Вход
София
Времето в София 25 o C

Сергей Станишев: ГЕРБ изяде белите пари за черни дни

Сергей Станишев: ГЕРБ изяде белите пари за черни дни

на 16.10.2012
8450
2
Сергей Станишев: ГЕРБ изяде  белите  пари за черни дни
16.10.2012
2
8450

 - Изследване на социологическата агенция „Алфа Рисърч”, публикувано в началото на седмицата, показва, че всеки втори българин вече на вярва на управляващите. Отива ли си ГЕРБ, г-н Станишев?

- Нещата са ясни. ГЕРБ си отиват, слава Богу. Въпросът е  какво се случва след това. Защото на изборите няма да им помогнат нито манипулациите и фалшификациите, нито натиска върху хората и потулването. Тъй като все повече българи проглеждат какво се случва с тях. Много пъти съм казвал - тази власт се превръща в рисков фактор за хората, за икономиката на България. Нека ви попитам - кой каза, че няма да има вдигане на данъци? Стотици пъти го повториха - г-н Борисов и ГЕРБ, нали така. Намерението на г-н Дянков за облагане на лихвите по депозитите ясно говори за това.

- Оправданието им е, че ще вземат от богатите, за да дадат на бедните. Това не е ли поредният предизборен популизъм на управляващите?

- Преди две седмици отричаха, че ще вдигат данъци в това число и десятъка върху влоговете. Всяка развиваща се страна стимулира спестяванията като инвестиционен ресурс за икономиката. ГЕРБ правят точно обратното – наказват спестяванията. И обяснението, че, видите ли, са загрижени за бедните, изобщо не издържа, защото 70 % от влоговете в България са до 1000 лева. Това са спестяванията. Това ще се облага. Второ, ако твърдят, че искат да обложат богатите - ами да има ставка за хората с високи доходи, както БСП е предлагала нееднократно. Защо не го правят, а облагат хората, които са заделили бели пари за черни дни. Това е пълно безобразие! Ако г-н Дянков е последователен в своите действия, тогава да освободи от данък ипотечните и потребителските кредити. А той какво прави? Иска да събере 120 млн. от 12 млн. депозити, които са в банковата система. Те не са само на богатите. В кризистната 2009 г. постъпленията от данъци бяха 21 % от БВП. Сега са вдигнати акцизи на цигари, на горива, подготвя се нов данък – десятък върху лихвите на депозитите, а се планират 20 % постъпления. Явно не могат да се справят с бюджета на държавата.

- Това значи ли, че няма да подкрепите този бюджет?

- Ние няма да подкрепим цялата рамка на този бюджет и ще ви кажа защо. Защото управляващите не са способни и не правят усилие реално да съберат повече приходи, за да имат повече разходи за социални нужди. Четири- пет пъти ГЕРБ ни обясняваха че сме били излизали от кризата, а в бюджета за 2013 г. събираемостта от данъците /с вдигнатите данъци/, е с 1% от БВП по-ниско отколкото в острата фаза на кризата през 2009 г. Това е наш основен мотив да не подкрепим бюджета. Десятъкът върху лихвите от депозитите не е най-големият проблем, честно казано. Въпреки че той показва безобразното отношение на правителството към хората.

- И какво предлага БСП?   

- Ще предложим алтернативен вариант на бюджета за 2013 г. И нашият екип под ръководството на Пламен Орешарски вече работи по него. Но да ви кажа право до официално внасяне на бюджета в парламента очаквам и други изненади. Например защо да не се появи идея и пенсиите да бъдат обложени с данък?!  От ГЕРБ всичко може да се очаква. Какво им пречи на следващото заденание да го преосмислят.

- Единадесет държави от еврозоната са постигнали споразумение за въвеждането на данък върху финансовите транзакции. Този налог може ли да бъде алтернатива за повече пари в бюджета?

- Както знаете, това е инициатива и кампания на европейските социалисти от няколко години. Тя набира сила и си пробива път. Искам пак да подчертая – това не е данък върху транзакциите и тегленето на пари от обикновените хора, това е данък от финансовите спекуланти върху големите операции на борсите. И той може да даде действително сериозен ресурс в националните европейски бюджети. Във вразка с това искам да ви кажа, че е имало много важна среща на президента на Франция Франсоа Улан и на австрийския канцлер Вернер Файман  точно на тази тема. И аз като президент на ПЕС подкрепих тяхната инициатива от тези средства да се задели ресурс за борба с младежката безработица в целия Европейски съюз. Да се обособи един фонд, който ще бъде насочен към страните членки за създаване на работни места за младите хора, защото това е приоритет на европейските социалисти. И затова се радвам, че постигаме стъпка по стъпка все повече успехи в лансирането на нашите идеи в тази област.

- Друга екзотична идея на финансовия министър е референдумът за АЕЦ „Белене” да се финансира от партийните субсидии. Ще заделите ли пари от вашата каса?

- Искам да ви кажа, че тази поредна безумна идея на ГЕРБ е гавра с демокрацията. Защото демокрацията няма цена и в закона ясно пише, че държавата отговаря за провеждането на референдум. И няма да ми се обясняват, че нямат пари. Нека вземат от парите за подслушвания на Цветанов - да ги намалят, така и хората ще живеят по-спокойно и по-малко уплашени. С тях да се плати референдумът.

- На пресконференция в парламента алармирахте, че оперативна програма „Околна среда” е пред провал, управляващите пък се хвалят с усвоените европари. Какво се случва всъщност?

- Реално погледнато оперативна програма „Околна среда” е пред провал и може да се стигне до тежки санкции за България. Освен, че усвояването, което е под 15 %,  върви бавно, има и огромно надписване на договори, които се сключват набързо, без ясни критерии и без финансиране. Размерът на възможната загуба на средства по програмата е между 1,2 милиарда лева и 2,1 милиарда лева. Няма да могат да се справят с ОПОС и смятат да похарчат парите за неща, които нямат нищо общо с програмата. Например за доставка на пожарни и оборудване – 96 млн. лв., оборудване за изпомпване на вода и борба с наводненията – 96 млн. лв., проучване на водите на река Дунав – 8 млн. лв., доставка на метровлакове и тролейбуси за София, Бургас, Варна, Плевен и Стара Загора – 390 млн. лв. Тези градове са с кметове от ГЕРБ, поне един друг да бяха сложили за цвят. Чрез това пренасочване на средства се създава корупционна схема през МВР за 200 милиона лева и през 5 кмета от ГЕРБ за 390 милиона лева./ Румяна Стефанова, Ретро

 

Сподели:
Напиши коментар »
(2)
1
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
2
КОГАТО ПУБЛИКУВАТ СНИМКАТА НА ТОЗИ МРЪСНИК СТАНИШЕВ 99,9999999% ОТ КОМЕНТАРИТЕ СА С НЕЦЕНЗУРНО СЪДЪРЖАНИЕ,И ТОВА Е СЪВСЕМ НОРМАЛНО
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 10649
архив

Шерлок Холмс и д-р Уотсън се разхождат из долината.
Изведнъж чуват нечовешки вой.
- Какво става, Холмс? Да не е пак Баскервилското куче?
- Няма нищо страшно, Уотсън. Пак дават на сър Хенри овесена каша за закуска.

няма нови новини
Днес: 198
hot
най-четени новини в момента
сега
3001
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Шефът на автоклъстъра разкри шансовете на България да стане партньор на "Фолксваген" след кризата в Сирия (ОБНОВЕНА)
x
ЖИВОТ ОТВЪД: В египетски саркофаг намериха карта за задгробния свят
x