СЗО: Количеството аспартам, което може да се консумира, остава непроменено

Европа

СЗО: Количеството аспартам, което може да се консумира, остава непроменено

8583
на 14.07.2023
СЗО: Количеството аспартам, което може да се консумира, остава непроменено
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Количеството аспартам, което може да се консумира, остава непроменено, въпреки че е възможно подсладителят да е канцерогенен. Това е заключението на Световната здравна организация.

препоръчано

Два отделни панела от експерти са анализирали стотици изследвания и са стигнали до този извод. Едната група е следила за доказателства, че веществото е потенциално опасно, а другата за реалния риск от него.

Определението "възможно канцерогенно" буди притеснение, но означава, че доказателствата за опасността се "неубедителни", посочват учените.

Повечето от хората употребяват значително по-малко количество от препоръчаното. Въпреки това от СЗО съветват активните консуматори на диетични газирани напитки и кисели млека да ги ограничават.

Аспартамът е около 200 пъти по-сладък от захарта, но без да е калоричен. Използва се в над 6000 продукта, сред които пасти за зъби, дъвки, сиропи за кашлица.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Телците да внимават със спечелените пари, Ракът и Лъвът рискува с изневерите САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Телците да внимават със спечелените пари, Ракът и Лъвът рискува с изневерите
ПИК TV x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Познавачът на ДПС Петър Бояджиев с шокиращи откровения: Доган е успешен проект на Русия. Винаги е бил измамник и е най-големият вредител на България (ВИДЕО) ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Познавачът на ДПС Петър Бояджиев с шокиращи откровения: Доган е успешен проект на Русия. Винаги е бил измамник и е най-големият вредител на България (ВИДЕО)
ново
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК