Вход
София
Времето в София 11 o C

СИЛНА ВЯРА: Света Акилина удивила с твърдостта си своите жестоки мъчители

СИЛНА ВЯРА: Света Акилина удивила с твърдостта си своите жестоки мъчители

на 13.06.2019
8965
1
СИЛНА ВЯРА: Света Акилина удивила с твърдостта си своите жестоки мъчители
13.06.2019
1
8965

1. Света мъченици Акилина (+ 293 г.) - В един палестински градец Вивлос живеели някои християни, които от самите апостоли били научени на Закона Господен. Те свято пазели техните наставления и ги предавали на децата си. На един от християните се родила дъщеря, която била кръстена и наречена Акилина. Скоро след това бащата на Акилина се поминал. Майка и с любов се грижела за своята дъщеря и я възпитавала в християнските добродетели. На 10-та си година Акилина останала кръгло сираче.

СИЛНА ВЯРА: С кротост да дадеш живота си за Христос - света Матрона Солунска

СИЛНА ВЯРА: С кротост да дадеш живота си за Христос - света Матрона Солунска

Житията на светиите ни представят множество примери на...

на 27.03.2019

Тя не забравила поуките на майка си, стараела се да изпълнява волята Божия, твърдо се уповавала на милостта Господня и усърдно се молела на Бога. Между нейните връстници имало много езичнички, които се покланяли на идолите. Но техният пример не подействал на Акилина, а напротив, тя се стараела да научи приятелките си и да ги обърне към Бога.

Един от слугите на римския управител чул за християнското настроение на девойката и за влиянието и сред нейните връстнички и донесъл за нея на управителя Волусиан. Той повикал Акилина, която тогава била на 13 години и и заповядал да принесе жертва на боговете, като я заплашвал със жестоки мъчения, ако не изпълни волята му. Акилина отказала и Волусиан започнал да я увещава и заплашва. Акилина не се поддала и управителя заповядал жестоко да бият девойката.

Той и казвал: “Къде е твоят Бог, Акилино? Защо Той не идва да те избави?”. А Акилина му отговаряла: “Колкото повече ме мъчиш, толкова повече Христос ще ми даде търпение и сила”. Тогава управителят осъдил Акилина на още мъчения, но това не разколебало твърдостта на младата християнка. Тя усилено се молела Богу. Най-после светата мъченица от изнемощяване паднала на земята. Изнесли я вън от града, като мислили, че е умряла и управителят заповядал да оставят тялото и без погребение.

Изведнъж посреднощ тя чула гласа на ангела да и говори: “Стани и бъди здрава!”. И тя почувствала, че силите и се върнали и че се изцерила от раните си. Започнала да хвали и да благодари на Господа и Го молила скоро да и прати смърт. Като се върнала в града управителят заповядал да я умъртвят. Когато я отвели на смърт, тя помолила да и дадат време за последна молитва. Като поблагодарила на Господа за всесилната Му помощ, тя тихо починала. Палачът пристъпил да изпълни присъдата, но намерил девойката вече мъртва.

2. Св. Трифилий, епископ на Никозия Кипърска (+ 370 г.)

Сподели:
свързани новини
СИЛНА ВЯРА: С готовност да жертваш живота си за Бога - празнуваме двама солунски светци СИЛНА ВЯРА: С готовност да жертваш живота си за Бога - празнуваме двама солунски светци
1. Св. мъченици Агатопод дякон и Теодул Солунски...
на 05.04.2019
Напиши коментар »
(1)
1
Каде писе ,це маценица Аквилина е родена в Вивлос, а не във Вивлион? Във Вивлията ли го писе по този нацин?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували за кмет на София?
Общо гласували: 21521
архив

Малкият се учи да свири на цигулка. Баща му излиза ядосан от мазето и крещи:
- Не можеш ли да ми кажеш, че свириш на цигулка!? От половин час мажа пантите на вратата на мазето да не скърцат!

няма нови новини
Днес: 20
hot
най-четени новини в момента
сега
1198
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите изслушват Сотир Цацаров за скандала с българското гражданство (ОБНОВЕНА)
x
ВЕЧЕ НЕ Е ТАБУ: Пуснаха мъжки секс кукли със специален пенис
x