СЗО определя като цунами разпространението на Омикрон по света

Европа

СЗО определя като цунами разпространението на Омикрон по света

5965
на 06.01.2022
СЗО определя като цунами разпространението на Омикрон по света
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Световната здравна организация (СЗО) съобщава, че през последната седмица в света са регистрирани рекордните 9,5 милиона случая на COVID-19, като е отбелязан и скок от 71 на сто в седмичния брой на инфекциите. Това е равносилно на "цунами" в момент, в който новият вариант Омикрон се разпространява по целия свят, съобщава БТА.

препоръчано

"Миналата седмица беше отчетен най-големият брой случаи на COVID-19 досега в рамките на пандемията", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Той добави, че СЗО е сигурна, че това е занижена оценка поради изоставане с тестовете около празниците в края на годината. В седмичния си доклад за пандемията здравната агенция на ООН съобщи, че седмичният брой на новите случаи възлиза на 9 520 488, а през последната седмица са регистрирани над 41 000 нови смъртни случая. Макар че Омикрон изглежда не е толкова тежък, колкото вариантът Делта, особено сред хората, които са били ваксинирани, шефът на СЗО подчерта: "Това не означава, че трябва да бъде категоризиран като лек. Както и предишните варианти, Омикрон води до хоспитализация на хора и убива хора."

"Всъщност цунамито от случаи е толкова огромно и бързо, че претоварва здравните системи по целия свят'', заяви ръководителят на СЗО на редовен брифинг.

СЗО заяви, че нарастването на броя на случаите през последната седмица варира, като се е удвоило в района на Северна и Южна Америка, но се е увеличило само със 7 на сто в Африка. Ръководителят на СЗО за извънредните ситуации д-р Майкъл Райън заяви, че спекулациите, че Омикрон може да е последният вариант на епидемията, са "пожелателно мислене" и предупреди: "Във вируса все още има много енергия."

Мария Ван Керхов, технически ръководител на СЗО за COVID-19, допълни: "Мисля, че е много малко вероятно Омикрон да е последният вариант, който ще ни чуете да обсъждаме.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК! Джейхан Ибрямов остава за постоянно в ареста - човекът на Доган отказал да говори пред разследващите, натъпкал половината от белязаните пари в сакото (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК! Джейхан Ибрямов остава за постоянно в ареста - човекът на Доган отказал да говори пред разследващите, натъпкал половината от белязаните пари в сакото (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК