СИГНАЛ ДО ПИК: Дисертацията на самоназначилия се за академик Николай Денков - съмнителна

Акценти

СИГНАЛ ДО ПИК: Дисертацията на самоназначилия се за академик Николай Денков - съмнителна

354407
на 28.01.2024
СИГНАЛ ДО ПИК: Дисертацията на самоназначилия се за академик Николай Денков - съмнителна
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Има основателни предположения, че дисертацията за придобиване на научна степен “доктор на науките“ на Николай Денков е колективен, а не самостоятелен труд.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

Това пише в сигнал до ПИК буден гражданин, който и обяснява, че дисертациите за придобиване на научна степен “доктор на науките“ се подготвят самостоятелно.

Така например, чл.12, ал.4 и ал.5 от новия Закон за развитие на академичният състав в Република България, гласи: “Дисертационният труд трябва да съдържа теоретични обобщения и решения на големи научни или научноприложни проблеми, които съответстват на съвременните постижения и представляват значителен и оригинален принос в науката.

(5) Дисертационният труд се подготвя самостоятелно и не може да повтаря буквално темата и значителна част от съдържанието на представения за придобиване на образователна и научна степен “доктор“.

Отмененият Закон за научните степен и звания, по който е проведена процедурата на Николай Денков, съдържа същите текстове. 

Каква е фактологията:

През 2007 г. Николай Денков защитава дисертация на тема: “Течни филми в присъствие на колоидни частици-стабилност и образуване на подредени структури“. Изследванията, включени във въпросната дисертация, са проведени в периода 1992 – 2002 г. и са оформени в две свързани направления: (1) Подреждане на частици в стабилни течни филми и (2) Дестабилизация на пенни филми от частици, действащи като антипенители. 

Трудът е подкрепен със списък от научни публикации, които надлежно са отразени и в регистрацията му в НАЦИД (https://ras.nacid.bg/dissertation-preview/3765). Нито една от приложените публикации не е самостоятелен труд на Николай Денков, а в тях участват множество автори. В по-голямата си част дори той самият не е първи автор. Обикновено първият автор е водещ. Дори прави впечатление, че в публикуваните трудове никъде не е отбелязано „приоритетното“ участие на Николай Денков.

Императивната разпоредба на чл.8. ал.1 от Закона за авторското право и сродните му права казва: “Авторското право върху произведение, създадено от две или повече лица, им принадлежи общо независимо дали произведението е неделимо цяло или се състои от части, които имат самостоятелно значение“.

Чл.8, ал.5 от същия закон гласи: “Когато произведението, създадено от съавтори, се състои от части със самостоятелно значение, всеки от съавторите може да разреши самостоятелното използване на своята част, ако между съавторите не е уговорено друго и това не пречи на използването на общото произведение“.

В нито една от посочените и приложени публикации към дисертацията няма указано коя част принадлежи на Николай Денков, ако пък те са общо дело – то това представлява колективен труд, който не може да бъде представен като дисертация за получаване на научна степен “Доктор на науките“.

Интересно стои въпросът как биха се разделили между авторите неделимите химични процеси и изследвания. Стои резонния въпрос останалите учени как използват тези научни изследвания – частично или в цялост?

Цитиранията, които е посочил в регистрацията в НАЦИД, трудно могат да бъдат открити поради простата причина, че липсват точните библиографски записи.

Екземпляри от този труд се съхраняват единствено в Националната библиотека и библиотеката на НАЦИД в София.

Справка от Базата данни на системата COBISS (https://plus.cobiss.net/cobiss/bg/bg/bib/1230588900), че този труд не е бил заеман от никого и не е ползван от никого от момента на неговото депозиране до днес.

Изложените по-горе доказателства превръщат основателните предположения в неопровержими доказателства, че дисертацията за придобиване на научна степен “доктор на науките“ на Николай  Денков е колективен, а не самостоятелен труд.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите
ПИК TV x
Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО) Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО)
ново
Днес: 14
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК