СЕЧ ОТ БЕЛИЯ ДОМ: Отзовали Херо Мустафа заради ареста на Бойко Борисов и грешна преценка за Радев

ТОП НОВИНАТА

СЕЧ ОТ БЕЛИЯ ДОМ: Отзовали Херо Мустафа заради ареста на Бойко Борисов и грешна преценка за Радев

183989
на 20.06.2022
СЕЧ ОТ БЕЛИЯ ДОМ: Отзовали Херо Мустафа заради ареста на Бойко Борисов и грешна преценка за Радев
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Смяната на посланика на САЩ в България Херо Мустафа и на постоянния юридически съветник в американското посолство Джесика Ким e заради серията допуснати гафове на нежния тандем у нас през последните година и половина.

препоръчано

Преди седмица американският президент Джо Байдън номинира за нов посланик в България Кенет Мъртън, който до броени дни ще пристигне в София. Това ще се случи, след като номинацията му бъде потвърдена от Сената. В посолството на САЩ у нас вече действа и нов представител на министъра на правосъдието в Америка - Питър Халпърн, който заменя Джесика Ким.

Ролята на юридическия съветник на САЩ в България е да събира данни за корупция срещу високопоставени родни политици, магистрати и бизнесмени и поради тази причина едновременното отзоваване на Мустафа и Ким се тълкува като сигурен знак, че в Държавния департамент на САЩ не са доволни от своите дипломати.

"Смяната на Херо Мустафа се отличава с това, че на нея не й бе предоставена възможност дори да изкара докрай мандата си, който изтича през ноември. Да, тя бе назначена от администрацията на Доналд Тръмп, но е рядко срещата практика американски посланик да бъде сменян преди изтичането на мандата му", коментират дипломати пред столичен таблоид.

Според мнозина рокадата е продиктувана от серия грешни преценки на Херо Мустафа и Джесика Ким. Двете например не са се противопоставили на ареста на бившия премиер Бойко Борисов от 17 март тази година. Впоследствие съдът постанови, че задържането на Борисов е незаконно. 

Други големи гафове, допуснати от Херо Мустафа и Джесика Ким, са грешните им преценки в грамите за президента Румен Радев и бившия служебен премиер и военен ексминистър Стефан Янев. Американският посланик и юридическият му съветник твърдели в докладите си до Държавния департамент, че Радев и Янев нямат зависимост от Русия и са лоялни към НАТО. Мълви се, че двете дами осигурили подкрепа на Румен Радев от Америка за втори президентски мандат, вместо да заложат на Анастас Герджиков.

Мустафа и Ким се провалили и с това, че не попречили на назначението на Стефан Янев за министър при съставянето на кабинета на Кирил Петков. Янев бе уволнен като военен министър в края на февруари, след като упорито отказваше да осъди войната на Русия в Украйна и наричаше нахлуването на руската армия в чужда територия с терминологията на Путин - "военна операция". 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 октомври - Близнаците да не харчат без причина, Водолеите да не подписват финансови договори, защото може да си навредят САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 октомври - Близнаците да не харчат без причина, Водолеите да не подписват финансови договори, защото може да си навредят
ПИК TV x
ПИК TV! Гюнай Хюсмен с ГОРЕЩА ПРОГНОЗА: Българите разбраха по трудния начин, че трябва да гласуват - избирателната активност в неделя ще бъде по-висока (ВИДЕО) ПИК TV! Гюнай Хюсмен с ГОРЕЩА ПРОГНОЗА: Българите разбраха по трудния начин, че трябва да гласуват - избирателната активност в неделя ще бъде по-висока (ВИДЕО)
ново
Днес: 94
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК