Вход
София
Времето в София 9 o C

СИЛНА ВЯРА: С готовност да жертваш живота си за Бога - празнуваме двама солунски светци и загиващата оживяла света Мария Египетска

СИЛНА ВЯРА: С готовност да жертваш живота си за Бога - празнуваме двама солунски светци и загиващата оживяла света Мария Египетска

на 05.04.2020
9299
0
СИЛНА ВЯРА: С готовност да жертваш живота си за Бога - празнуваме двама солунски светци и загиващата оживяла света Мария Египетска
05.04.2020
0
9299

1. Св. мъченици Агатопод дякон и Теодул Солунски († между 303 и 305 г.) - дамината пострадали във времената на най-страшните гонения между 303 и 305 година, когато в Римската империя християните били подлагани на нечувани жестокости и били избивани вседневно.

ЧУДО: Дете се излекува от ризата на свети Димитър край Русе

ЧУДО: Дете се излекува от ризата на свети Димитър край Русе

Ризата от мощите на свети Димитър Басарбовски изцели дете...

на 29.03.2019

През времето на римските императори Диоклетиан (284–305 г.) и Максимиан (286–305 г.), които били непримирими врагове на Христовата Църква и жестоко преследвали християните, в Солун живеели двама предани на Христа свещенослужители: старецът Агатопод и юношата Теодул. Агатопод бил дякон, а Теодул четец. И двамата водели чист и добродетелен живот. Бог, по Своята милост, надарил младия Теодул с чудотворна сила. Той изцерил много болни от различни болести и обърнал мнозина езичници към Христа.

По заповед на императора било предприето гонение срещу християните в цялата империя. Управителите на всички области били задължени да заставят християните да се покланят пред езическите идоли и да им принесат жертва. За ония, които не се подчинят на тази заповед, били предвидени жестоки наказания. Градоначалникът на Солун, за да сплаши християните, поставил на градския площад различни уреди за наказание на непокорните. Някои християни напуснали тайно града, за да се спасят от преследванията на езичниците. Други се изплашили от мъченията и се отказали от вярата си, а мнозина останали в града и били готови да понесат всички страдания, дори да приемат мъченическа смърт за името Христово. В това число били Агатопод и Теодул. Те останали в храма и непрекъснато се молели.

Като узнали за тях, войниците ги заловили и ги хвърлили в тъмница, а след няколко дена ги изкарали на разпит пред градоначалника Фаустин. Двамата вървели с бодри стъпки и весели лица. Те били хвърлени в тъмница. Когато пристигнали в тъмницата, те били затворени заедно с престъпниците, осъдени за различни престъпления. Мнозина от тях очаквали смъртна присъда или много тежки физически наказания. В момента обаче те забравили всякакъв страх, дошли при християните, паднали пред краката им, искрено се разкаяли за греховете си и ги молели да им открият как могат да се спасят от духовната смърт. Агатопод и Теодул им благовестили евангелското слово и им посочили пътя към спасението.

Уплашен, началникът на тъмничната стража побързал да съобщи това на градоначалника. веднага повикал при себе си Агатопод и Теодул и започнал отново да ги убеждава да изпълнят волята на императора, като принесат жертва на идолите. Както и преди, и двамата останали твърди и решително отказали да изпълнят съвета му. Фаустин не могъл повече да сдържи гнева си и заповядал, жестоко да бият Теодула. Той обаче спокойно понесъл наказанието.  За да сплаши мъченика и да го принуди де са откаже от вярата си, градоначалникът заповядал да го откарат на мястото, където се изпълнявали смъртните наказания. Като видял издигнатия гол меч, Теодул преклонил глава и извикал:

- Слава на моя Господ Иисус Христос, Който благоволи да пострада за нас. Укрепен от Неговата благодат, аз с радост умирам за Него.

Теодул не бил посечен. Градоначалникът само искал да го сплаши. Градоначалникът заповядал да ги вържат и отново да ги отведат в тъмницата. През нощта Господ ги удостоил с видение, в което им разкрил каква ще бъде тяхната смърт, и как след нея ще бъдат спасени. Двамата видели на сън, че пътуват с кораб в открито, бурно море. Вълните заливали кораба и започнали да го разбиват. Всички пътници изпаднали в ужас. Някои се хвърлили в морето и започнали да се давят. А те двамата, спасени от вещото управление на капитана на кораба, облечени в бели дрехи, се озовали на планина, висока до небето. След като се събудили, те си разказали един на друг съня и се учудили, че и двамата са видели едно и също видение и с гореща молитва благодарили на Бога, че им отрежда еднаква участ.

Преди да свършат молитвата си, рано сутринта, дошли войници и за трети път ги откарали при Фаустин, който и сега започнал да ги убеждава да се откажат от вярата си. Отговорът обаче бил все същият:

- Ние сме християни и за името Христово сме готови да изтърпим всякакви страдания.

Тогава градоначалникът издал следната смъртна присъда: "Теодул и Агатопод, понеже отказаха да принесат жертва на боговете, да бъдат удавени в морето". Напразно приятели и познати молели мъчениците да принесат жертва на идолите, за да спасят живота си. Теодул и Агатопод останали непреклонни. Присъдата била изпълнена. Устните им шептели молитва, когато ги хвърляли в морето, където загинали. След известно време вълните изхвърлили телата им на брега. Приятелите им ги погребали с подобаваща чест.

2. Св. преподобни Марк Атински († ок. 400 г.)

3. Пета Неделя на Великия пост - Църквата днес чества за втори път паметта на една от най-обичаните и почитани светици - преподобна Мария Египетска. Тя оставя огнена диря, а житието ѝ потриса всеки път всеки, който го изчете от докрай.

Тя е онзи пример, който ни показва как от най-окаяни грешници, щом осъзнаем много си грехове и пристъпим към по-богоугоден живот, най-подир ще се сподобим с прошка тям, а и ще намерим тъй търсения душевен покой.

Покайният пример на св. Мария Eгипетска е толкова многообхватен и поучителен, че светата Църква желае той трайно да остане в нашите сърца. Затова освен деня на нейната памет на нея се посвещава и Петата неделя на Великия пост.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 27978
архив

Две блондинки си говорят: – Вчера видях как сгазиха един коминочистач. – Стига бе, вече и по покривите ли взеха да карат?!

няма нови новини
Днес: 11
hot
най-четени новини в момента
сега
1532
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! СДВР с разкрития за рекордното количество кокаин, спипан в Студентски град в София: Оценяват го на 10 милиона лева (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ФОРМУЛА ЗА ЛЮБОВ: Това са съставките на щастливата връзка
x