Сенатът на Чехия призова за разтрогване на договора за приятелски отношения с Русия

Европа

Сенатът на Чехия призова за разтрогване на договора за приятелски отношения с Русия

2283
на 22.04.2021
Сенатът на Чехия призова за разтрогване на договора за приятелски отношения с Русия
Автор:   ПИК

Членове на върховната Камара на чешкия парламент – Сената, по време на заседание снощи призоваха правителството да разтрогне договора за приятелски отношения и сътрудничество с Русия, съобщава РИА „Новости”, като се позовава на Чешката ТВ.

препоръчано

„Сенаторите в прието постановление нарекоха взривовете във Върбетице акт на държавен тероризъм, като призоваха правителството да разтрогне договора за приятелски отношения и сътрудничество с Русия, както и да съкрати броят на служителите в посолството на Русия в Прага до един човек. За постановлението са гласували 67 от 72-ма присъстващи на заседанието сенатори”, се посочва в съобщението.

Членовете на Сената, също така, са препоръчали правителството да поиска обсъждане на инцидента във Върбетице в Съвета за сигурност на ООН, както и в органите на НАТО и ЕС, и да настоява пред страните-членки на тези организации за подкрепа и помощ.

Сенаторите са подкрепили решението за изгонването от Прага на 18 руски дипломати и са осъдили ответните действия на Русия и изгонването на 20 сътрудници на посолството на Чехия в Москва.

Членовете на Сената са поискали от правителството да публикува откритата част от документите за взривовете във Върбетице за да бъде избегнато разширяване на дезинформацията по тази тема.

Освен това, сенаторите са препоръчали правителството на изиска от Русия компенсация за нанесените щети, както на Републиката, така и на отделни хора в резултат на взривовете във Върбетице.

 

Превод и редакция: ПИК

Сподели:
Бомба x
СКРОМЕН ПРАЗНИК: Отбелязваме паметта на един смирен Божи угодник СКРОМЕН ПРАЗНИК: Отбелязваме паметта на един смирен Божи угодник
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Миро от Биг Брадър строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си САМО В ПИК TV: Миро от "Биг Брадър" строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си
ново
Днес: 38
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това