СЗО: Всеки шести човек по света е засегнат от безплодие

Азия

СЗО: Всеки шести човек по света е засегнат от безплодие

10018
на 04.04.2023
СЗО: Всеки шести човек по света е засегнат от безплодие
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Безплодието засяга всеки шести човек на планетата, сочат данни от доклад на Световната здравна организация (СЗО).

препоръчано

Почти 17,8 на сто от възрастните в страните с високи доходи са засегнати от безплодие, докато в страните с ниски и средни доходи от този проблем страдат 16,5 на сто от жителите.

Според генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус делът на засегнатите от проблема показва нуждата от разширяване на достъпа до грижи за репродуктивното здраве и гаранции, че проблемът няма повече да остава встрани от здравните изследвания и политики.

Световната здравна организация определя безплодието като заболяване на репродуктивната система при мъже и жени, определящо се от неуспеха за постигане на бременност след 12 месеца или повече редовни сексуални контакти без предпазване.

свързани новини

"Това може да доведе до значителен дистрес, стигма и финансови затруднения, засягащи психическото и психосоциално благополучие", посочват от СЗО, цитирани от БТА.

Профилактиката, диагностиката и лечението на безплодието остават недофинансирани и недостъпни заради високите цени, социалната стигма и ограничения достъп, се посочва в доклада.

СЗО прави заключенията въз основа на подбор и анализ на 133 изследвания измежду общо около 12 000 проучвания по света в периода 1990-2021 г.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Проф. Рачев с голяма новина за времето, която мнозина очакват да чуят (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Проф. Рачев с голяма новина за времето, която мнозина очакват да чуят (ВИДЕО)
ново
Днес: 29
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК