Вход
София
Времето в София 13 o C

СИГНАЛ ДО ПИК! На вниманието на прокуратурата: Ето как е източена Националната художествена академия - бивш ректор и преподаватели основни участници в скандалната схема

СИГНАЛ ДО ПИК! На вниманието на прокуратурата: Ето как е източена Националната художествена академия - бивш ректор и преподаватели основни участници в скандалната схема

на 16.12.2019
93932
21
СИГНАЛ ДО ПИК! На вниманието на прокуратурата: Ето как е източена Националната художествена академия - бивш ректор и преподаватели основни участници в скандалната схема
Автор: ПИК
16.12.2019
21
93932

Националната художествена академия е в тежко финансово състояние, а преди дни оставка хвърли ректорът проф. Николай Драчев. Той твърдеше, че причината е в малкия бюджет на учебното заведение и многото разходи.

Министър Вълчев разпореди одит в Националната художествена академия

Министър Вълчев разпореди одит в Националната художествена академия

Подписал съм заповед за одит в Националната художествена...

на 13.12.2019

Просветният министър Красимир Вълчев пък нееднократно му отговаряше, че парите за заплати са отишли за ремонти и че министерството не може да отпусне още средства. 

"Без позволението на проф. Драчев, бившият ректор, пари не биха се преместили и разпределили от едно място на друго", разказват пред ПИК работещи в академията в сигнал по медията ни.

"Главният счетоводител e Димитринка Рафаилова, върху която се подхвърля част от отговорността, но никой не споменава името й. Без нейно знание парите не биха могли да потънат където и да е било. Странно как при работно време до 17:00 часа въпросното лице е оставало често в последно време по нареждане и до 22:00 часа вечерта на работното си място - дали би могло да става въпрос за подправяне на документи?", питат се в коридорите на художествената академия.

По думите им Даниела Алексова е финансовият контрольор и без нейно знание и разрешение пари също не биха могли да се прехвърлят от едно място на друго. Самата Алексова пък много обичала скъпи и луксозни почивки.

И още една преподавателка - доцент Бойка Доневска, която е заместник-ректор и преподавател по История на изкуството, също имала афинитет към луксозни дрехи, обувки, гримове, бижута, твърдят в сигнала си до ПИК служители. 

Ректорът на Националната художествена академия подаде оставка

Ректорът на Националната художествена академия подаде оставка

Проф. Николай Драчев е подал оставка като ректор на...

на 13.12.2019

Друг от заместниците на подалия оставка Николай Драчев - доц. арх. Даниела Янкова, отговаряща за административната и стопанска дейност и е доцент в катедра "Рекламен дизайн", има пръст в избора на фирма изпълнител на строежа на новата сграда.

"В действията й останаха огромни съмнения за това как евтини материали да минали за скъпи с подправени фактури и двойно счетодовство?", питат се работещите без пари.

Те разкриват, че Янкова поставила с друга приближена до нея фирма кафене на последния етаж на новата сграда, за да се усвоявали пари от високи наеми. "В самата катедра "Рекламен дизайн" също се извършват финансови схеми с пари за материали на студентите, заделени от техните семестриални такси", алармират възмутените от действията на Янкова.

И доцент Мирослав Богданов - декан факултет за приложни изкуства и доцент в същата катедра "Рекламен дизайн", е взел дейно участие в разпределението на потъналите средства, естествено в сътрудничество с доц. арх. Даниела Янкова, твърдят служителите в сигнала до медията ни и алармират, че прокуратурата трябва да се заеме със скандалния случай.

"За злоупотребите знаят и участват частично и лица от "Учебен отдел", като например началникът на отдела Свилена Челебийска. Ситуацията е страшна! И на ниво катедри има финансови машинации, като най-много те са в "Живопис", "Скулптура" и "Текстил". Образувала се е и дупка от липсващи средства за материали на студентите. Тези пари никой не казва като сума как точно допринасят за голямата липсваща сума, но там също изчезват немалко пари", описват злоупотребата преподавателите, които не са част от групата за източване на елитното учебно заведение.

"Свързаните със злоупотребите по катедри лица са доц. Цветослав Христов - Цупи, който завежда катедра "Скулптура" и няколко двама души около него, които лично се облагодетелстват с финанси, които не им принадлежат. В катедра "Живопис" това е проф. Десислава Минчева, асистент Васил Колев в катедра "Графика" и проф. Регина Далкалъчева, която е част от катедра "Книга и печатна графика", набъбва с още имена порочната схема за изразването на касата на Националната художествена академия според сигнала до медията ни.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 11952
архив

Мъжете обичат да комуникират с изключително умни жени, обаче се влюбват, купонясват и спят главно с останалите...

няма нови новини
Днес: 46
hot
най-четени новини в момента
сега
2588
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Голяма трагедия в семейството на Татяна Лолова - рак погуби племенницата на актрисата
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Близнаците изпадат в крайности, успешни начинания за Раците, Скорпионите да не прекаляват с изискванията си
x