Вход
София
Времето в София 21 o C

Сергей Станишев: Не бягам от отговорност за Пеевски

Сергей Станишев: Не бягам от отговорност за Пеевски

на 18.09.2013
968
22
 Сергей Станишев: Не бягам от отговорност за Пеевски

 - Вече три месеца най-голямата загадка в държавата е кой и защо посочи Делян Пеевски за шеф на ДАНС? Георги Кадиев призова някой в БСП да поеме отговорността по случая. Кой, според вас, трябва да бъде този „някой”, г-н Станишев?

 - Трудно ми е да разбера постоянното връщане към едно назначение, което не бе реализирано, но не бягам от отговорността и от позицията, която заех с това, че лично защитих кандидатурата на г-н Пеевски за шеф на ДАНС. Към онзи момент това бе преценката - и на мен, и на премиера Орешарски, и на г-н Местан за кандидатура, която да свърши много работа за кратки срокове. Вече няма как да се докаже дали съображенията, които сме имали при избора на кандидат, са били верни. Лесно е да се приписва неуспешност на база гадаене. Знаете, че г-н Пеевски оттегли кандидатурата си още на другия ден.

 - „Другарски” огън срещу вас откри и Георги Първанов, който от 22 септември започва да „съживява” идейния живот в партията. Разцепва ли се БСП?

 - БСП от години не е била толкова единна и сплотена. Сами разбирате, че това няма как да се случи, ако има дефицит на идеи. Минахме през изпитанието да бъдем опозиция – време, което използвахме ефективно, за да преосмислим грешките си, да се обединим около идеите за това какво следва, каква България искаме да видим, начертахме конкретни политики. В момента подкрепяме правителство, в чиято програма се съдържат подготвени и приети на наши форуми основни идеи за политики. Тяхното изпълнение е на дневен ред. Що се отнася до бъдещите намерения на г-н Първанов – трябва да попитате него.

 - Правителството на Пламен Орешарски направи два рекорда – първият, за най-бързо предизвикан гняв на хората, и вторият, по упоритост да запази властта на всяка цена. Не чувствате ли вина за тези печални рекорди?

- В най-новата ни история правителствата започваха с много висок рейтинг и в края на мандата им той спада драстично. Времето ще покаже, дали това правителство няма да обърне тенденцията и да започне да покачва своя рейтинг. Няма кабинет, който да не е допускал грешки. Никой не е застрахован от това. Важното обаче е да се поправиш. Правителството на Пламен Орешарски показва ежедневно, че се вслушва в гласа на хората. Освен това за първите три месеца бяха направени изключително важни стъпки за подобряване на живота на най-слабите, на най-онеправданите. И това се вижда. В подписката в подкрепа на Орешарски се включиха стотици хиляди хора. Не приемам твърдението, че правителството се стреми да остане във властта на всяка цена. Това е тезата на ГЕРБ и на Бойко Борисов, които искат да се върнат на власт, за да заметат всички злоупотреби, за разграбването на страната, за смачкването на бизнеса, за рекета, за това, че превърнаха МВР в инструмент за насилие. Знаете, че правителството започна да се разплаща с бизнеса. Половин година след ГЕРБ полицията не рекетира бизнесмените. Търсят се механизми за създаване на нови работни места, за намаляване на безработицата, особено младежката. Това са все мерки, насочени към хората и бизнеса. Едно от най-важните постижения на кабинета на Пламен Орешарски е, че освободи страната от страха, който властваше в продължение на три години и половина.

 - Упрекнахте обаче Орешарски в недостатъчна комуникативност. Какво имате предвид?

 - Както вече казах правителството работи на изключително високи темпове, но все още има недостиг на информираност сред българските граждани за много от нещата, които се правят. Например възстановяването на железопътните линии, спрени от ГЕРБ, с което изолираха цели населени места. Много от социалните мерки, също не стигнаха като информация до хората. Затова е нужно да се обяснява, за да знаят хората. Правителството трябва да отчита свършеното пред българския народ. Липсва информация и за много от наследените от управлението на ГЕРБ проблеми, по чието разрешаване кабинетът работи всеки ден. Ние, българите, забравяме лошото. Но не бива да забравяме, че само допреди половин година държавата бе станала инструмент на една партийна олигархия. И всяко действие, което връща нормалността в страната, трябва да бъде казано.

 - Вилнее ли „червена метла”, за което тръби ГЕРБ?

