СЗО и експерти бият тревога - очаква ни нов пик на коронавирусa в световен мащаб

ТОП НОВИНАТА

СЗО и експерти бият тревога - очаква ни нов пик на коронавирусa в световен мащаб

26159
на 04.05.2021
СЗО и експерти бият тревога - очаква ни нов пик на коронавирусa в световен мащаб
Автор:   ПИК

Преди година, докато пандемията на COVID-19 все още бе в зародиш, ръководителят на СЗО подчерта, че глобалният подход ще бъде единственият изход от кризата. Но зловещите сцени в Индия, обхваната от смъртоносна вълна от коронавирус, предполагат, че предупрежденията на СЗО са останали без внимание. И Индия не е единствената глобална гореща точка на Covid-19. Наскоро Турция въведе първата си национална карантина, ситуацията в други страни също е тревожна, пише вестник “Московский Комсомолец“.

препоръчано

„Пътят напред е солидарността: солидарност на национално ниво и солидарност на глобално ниво“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус на брифинг за медиите през април 2020 г., припомня CNN.

Междувременно, година след тези думи, катастрофалната ситуация в Индия, където болниците са заляти от случаи на COVID-19 и хиляди хора умират поради липса на кислород, предполага, че предупрежденията на ръководителя на СЗО са били игнорирани.

В понеделник Иран съобщи за най-високата си дневна смъртност от COVID-19 досега, като много градове се налага да бъдат частично блокирани, за да се ограничи разпространението на вируса. Иранският президент Хасан Роухани заяви, че страната преживява четвърта вълна от инфекции.

Картината в голяма част от Южна Америка също е много мрачна. С повече от 14,5 милиона потвърдени случая на коронавирус и близо 400 000 смъртни случая, Бразилия остава с най-високата дневна смъртност от COVID-19 на милион жители, според университета Джон Хопкинс.

Някои страни предложиха да помогнат, като предоставят кислородни концентратори, вентилатори и други медицински консумативи, изпратени в Индия от чужбина през последните дни. Но координираната глобална реакция, поискана от генералния директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейсус преди година, все още не е налице, отбелязва CNN.

И докато някои западни страни очакват връщане към по-нормален живот през следващите седмици, глобалната картина остава тревожна. СЗО съобщи миналия понеделник, че броят на случаите на коронавирус в света нараства за девета поредна седмица, а броят на смъртните случаи нараства за шеста поредна седмица.

За сравнение, през миналата седмица в света имаше почти толкова случаи на инфекция, колкото през първите пет месеца от пандемията, каза Гебрейесус.

Глобалната инициатива за обмен на ваксини COVAX, която предоставя отстъпки или безплатни дози за по-бедните страни, остава най-добрият шанс за получаване на ваксини, които могат да ограничат пандемията.

Но този шанс силно зависи от способността на Индия чрез своя институт „Серрум“ да произвежда дози на ваксината на AstraZeneca, която служи като крайъгълен камък на инициативата COVAX.

Докато Индия се ангажира да достави 200 милиона дози на COVAX и до 900 милиона повече, които да бъдат разпределени в 92 държави с ниски и средни доходи, нейното бързо влошаващо се положение накара Ню Делхи да измести фокуса си от инициативата към приоритизиране на собствените си граждани.

В същото време западните страни са критикувани за натрупване на ваксини. Някои, включително САЩ, Канада и Великобритания, са поръчали много повече дози от ваксината, отколкото са им необходими. Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок заяви в сряда, че Великобритания, която сега ваксинира здрави хора на възраст над 40 години, вече е предложила поне една доза на всички свои възрастни и най-уязвими жители, няма запаси от ваксини, които да бъдат изпратени до Индия. Правителството на Обединеното кралство заяви, че ще сподели излишните дози на по-късен етап.

Институтът „Серум“ в Индия „произвежда и ще произвежда повече дози ваксини от която и да е друга организация. И очевидно това означава, че те могат да предоставят ваксината на хората в Индия “, каза Ханкок. "Индия може да произведе своя собствена ваксина въз основа на британска технология, това е ... най-големият принос, който можем да направим, който по същество е от британската наука."

Сподели:
Бомба x
Любовен хороскоп за май Любовен хороскоп за май
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Лъсна голяма тайна за Емил Костадинов: вицето на БФС с курс към родилното, тази красавица ще го дари с... САМО В ПИК TV! Лъсна голяма тайна за Емил Костадинов: вицето на БФС с курс към родилното, тази красавица ще го дари с...
ново
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това