков, не представляват интерес за Гешев. 

"Не си причиних това да чета публикуваните есемеси. Колегите казаха, че не виждат нещо в тях, което да налага проверка", обясни той след публикуването на съобщенията.

Докато главният прокурор счита за негово задължение лично да противодейства на битовата престъпност, дори не ще да знае за политическата корупция. По негови думи това не влиза в професионалната му компетентност.

"Българският главен прокурор се занимава с методическо ръководство и надзор за законност - да определя стратегии и визията за развитие на прокуратурата. Конкретните досъдбни производства се наблюдават от конкретни прокурори, които вземат конкретни решения по конкретни казуси. Когато този сигнал стигне до мен, аз ще го разпределя и по съответния канален ред ще стигне до някой прокурор, който ще вземе компетентно решение по конкретния случай. Това не е от компетентност на главния прокурор", обясни Иван Гешев пред журналисти по време на поредната спецакция на село.

Получава се така, че ръководителят на институцията, която следва да установи дали финансовият министър е облагодетелствал или пък е получил облаги от обвиняемия Божков, за да му осигури гръб в хазартния бизнес, нехае.

Още повече, че бизнесменът с прякор Черепа беше определен от Гешев, като "най-опасния българин" и олицетворение на "криминалния преход". Остава мистерия защо, след като му бяха повдигнати 11 обвинения, изненадващо смелостта на главния прокурор се изпари, когато трябваше да провери връзките на Божков  в управлението на държавата.

Шефът на държавното обвинение ръмжи като лъв, но не успява да бъде повече от домашно коте на силните на деня. Работата му през следващите години от мандата ще следва същата матрица, както досега. Под диктовка прокуратурата ще опрасква някогашни галеници на статуквото, когато стане необходимо да се преразпредели бизнес и поднесе жертва пред олтара на пиара.

А за удовлетворение на Иван Гешев поне му е дадена свободата да разхожда каскета си по селата.

Вестник "Сега"

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО)
ново
Днес: 140
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК