Сензационна книга разкрива интимните тайни на Фердинанд I Български

КУЛТУРА

Сензационна книга разкрива интимните тайни на Фердинанд I Български

15619
на 20.11.2021
Сензационна книга разкрива интимните тайни на Фердинанд I Български
Автор:   ПИК

Личният живот на известните хора винаги е бил предмет на особен интерес от страна на историците. Като че ли именно в тази сфера на познанието историческите изследвания се приближават най-много до вкусовете на широката публика – заради пикантните подробности, заради екстравагантността и безсрамието на онези, които в същото време създават историята. Често историческата истина е толкова любопитна, че прилича на филмов сериал, и фактът, че всъщност става дума за действително случили се събития, е особено завладяващ. Защото в крайна сметка филмовите сюжети твърде често са заимствани от действителността.

препоръчано

Фердинанд І Български е една от най-противоречивите фигури в новата ни история. С неговото управление са свързвани някои от особено сериозните ни постижения – като обявяването на Независимостта на 22 септември 1908 г., но също така два от най-тежките моменти в историята ни – националните катастрофи от 1913 и 1918 г. Фердинанд царува на българския трон в продължение на повече от 31 години, с което се нарежда в челната десетка на най-дълго управлявалите български монарси. Той внася у нас духа на модерна Европа, строи дворци, преобразява столицата София. Основава Природонаучния музей и Софийския зоопарк. Съдейства за българското икономическо чудо, за обновлението на армията и прави искрен опит да реши националния въпрос.

И въпреки това ликът му не присъства на нито една банкнота или монета в обращение, никой град или улица не носи неговото име, дори гробът му не се намира на територията на страната. Случайна или тенденциозна е тази историческа забрава? Фердинанд I е противоречива фигура и в личния си живот. Още по време на царуването му се носят многобройни клюки за интересния му семеен живот и несметните му любовни авантюри. До каква степен са обосновани разказваните пикантни истории за интимния му живот? Може ли да има еднозначна оценка на личността и управлението му? Премиерната книга „Личният живот на Фердинанд I Български“ дава отговор на всички тези въпроси.

Томът е най-новото заглавие от сензационната поредица на издателство „Милениум“ „Личният живот на ...“, в която вече излязоха впечатляващи портрети на Джеймс II, Луи XIV, Мария Терезия и Сюлейман Великолепни.

Сподели:
Бомба x
ПОЧИТ: Честваме обичана светица, неразривно свързана с историята на България ПОЧИТ: Честваме обичана светица, неразривно свързана с историята на България
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК ТV: ГЕРБ на бунт срещу опитите за екзекуция на Труд - депутати от партията на Борисов пристигнаха в редакцията на вестника (ОБНОВЕНА/СНИМКИ) ПЪРВО В ПИК ТV: ГЕРБ на бунт срещу опитите за екзекуция на "Труд" - депутати от партията на Борисов пристигнаха в редакцията на вестника (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
ново
Днес: 24
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това