СЗО призова да бъде обезпечен всеобщ достъп до създаваните срещу коронавируса ваксини

Америка

СЗО призова да бъде обезпечен всеобщ достъп до създаваните срещу коронавируса ваксини

3822
на 03.07.2020
СЗО призова да бъде обезпечен всеобщ достъп до създаваните срещу коронавируса ваксини
Автор:   ПИК

Създаваните в света ваксини и терапевтични средства срещу COVID-19 трябва да бъдат достъпни за цялото население на планетата, призова генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от БTA.

препоръчано

"Един от ключовите приоритети на СЗО е веднага след появяването на ваксини и терапевтични средства срещу COVID-19, те да станат общодостъпни за всички. Науката е глобално обществено благо и същото важи и за това, което тя произвежда", изтъкна генералният директор.

Гебрейесус съобщи, че на състоялия се на 1 и 2 юли в СЗО научен форум за коронавируса, е било взето решение да бъдат извършени голям брой изпитания на различни класове терапевтични средства според стадия на заболяването в рамките на инициативата Фонд за солидарност. За провеждането на тези изпитания са били определени около 5,5 хиляди пациенти в 39 страни.

"Ние очакваме междинните резултати в следващите две седмици", заяви генералният директор.

Той се въздържа от прогнози относно сроковете за създаване на ваксина.

"Въпросът се състои и в това дали въобще ще имаме някога ваксина, каза Гебрейесус. Разбира се, ние трябва да бъдем оптимисти, но този оптимизъм трябва да бъде предпазлив", допълни той.

От своя страна директорът на програмата на СЗО за извънредни ситуации Майкъл Райън изтъкна, че не е разумно да се предвиждат срокове за началото на масови ваксинации. Той предположи, че разработваните сега ваксини могат да покажат своята ефикасност до края на 2020 г. В такъв случай, масовите имунизации ще могат да стартират в началото на следващата година.

Сподели:
Бомба x
Диетата с малко мазнини намалява тестостерона Диетата с малко мазнини намалява тестостерона
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: ДПС с първи коментар за изборните резултати: Програмният кабинет трябва да надмогне нашето партийно политическо его (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: ДПС с първи коментар за изборните резултати: Програмният кабинет трябва да надмогне нашето партийно политическо его (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 138
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това