Вход
София
Времето в София 6 o C

Сергей Станишев пред "Обзървър": Време е левите да спасят Европа. Отново!

Сергей Станишев пред "Обзървър": Време е левите да спасят Европа. Отново!

на 20.04.2019
13259
18
Сергей Станишев пред "Обзървър": Време е левите да спасят Европа. Отново!
Автор: ПИК
20.04.2019
18
13259

"Време е левите да спасят Европа. Отново". Така е озаглавена статията, която президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев публикува във влиятелното европейско издание "Обзървър" в навечерието на изборите за Европейски парламент. 

Ето какво пише той: 

Преди по-малко от един човешки живот Старият континент бе в руини. Войната беше опустошила съдби, бъдеще, доверие – между хора и държави. Стотици милиони бяха без дом, а десетки милиони се оказаха бежанци. Цивилизацията изглеждаше на ръба на силите си. 

Точно тогава, след две опустошени от войни поколения, Европа избра да направи нещо напълно различно. Да гледа напред, да се обедини в името на мира. Веднъж постигнала мир, тя продължи да се развива по посоката на взаимна помощ и благоденствие на всички страни-членки на ЕС. Заживяхме в Обединена Европа – сигурен, уютен и светъл дом за нейните обитатели.

Обединена Европа е, убеден съм, не само върховото постижение на модерния свят. Тя е и най-красивият негов проект. 

Ние, левите и прогресивни сили, бяхме в авангарда на тези, които градиха  обединена Европа в следвоенните десетилетия.Неслучайно историците формулираха концепцията за „социалдемократическия консенсус“. Ние постигнахме този консенсус – „златните десетилетия” на Европа – стъпвайки върху нашите базисни ценности, формулирани още от френските революционери: Свобода, Равенство, Братство.

Известно време десницата беше партньор в градежа на общия ни дом, но в последните десетилетия тя обърна тотално подхода си. От началото на икономическата криза през 2008 до днес, Европа притеснена от възможността за нов финансов колапс, постепенно премина в ръцете на десните партии. И това се оказа фатално. 

Подмяната на ценностите 

Десницата подмени Свободата  с подчинението на човека на „изискванията на пазара”. Според десницата, не икономиката съществува, за да обслужва човека, а точно обратното – човекът съществува, за да обслужва икономиката. От полезен инструмент за постигането на добър живот, пазарът бе превърнат в господар на човека. Категорично отказваме да приемем превръщането на свободните хора в обслужващ персонал на този пазар. За нас именно човекът, свободният и достойният гражданин, е в центъра на проекта „Обединена Европа”. Това положение е залегнало дори в Лисабонския договор, но управляващата десница удобно го забравя. 

Десницата подмени Равенството  с възстановяване на феодални по същността си отношения на неравенство. Разликата в доходите е нечувана, поне от края на 19-ти век насам. Свръх-богатите не връщат нищо в общността, защото им е дадена възможността да не плащат данъци изобщо, криейки се зад офшорни фирми. Разликите по отношение на властта заплашват да стигнат до средновековни мащаби. Докато „върховете” концентрират все повече власт – и все по-успешно се измъкват от контрола на гражданите, „низините” губят и власт, и права. Именно усещайки опасността да бъдат върнати към статута на крепостни селяни, в последните години европейските граждани непрестанно излизат на протести срещу управляващите елити. 

Десницата изтръгна Братството от сърцето на европейската идея. А именно чувството за братство породи политиките на солидарност, довели до онова благополучие на гражданите на Европа, което беше пречупено от десните политики на затягане на коланите. Докато обаче гражданите послушно затягаха, свръх-богатите съвсем развързаха своите. 

Изоставянето на базисните ценности на обединена Европа започна да отнема на европейците онова, което вече имаха. Нашият общ дом започна да става все по-несигурен, по-студен и по-мрачен. Под диктата на управляващата десница изгубихме Социална Европа. Европейските институции, доминирани десетилетия от ЕНП, се подчиниха на финансовия капитал, големите компании и парите, и загубиха доверието на европейците. Европа забуксува на различни скорости, без перспектива и без лидерство. 

