Вход
София
Времето в София 29 o C

СИЛНА ВЯРА: Тези светци станали жертва на жестоко гонение срещу християните в Персийската империя и станали причина за...

СИЛНА ВЯРА: Тези светци станали жертва на жестоко гонение срещу християните в Персийската империя и станали причина за...

на 02.11.2019
9382
3
СИЛНА ВЯРА: Тези светци станали жертва на жестоко гонение срещу християните в Персийската империя и станали причина за...

Св. мъченици Акиндин, Пигасий, Анемподист, Елпидифор и Афтоний  († 355 г.) Акиндин, Пигасий и Анемподист били християни и служели в царския дворец при персийския цар Сапор. Сапор желаел да живее в мир с император Константин Велики и затова в началото на своето царуване не преследвал своите поданици, които приемали християнството. 

СИЛНА ВЯРА: Царствено мъжко име празнува днес

СИЛНА ВЯРА: Царствено мъжко име празнува днес

1. Св. пророк Самуил (XI в. пр. Хр.) - във...

на 20.08.2019

След смъртта на Константин обаче той започнал война с наследника му Констанций. Жреците и персийските маги, които ненавиждали християните, упорито убеждавали Сапор, че неговите поданици християни се намират в постоянна връзка с враговете като техни едноверци и ги подпомагат във войната срещу него. Сапор поискал персите-християни да се отрекат от вярата си. Но за истинския християнин вярата е по-скъпа от живота и голямото множество от тях предпочели да страдат и приемат смърт, отколкото да се отрекат от вярата си.

Започнало страшно гонение. Гонителите били изумени от голямото число християни, които се намирали в тяхната държава. Оказало се, че и в царския дворец имало много християни. Тогава довели при царя трима негови придворни: Акиндин, Пигасий и Анемподист, обвинени, че изповядват християнската вяра. Сапор употребил всички мерки, за да ги склони да се отрекат от вярата си, като им обещавал награди, ако покажат покорност, а в случай на съпротива ги заплашвал със смърт. Но те останали твърди във вярата си и приели да бъдат подложени на страшни изтизания.

Бог покрепял светите мъченици, като им дал необикновена твърдост. Езичниците били изумени. Един от мъчителите – Автоний – захвърлил оръжието, с което измъчвал невинните, и извикал: "Велик е християнският Бог!". В това време светите мъченици с любов се молели за новообърнатия във вярата. И тъй, мястото за смъртно наказание станало място за тържество на истинската вяра. Сановникът Елпидифор също се обърнал към вярата, от езичник станал християнин. Смело заявил на царя, че вярва в Разпнатия Христос. И той бил отведен на смърт пред събралото се множество народ, и мнозина повярвали в Христа.

Светите мъченици Акиндин, Пигасий и Анемподист, след като претърпяли различни мъчения, били изгорени. Заедно с тях пострадала и приела мъченически венец и майката на цар Сапор. Царят, упорит в неверието, издал заповед, с която се осъждали на смърт всички християни, живеещи в държавата му. Тази заповед била издадена по време, когато християните празнували Христовите страдания. У християните пламнала неудържима ревност. Те започнали на тълпи да идват пред двореца и да изповядват вярата си. На Велики петък и на самата Пасха около хиляда души отдали живота си за вярата, а в това число бил и Азат – любимецът на царя.

След това Сапор се убедил, че не е в състояние да изтреби християнството от държавата си, отменил първата заповед и издал втора, според която се предават на смърт само християнските свещенослужители.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 23665
архив

Жена се качва на уличен кантар да се претегли. Отстрани мъжът ѝ гледа таблицата за съотношение на тегло и ръст и казва: - Знаеш ли, скъпа, колко трябва да си висока за твоите килограми? 4 метра и 11 сантиметра.

 

няма нови новини
Днес: 230
hot
най-четени новини в момента
сега
4287
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
НАПАДЕНИЕТО НАД ПИК: Изповедта на Ива Николова от първо лице: Замеряха ме с яйца и ме псуваха на работното ми място (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Ето ги златните правила за живот без високо кръвно налягане
x