СЕНЗАЦИОННО ОТКРИТИЕ: Подземен тунел под египетски храм може да води до изгубената гробница на Клеопатра (СНИМКИ)

ФОТОГАЛЕРИЯ

СЕНЗАЦИОННО ОТКРИТИЕ: Подземен тунел под египетски храм може да води до изгубената гробница на Клеопатра (СНИМКИ)

19726
на 09.11.2022
СЕНЗАЦИОННО ОТКРИТИЕ: Подземен тунел под египетски храм може да води до изгубената гробница на Клеопатра (СНИМКИ)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Археолози са открили тунел в скала дълбоко под земята в района на храма Топозирис Магна западно от Александрия, съобщава Египетското министерство на туризма и антиките. Масивният тунел, който е описан като „геометрично чудо“, е с дължина 1300 метра. Районът е обект на вниманието на археолозите в търсене на отдавна изчезналата гробница на царица Клеопатра.

препоръчано

Тунелът е открит на 13 метра под земята от археологическа мисия на университета в Сан Доминго, ръководена от д-р Катлин Мартинес. По време на разкопките и археологическото проучване на тунела са открити редица керамични съдове и гърнета под утайка кал, както и правоъгълен блок от варовик. В близост до храма са намерени и две глави от алабастър, едната от които датира от периода на Птолемеите.

Установено е, че част от тунела е потопена под вода и това подкрепя теорията, че основите на храма Топозирис Магна също се намират под вода. Най-малко 23 земетресения са ударили египетското крайбрежие между 320 и 1303 г. сл.Хр., което би обяснило срутването и потапянето на част от храма Тапозирис Магна.

Археолози изследват новооткрития тунел в Тапозирис Магна (Ministry of Tourism and Antiquities)

Архитектурният дизайн на новооткрития тунел прилича на тунела на Евпалинос на гръцкия остров Самос, който се смята за едно от най-важните инженерни постижения на класическия свят.

Тапозирис Магна, Великата гробница на Озирис

На върха на хребета Таения, който разделя морето от пресъхналото днес езеро Меротис, стоят два паметника, частично възстановени през 30-те години на миналия век. Единият е кула, която е била използвана при реконструкцията на Александрийския фар, а другият са останките на храма на Озирис, за който отдавна се смята, че е гробница на Клеопатра.

Изследването на кулата е установило, че тя определено не е фар и дори не е наблюдателна кула. Вероятно е построена по време на Птолемеите и е била само гробница.

Тапозирис Магна, което означава „великата гробница на Озирис“, е древен град, основан от фараона Птолемей II Филаделф между 280 и 270 г. пр.н.е. След като Александър Велики завладява Египет през 332 г. пр.н.е. и основава Александрия, Тапозирис Магна става център на религиозния фестивал Кояк. Фестивалът Кояк се върти около легендата за бог Озирис, който бил убит от брат си Сет и съживен от неговата сестра-съпруга Изида, която заченала техния син Хор. Храмът Тапозирис Магна е посветен на Озирис.

На върха на хребета Таения, разкритие на варовик , който разделя морето от езерото Маеротис, стоят два паметника, които са били частично възстановени през 30-те години на миналия век. Едната е кула, която е била използвана при реконструкцията на фара на Александрия , а другата е останките от храм на Озирис, за който също се смята, че е последното място за почивка на Клеопатра .

В най-научното изследване на кулата, провеждано досега, се заключава, че „Кулата на Абусир“ определено не е фар или дори наблюдателна кула. Вероятно е построен по време на управлението на Птолемеите, след като Фарос е построен и е бил само погребален паметник.

Последното място за почивка на Клеопатра?


През последните 14 години д-р Катлин Мартинес е ръководител на разкопките в Тапозирис Магна. Откритията, направени през това време, я правят все по-уверена, че е близо до отдавна изгубената гробница на Клеопатра VII и нейния любовник Марк Антоний.

По време на разкопките са направени много забележителни открития. Например през 2010 г. е открита огромна безглава гранитна статуя на цар от Птолемеите. Според Захи Хавас тя вероятно е принадлежала на Птолемей IV и е била посветена на бог Озирис. Мартинес споделя, че при разкопките е открита и красива статуя на Клеопатра заедно с 22 монети с нейния образ.

Зад храма е открит некропол, съдържащ много мумии в гръко-римски стил, които са били погребани с лица, обърнати към храма. Това означава, че вероятно храмът е гробница на важна царска личност като Клеопатра.

Дали новооткритият подземен тунел ще отведе археолозите до гробницата на Клеопатра и Марк Антоний, само времето ще покаже.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК! Джейхан Ибрямов остава за постоянно в ареста - човекът на Доган отказал да говори пред разследващите, натъпкал половината от белязаните пари в сакото (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК! Джейхан Ибрямов остава за постоянно в ареста - човекът на Доган отказал да говори пред разследващите, натъпкал половината от белязаните пари в сакото (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 50
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК