СЕНЗАЦИОННО РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПИК: СЕМЕЙСТВОТО НА ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА С 3 КЪЩИ ЗА ГОСТИ НА МОРЕТО. Усвоени 400 000 лв. европари. Къщите не работят, вътре купонясват Елена и мъжът й (СНИМКИ/ДОКУМЕНТИ)

Евъргрийн

СЕНЗАЦИОННО РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПИК: СЕМЕЙСТВОТО НА ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА С 3 КЪЩИ ЗА ГОСТИ НА МОРЕТО. Усвоени 400 000 лв. европари. Къщите не работят, вътре купонясват Елена и мъжът й (СНИМКИ/ДОКУМЕНТИ)

621014
на 23.04.2019
СЕНЗАЦИОННО РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПИК: СЕМЕЙСТВОТО НА ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА С 3 КЪЩИ ЗА ГОСТИ НА МОРЕТО. Усвоени 400 000 лв. европари. Къщите не работят, вътре купонясват Елена и мъжът й (СНИМКИ/ДОКУМЕНТИ)
Автор:   ПИК

И водачката на евролистата на БСП Елена Йончева изплува в афера с "къща за гости".

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Комплекс от 3 китни вили в близост до морския бряг си е построило с евросредства семейството на Йончева в странджанското селце Велика, непосредствено до курорта Лозенец.

Това показва разследване на ПИК за скандална схема по усвояване на субсидии от Министерство на земеделието, задвижена от мъжа и свекъра на червената депутатка, както и от свързани с фамилията лица. 

В момента обаче комплексът не работи по предназначение, а съществува полукриминално. Няма сайт, тарифи за настаняване, официален телефон за контакт. Според свидетели, чиито имена ПИК пази в редакцията, в уж "къщите за гости" купонясват единствено Йончева, мъжът й Пламен и техни приятели.

Това е сериозна нарушение на правилата на Програмата за развитие на селските региони, по която са отпуснати европарите.

Ето и цялата история, която донякъде преповтаря сагата с подалия оставка зам.-министър на икономиката Александър Манолев.

11 години по-младия мъж на Йончева - архитект Пламен Тодоров, и баща му Анатоли Тодоров Стоянов стоят зад фирмата „Парк Велика“ ООД. Родителят е управител и съсобственик на фирмата. Тя е усвоила близо 400 хил. лв. по програма на Министерство на земеделието за развитие на селските райони, показват документите от разследването на ПИК.

Срещу тези пари са си построили вили, в които семейството и техни приятели, както и самата Елена Йончева, си отдъхват край морето през лятото. Основната дейност – туризъм и отдаване под наем на къщи за гости, изобщо не се извършва, показа още разследването на медията ни. Нарушението е видно и подлежи на санкция от страна на прокуратурата и ОЛАФ, тъй като се касае за измама с евросредства. 

Компанията строи 3 вили в едноименния природен парк, който е само на 3 км. от плажната ивица на Лозенец, с пари от еврофондовете. През 2011 г. от фонд „Земеделие“ по мярка 311 са им отпуснали 376 646 лв., след като декларират, че целият проект ще струва 538 066 лв. Според експерти строителството на три къщи по 125 кв. м. им е струвало значително по-евтино.

За капак проектирането и плановете на строежа са изпълнени не от кого да е, а от мъжа на Елена Йончева и брат му чрез архитектурната им фирма „Зуум студио“. Това е видно и от сайта им, където гордо са публикували снимки на имотите, както и интериора.

Излиза, че голяма част от въпросните евросредства директно са се върнали в семейството – бащата ги дава на фирмата на синовете си.

Парцелът от 1500 кв. м. и е купен от фирма „Парк Велика“ ООД пред 2008 г. от частно лице. Година по-късно е направена оценка по ОВОС, тъй като районът е екологично чист и се води защитена зона в парк „Велика“, чието име заимства дружеството.

По същото време община Царево осигурява на фирмата без конкурс и поръчка и ползването уж като пасище на още 1 декар общинска земя, за която плащат наем в продължение на над 10 години с поетапно удължаване на правото на ползване.

През 2011 г. фирмата ипотекира и трите къщи, като по този начин си осигурява свежи парични потоци, вероятно за останалите проекти на амбициозното семейство.

Странен е фактът, че въпросните къщи за гости изобщо не се отдават под наем, а дейността на дружеството е съмнителна. Фирмата на свекъра на Йончева не изпълнява нито едно от изискванията, заложени в програмата на Министерство на земеделието, с което са спечелили сериозното финансиране.

Комплексът няма сайт, нито публични контакти, чрез които евентуални гости да си наемат някоя от вилите. Единственият телефон за връзка, до който ПИК достигна чрез дълги мъки, е на управителката и съдружничка на свекъра на Йончева – Яна Куцарова.