 - Преди опозицията да ни обвинява в чистка, нека да припомним как три години и половина ГЕРБ правеха назначенията си. Ще ви дам пример - само в централната администрация, разположена в София, която е 6300 души, по време на мандата на Борисов има почти 3000 назначения. От тях с конкурс е взет на работа едва всеки пети. В Министерството на земеделието от 250 назначения само един е с конкурс. 1500 души пък са си намерили неправомерно работа в структурите му в цялата страна. Извършвали са назначения без конкурс, защото кандидатите не са имали нужната квалификация. По този начин ГЕРБ са си издържали актива. Искам да ви попитам, знаейки това, доколко ще имаме вяра в такава администрация? Ние имаме различни принципи. Важна е експертността и професионализмът на хората, не партийната им принадлежност. Аз съм на мнение, че онези, които не отговарят на нужната квалификация на сериозните административни позиции, трябва да бъдат сменени, и то бързо. - И тъй като в държавата видимо нищо не се променя към по-добро – поне в живота на хората, не се ли притеснявате от нова вълна протести през студените месеци, които може и да не са толкова мирни, колкото бяха летните? - Не съм съгласен, че видимо нищо не се променя към по-добро. Мерките, които предприе правителството, както и промените, които се приеха в редица закони, тепърва ще дават своя резултат. Нали не забравяме, че говорим само за 3 месеца? Дори протестите са доказателство за истинска промяна, за връщането на демокрацията и свободата. Помните ли колко бяха заявките за протести по време на управлението на ГЕРБ и как говорителите им бяха привиквани и сплашвани? Забравихме ли актовете от по 500 лева на осмелилите се да протестират тютюнопроизводители от Гоцеделчевско?

 - Засега оцелявате благодарение на гласовете на депутатите от „Атака”. Не е ли твърде крехък ледът, на който сте стъпили?

 - Партия „Атака” ясно заяви, че ще работи за недопускането на ГЕРБ във властта. Това беше и част от предизборните им ангажименти, а и след връщането на групата на Борисов в НС кворумът не зависи от тях. Всяка партия, която е поела ангажимент към обществото, гласува „за” увеличение на майчинските, намаляване на цената на тока, вдигането на парите за обезщетение за гледане на дете от 1 до 2 години и пр. Политиците работят, докато могат да помогнат на хората. Сигурно имаме много грешки. По-важното е да изпълним онова, което сме обещали. На изборите хората, ще направят своята оценка дали сме се справили, или не. Позволете ми да използвам случая и чрез вашия вестник да поздравя първолаците и техните родители, защото първият учебен ден е много специален. И той ще остане такъв през целия им живот. Първият учебен ден е и първата крачка в магическия свят на знанието. Пожелавам им да растат и да се учат за гордост на родителите си и България.

 - Освен първия убечен ден през септември отбелязваме и две големи дати в българската история – Съединението и Независимостта. Ще доживеем ли надписът над парламента „Съединението прави силата” да стане реалност за българските политици? 

- Надявам се. От наша страна крачката е направена. Предложихме декларация за националните приоритети, по които да се обединим всички партии, да забравим противоречията по няколко основни въпроса. Не ми се иска да вярвам, че има партия, която е против създаването на условия за намаляване на бедността и неравенствата във всички техни измерения – социални, етнически, регионални, защото това е от първите наши предложения в този документ. Надявам се да се обединим под общата кауза – България. Защото когато има национална цел, когато сме в състояние да преодолеем вътрешните боричкания, интереси, противоречия, действително като народ сме в състояние да постигнем и велики цели.

Сподели:
Напиши коментар »
(22)
1
А кога ще отговориш на тоя прост въпрос?
2
Червените чугуни още не са налазили тая новина да сипят възхвали по тоя хамстер...
3
Г-н Станишев, между другото "кой" предложи Пеевски за ДАНС
4
КОЙ ??????
5
ако наистина не бяга от отговорност,защо до момента не е подал оставката си? или мисли, че хората са стадо малоумни овце, които може да бъдат лъгани и мамени ?
6
Сергей Станишев е станал съвършен демагог! Кого касаят майчинските - циганите и етническите турци, защото почти всички български жени се връщат на работа 10мес или 1 година ,след като са родили! Само циганите си живеят от майчински и социални помощи, които не използват по предназначение, а главно за купуване на алкохол и цигари
7
Браво на Деним 58 Абсолютно точно и вярно казано ,но кой да го проумее ,че се мисли само за циганите
8
Станишко довечера щял да се надупи пред Протеста, да си събуе гащите и да каже: Туй всичкото е Ваше!
9
щом има аванта и аз ще съм там!
10
владко пак не си пил хапчетата и сънуваш розови слонове пък после бягай при бате бойко да ти плати хонорара пък ако искаш му направи и свирка вече е абсолютно без значение за умрелите добро или нищо за вас се отнася второто9
11
владко пак не си пил хапчетата и сънуваш розови слонове пък после бягай при бате бойко да ти плати хонорара пък ако искаш му направи и свирка вече е абсолютно без значение за умрелите добро или нищо за вас се отнася второто9
12
отговор на коментар
Все пак като коментираш, трябва да си прочел, че увеличението е за майките, които са се осигурявали 10 месеца предварително. Т.е. това няма как да засегне циганките. Така че чети бре момче!!!
13
СерГейчо пак излъга! Тези с него трябва да са голми амсалаци да му вярват!
14
ЧЕРВЕН БАШ БОКЛУК!!!
15
Сергей Станишев е станал съвършен демагог! Кого касаят майчинските - циганите и етническите турци, защото почти всички български жени се връщат на работа 10мес или 1 година ,след като са родили! Само циганите си живеят от майчински и социални помощи, които не използват по предназначение, а главно за купуване на алкохол и цигари
16
При комунизма винаги има убийства, винаги има несправедливост, винаги има насилие. Комунизмът е в противовес на човешката природа; той е система, която не е добра за човешките същества. Комунизмът се провали във всички сфери на живота и за да го разбере, човек трябва да сравни комунистическите държави с некомунистическите и да види колко бързо са напреднали те, и колко бавно са напреднали комунистическите. Разликата там е много явна. […] Надявам се, че информираността относно зверствата, извършвани в комунистическите държави, ще продължи да расте, защото тяхното пренебрегване е опасно и лошо за целия свободен свят.”
17
Тоталитаризмът и болшевизмът прекъснаха историческата връзка между поколенията, паметта, манталитета, културата и нашия език. Сред разделения и променен народ беше посят страх, плодовете от който берем и днес. От този безкраен страх водят началото си и днешните политически и обществени болести.”
18
Има евтини къртачи --- 110 лева за 1100 вата. Купи си един и разбий мухлясалия бетон в тиквата си.
19
Гледайте го много внимателно на снимката..... още.....още.... Горката Моника......
20
Смяната на мотивите в последния момент от страна ан Бойко Борисов и позоваването му на упреците от Раформаторския блок, че ако искат вот за цялостна политика показва, че ГЕРБ и Реформаторския блок са едно и също. Опитите за дистанциране на хората на Костов от ГЕРБ вече не издържа.
21
Дори да приемем, че има логика в това да искаш Вот на недоверие за едно или друго министерство нека да отбележим, че Министерството на инвестиционното проектиране и съвсем ново и няма как да очакваме че то ще заработи в рамките на 100 дни. Още повече, че на този етап то няма и сграда. Факт е обаче, че подобно ведомство във време, в което инвестициите са от ключово значение за страната е абсолютно наложително.
22
Българите могат само да съжаляват, че Пеевски не стана шеф на ДАНС, дори за една година. Тогава какви мръсотии щяха да се извадят от ДАНС, от МВР, за Боко, Цвъко, Фидоска, Дянков, Данговица, Фъндъчка и цялата шайка ГЕРБ ум щеше да ви се сбърка. А сега – само тефтерче на будалата-юрист от Комисия за конфликт, семпла работа. И други тефтерчета – на подслушвачите на Цветанов – още по семпла работа. Или далаверата с Боко-полети на военни хеликоптери, самолети и т.н. – пак ефтина закачка в сравнение с огромните золуми на Боко, Цвъко, Дянков и шайката ГЕРБ. Може да се заключи – с хитряшките протести на будалите-протестъри, някои от които не знаеха кой и за какво им плаща, ама прибираха паричките – уйде коня в реката и Боко, Цвъко и шайката ГЕРБ почти се измъкнаха... А това бе целта на т.нар. протест.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

- Кажи скъпа, не съм ли като животно в леглото?
- Да скъпи, като ленивец...

няма нови новини
Днес: 268
hot
най-четени новини в момента
сега
2220
четат ПИК
сега
четат тази новина
ПЪРВО В ПИК TV! БСП внася подписи за извънредно парламентарно заседание! Караянчева ги изненада - насрочи го за утре (ОБНОВЕНА)
x
НЕВЕРОЯТНО! НЛО унищожили ядрени ракети на САЩ
x