Точно в този момент, в който Европа беше отслабена отвътре, я заляха кризите: мигрантски вълни, неравенство, промени в климата, тероризъм и насилие. Отслабени, ние не можахме да реагираме успешно на тези кризи. Загърбили наследството на основателите на ЕС, вместо да се обединим в обща визия за по-добро бъдеще, допуснахме разделение, взаимни обвинения, крамоли и нарастващо недоверие помежду ни. Доминиращият пазарен егоизъм прерастна в социален и в национален егоизъм. Катастрофата „Брекзит” е само най-явният симптом на това състояние. 

Жертването на базисни ценности в името на текущи печалби рязко изостри кризисните явления. Подчинението на цялото обществено развитие на „изискванията на пазарите” закономерно доведе до невиждана от поколения финансова и дългова криза. Обществата ни все още плащат социалната й цена, а по всичко личи, че се задава и следваща. 

 Задълбочаването на социалната пропаст 

Световната банка наскоро обяви, че пропастта между бедни и богати в ЕС е нараснала за 15 години с над 70 процента: 10 % от най-бедните граждани на Европа са обеднели с още 7 %, а 10-те % най-заможни са станали с 66 % по-богати. Тези неравенства породиха протести и стачки в целия ЕС. От Брюксел до София исканията на работещите са едни и същи: достойно заплащане за достоен труд, равни права, по-високи пенсии, перспективи за младите.  

Докато управляващата десница безпомощно набюдаваше разгръщащите се кризисни явления, из Европа започнаха да бродят, за пръв път от поколения, мрачните пророци на омразата – крайните реакционери, националисти и ксенофоби. Само за няколко години фашизоидният език, със съответстващите му идеи, излезе от маргиналните сайтове и се настани на голямата арена на политиката. Омразата към другия започна да се опакована като израз на национално достойнство. 

Това сме го виждали и знаем до какво ще доведе: всекидневно насилие и, в крайна сметка, антисемитизъм. В последните месеци, в някои европейски страни приближихме тази крайна спирка. 

Имам честта да принадлежа към европейска нация, която по време на Втората световна война спаси евреите на своя територия от кървавите нокти на нацизма. Спаси ги всичките, 50 000 човешки същества. Ние, левите и прогресивни сили, няма да допуснем отново някоя народност, някоя група, да има нужда от спасяване. 

В същото време, управляващата десница влезе в опасен флирт именно с пророците на омразата. Вместо да стъпи върху базисните ценности и така да намери силата да реши заливащите ни кризи, управляващата десница реши да спасява себе си. За да остане в управлението на Европа, десницата прегърна национализма и се опитва да легитимира цяла плеяда от крайни реакционери, националисти и ксенофоби. Развързана, легитимирана и позиционирана, крайната десница вече се прицелва в сърцето на европейската идея. Вместо общ дом, националистите предлагат разпадането на обединена Европа на национални държави, гледащи се изпод вежди през граници, опасани със стени и телени мрежи. 

Мисията на левицата в Европа 

Точно както след Втората световна война, мисията на европейската левица е да не допусне разделение и разруха, а да спаси европейското бъдеще. 

Ние, социалистите, прогресивните и леви сили изградихме онази мирна и благоденстваща Европа, която днешната десница счупи. Наша е отговорността да спрем разпада и да започнем възстановяването. Ние сме от онази страна на барикадата, където е идеята за Европа, където са мечтите и правата на гражданите й, справедливостта, солидарността и надеждата. От другата страна са онези, които работят за разгръщане на национания и класов егоизъм, на разделението и популизма, на страха и обречеността.  

Такъв е залогът на предстоящите избори. Това ги прави истински съдбовни за всички нас. Няма да допуснем да се случи широко рекламираният предстоящ триумф на национализма. Ще се борим за възстановяването на Европа и отново ще назоваваме нещата със собствените им имена. Експлоатацията ще наричаме експлоатация, войнолюбието – войнолюбие, омразата – омраза, бедността – бедност, беззаконието – беззаконие. 

Европейският съюз не може да има бъдеще, в което се отнася към гражданите като към досадни молители; заменя свободи в името на недоказана сигурност; подменя демокрацията и върховенството на закона заради политическа стабилност; третира здравеопазването като стока, а не като основно право; вижда кохезионните фондове като инвестиции за големи компании; съди гражданите на базата на това колко имат, а не какво правят. 

Затова сме убедени, че възстановяването на европейския проект задължително трябва да съдържа Нов социален договор за Европа – лява политическата платформа, която ще преобрази континента след изборите през месец май. Този нов договор е начинът да изградим наново нашия общ дом на основата на Свободата, Равенството и Братството. 

Европа или ще е прогресивна, единна и солидарна, или няма да я бъде изобщо. На върха на копието този път е оцеляването на този красив проект и запазването на човешкото достойнство, свободата и социалните права на всеки един от нас.

Сподели:
Напиши коментар »
(18)
1
Прав е човекът.Умен е.Представям си да има опонент като ЦвЦв или ББ,какъв смях ще бъде?
2
Умен ли? Педа...л. Един ден работа няма. Тоя умния .какво положително е направил. Само лозунги. ЛЕВИТЕ са най голямото бедствие. Говори умно за дебил глупаците.
3
Умен ли? Педа...л. Един ден работа няма. Тоя умния .какво положително е направил. Само лозунги. ЛЕВИТЕ са най голямото бедствие. Говори умно за дебил глупаците.
4
За тази война, разрушенията и убийствата са виновни точно германските социалисти и кремълските болшевики, така че не ни баламосвай!
5
А България що не спасихте? Че сте в престъпната група на Б.С.П. , но като премиер какво направихте? Станахме по-бедни.
6
A KЪДЕ са РАВЕНСТВОТО,БРАТСТВОТО и СВОБОДАТА а товарищ СърГей КУДА ТОВАРИЩ....или имаше износ на тези ценности но ''Равенството'' остана във Бившия СССР-Русия Братството отиде във Куба а Свободата заседна във Сирийската пустиня а във България остана ха Леваците със една филия мас и други със хотели и някои със апартаменти със асансьори.Но и бившото ти ''гадже''със което живееше на ''семейни''начала и Тя не остана валат и се УРЕДИ по ''някакъв'' начин....НО не знам дали още има такива които да ви вярват не минаха ли онези години когато се бореха за земя а сега зорлен им Я дават НО НЕ ИСКАТ сърбят ги ръцете и не искат да работят станаха тролове към Позастрано за жълти копейки....и тъй нататък и т.н.......????
7
Ще прочетем душевното ръkоблудство на този мамин сuн, който няма един ден трудов стаж. Това е лявата идея - мерзавци, които никога не са изкарали и един лев с честен труд да се ползват от труда на хората. Такива aнaлнu чистофайници като този трябва да бъдат затваряни в уранови мини за да копат ypан за Белене, докато му окапе пukaлника и хазарските yшaги на червен изрод.
8
От него никога няма да чуете " Кът съм казал , че нема да те барам - начи нема да те барам". Той заслужава място в ЕП, но едва ли ще стигне до него. С преференциите ще го изместят до 9-то място, а БСП повече от 8 евродепутати няма да има. В тази прогноза са единодушни - дясната "Тренд", дясната "Алфа рисърч", лявата "Медиана", лявата "Галъп" и проучването на Европейският парламент. Разбира се, тези агенции не са се съобразили с "Анкетата" на Heдялко. Тези резултати не дават покой на Heдялко, тъй като са различни от неговата "Анкета". Той е в паника, ходи като замаен, оня ден заедно с двете си служителки спретна протест пред входната врата на БНТ. Никой от 900-те хиляди потребители на ПИК не уважи поканата му. Той беше сам и се оглеждаше като стригана овца пред коженият микрофон на Ива. Окепази се. Шефовете на БНТ го изритаха от сградата с обещанието, че въпросите му към Радев ще бъдат зададени в "Панарома". Оказа се , че програмата на "Панорама" е била утвърдена четири дни преди Heдялко да се тръшка пред вратата на БНТ. Единственият въпрос, който съвпада с един от осемте въпроса на ПИК е за апартаментите на президента. Радев отговори кратко: " Имам само едно жилище, то се намира в кв. "Редута" , а не в кв. "Гео Милев", както твърди някакъв помияр". Вече е ясно. Дойде време да се разделим с мутрите, те са последните остатъци от българската простотия ( " Аз съм прост..."). Редно е на 26 май да гласуваме правилно и да дадем възможност на служебният премиер Бонев да започне работата си по списък.
9
Европа бе в руини от НДСП на Хитлер - в името на партията се споменава социалистическа и от СССР - в името на държавата са споменава социалистически. Такива като теб и останалите мерзавци - комунаги сте злото за Европа.
10
Спри се бе пич,вземи АЛИ БАБА и бегом във Пещерата,че ще има ритуално резане на празни балалайки които катастрофално ще загубят изборите,стага си агитирал ЕЛЕКТОРАТА той не иска земя като едно време сега работи по големите градове по заводите на новите Капиталисти и няма КОЙ да върти мотиката остана само Комбайнера във Колхоза товарищ Путин и затова ще ядем Чушки от Мъкедония домати от Турция патладжани от Гърция и тъй нататък ОБЕЩАНИЯ........А теб Ще те карат на ДВЕ скорости във ЕС едната напред другата назад Е така ще се набодеш ....А Геш.....????
11
Обаче не разбрах какво общо има Станишев с левите?
12
ОСВЕН ЗА УЧИТЕЛИ ПО ИСТОРИЯ СТАНИШЕВ И ПЪРВАНОВ НЕ СТАВАТ ЗА НИЩО... ДОКАЗАХА ГО ДОКАТО БЯХА НА НАЙ-ВИСОКИТЕ ДЛЪЖНОСТИ В БЪЛГАРИЯ... НИКАКВИ ИДЕЙ И ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО ЗА БЛАГОТО НА БЪЛГАРИЯ... ЗАЛОЖИХА НА ЧЕРНИЯ ПИАР СРЕЩУ БОРИСОВ .
13
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
14
Ляв, но живее като крупен капиталист. Дали е ляв, или левак?
15
Пази Боже, ако Станишев и Първанов са учители по история на какво ще учат младите? Марксизъм и Ленинизъм? Мързел и лентяйство?
16
пак ми е изтрит коментара
17
...този ,при когото се направиха заменки за милиарди, подписваха се дългосрочни заробващи енергийни договори , натресе и два реактора да си ги държиме на склад,обраха си и банката на изпроводняк , и сега взел да ми говори за социални "неравенства"и как щял да оправя и Европа ? Патологичен въздухар, и е странно че ония даже и му се връзват на номерата!
18
Станишев е от нагъл по-нагъл.Човек без 1 ден трудов стаж.Той и семейството му тънат в разкош.Само знае да говори ,колко е загрижен за бъдещето на България.Какво е направил за сънародниците си?С какво е допринесъл за по-добрия живот на отрудения български народ?Малко му са парите та иска пак да е евродепутат.Лакомия голяма.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате на евроизборите?
Общо гласували: 16071
архив

В жилищен блок музикант свири на тромбон. Съседът му чука по стената, за да подскаже, че е полунощ. По едно време музикантът не издържа, излиза на балкона и се провиква: - Господине, моля ви, хванете най-после ритъма!

няма нови новини
Днес: 25
hot
най-четени новини в момента
сега
1926
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Отложиха делото за мярката на Миню Стайков
x
ДАР ОТ ПРИРОДАТА: Броколите подтискат туморите
x