В разговор с наш репортер (записът се пази в редакцията) дамата бе видимо притеснена от въпросите около възможностите за наем на вила. Тя заяви, че изобщо не знае дали ще бъдат давани под наем през лятото и смотолеви, че две от трите къщи били заети и авансово платени през целия сезон. Зимата целият комплекс не работел. 

Куцарова се измъкна с оправдания за предстоящи ремонти, а на въпроса за цените напълно се обърка и каза, че няма конкретна тарифа и трябвало да попита съдружниците?!

Всичко това е в тотално нарушение на правилата, тъй като по правилника на евросубсидията компанията трябва да поддържа дейността целогодишно, да има бизнес план за 10 години с предмет на експлоатация, указан в договора. Това обаче не само че не случва, но и справка във финансовите отчети на дружеството сочи, че то регистрира нищожни приходи от дейност. За 2014 г., например, те са 9 000 лв. и няма нито един нает работник, което също е основно изискване на поръчката.  

Напиращата за европарламента Елена Йончева съучаства в семейна схема за неправомерно усвояване и разхищаване на европари. Александър Манолев подаде оставка след съмнения за подобна схема. Как ще постъпи "моралната" Йончева?

Съдружничката Яна Куцарова пред ПИК:
Всички къщи са заети предварително, цената не сме я определили още

Разговор на репортер на ПИК, представил се за клиент, пред когото съдружничката Куцарова признава, че цената на къщите не е ясна, няма сайт и контакти и къщите са заети.

- Здравейте, комплекс "Парк Велика" търся. Искам да запазя къща за лятото, кога имате свободни дати?

- Не е точно комплекса, но кажете.

- Ами с кого разговарям, защото този телефон взех по справки. Една приятелка ми препоръча този комплекс, защото го е виждала и ни харесва. Търсих сайт или телефони, но няма никъде. 

- Яна Куцарова съм аз, мога да попитам, но доколкото знам този сезон са авансирани къщите. Ще се прави и ремонт и едва ли ще има някаква възможност.

- Кого трябва да попитате и каква е цената, ако искаме за месец например?

- Съдружниците трябва да попитам. Не знам каква е цената.

- Все пак приблизително - 2000-3000 лв.?

- Ами толкова вероятно, но те съдружниците си решават. Трябва да се види колко ще е сега, защото има увеличение на цените, на тока...

- А кога ще е ясно? Защо нямате сайт, аз много трудно ви открих.

- Те си знаят, не ги решавам аз тези неща. Казвам ви, че няма възможност и е заето.

- Ами ако отидем сега, не може ли да се срещнем на място с някой, който отговаря?

- Ааа, не, сега е заключено всичко. Само лятото има хора. Оставете си телефона и аз ще предам.

 

ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ В ПИК - НОВИ ИМОТНИ АФЕРИ НА ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА В СЪДРУЖИЕ СЪС СКАНДАЛНИ ЛИЦА!

Свекърът на Елена Йончева е съдружник във фирмата "Парк Велика" с дама от Черноморието, с която се свързахме по телефона и е заета да поддържа къщите на място - Яна Куцарова. Другият управител Людмил Недялков пък е съдружник със брата на арх. Пламен Тодоров - Теодор Тодоров.  Така семейните връзки около дружеството лъсват с пълна сила

Деверът на Елена Йончева - Теодор Анатолиев Тодоров, на когото е кръстен синът й, е съдружник в друга фирма със същия Людмил Недялков, който е и ортак със свекъра й в "Парк Велика"

Справка от Министерство на земеделието сочи колко са взетите по мярката за развитие на селските райони евросредства - 376 646 лв., след като обявили, че имат нужда от 538 хил. лв.

Според отчета на фирмата за 2014 г. то има едва 9000 лв. приходи от основна дейност, а предходната дори по-малко

За 2014 г. комплексът не е платил и лев за персонал, което показва, че не работи и не са спазени правилата по европроекта 

Категоризация на къщите от комплекса сочи, че имат една звезда, въпреки лукса, създаден от арфитектурното студио на мъжа на Елена Йончева. Общата леглова база е 18, но както ПИК разкри достъп до тях имат само приближените на фамилията

Комплексът в село Велика се намира на 3 км от морския бряг на курорта Лозенец

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 4 март - емоцията пречи на Овните, всичко започнато носи успех на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 4 март - емоцията пречи на Овните, всичко започнато носи успех на Скорпионите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Въпреки напъните на сглобката да изчегърта празника - не се гаси туй, що не гасне: На 3 март Русия ни освободи от турско робство! (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Въпреки напъните на сглобката да изчегърта празника - не се гаси туй, що не гасне: На 3 март Русия ни освободи от турско робство! (ВИДЕО)
ново
Днес: 86
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК