Вход
София
Времето в София 23 o C

СИЛНА ВЯРА: Този светец направил нещо немислимо в името на Христос

СИЛНА ВЯРА: Този светец направил нещо немислимо в името на Христос

на 03.07.2020
14366
0
СИЛНА ВЯРА: Този светец направил нещо немислимо в името на Христос
03.07.2020
0
14366

1. Св. мъченик Якинт († началото на II в.) - римският император Траян (царувал от 98 г. до 117 г., бел. Pravoslavieto.com) започнал жестоко гонение против християните, като изисквал от всички свои поданици да се покланят само на идолите.

СИЛНА ВЯРА: Честваме двама велики български мъченици, убити от турските поробители

СИЛНА ВЯРА: Честваме двама велики български мъченици, убити от турските поробители

1. Свети мъченик Йоан Български - Блаженият Йоан бил...

на 14.05.2020

При него в двореца служил един 20-годишен момък, на име Якинт, родом от Кесария Кападокийска. Той бил таен християнин.

В един тържествен езически празник царят с всички свои придворни извършвал жертвоприношение на боговете. В това време Якинт се молел в своята стая на истинския Бог. Един от другарите му казал за това на царя. Царят повикал Якинт и го принуждавал да вкуси от месото на жертвоприношението. Якинт отказал, като заявил, че е християнин.

Започнали да го бият и мъчат, но той все повтарял: "Аз съм християнин, Христа почитам и на него са покланям". Затворили го в тъмница като забранили да му дават храна, освен идоложертвена.

Якинт търпял глад, но не се докосвал до донесената му храна. Така минали тридесет и осем дни. Веднъж поставения на стража воин влязъл в тъмницата и видял, че тя е озарена от чудна светлина, а ангели подкрепят верния служител на Христа.

След известно време царят заповядал да доведат отново Якинт при него, но го намерили умрял в тъмницата. По заповед на царя тялото на мъченика било хвърлено вън от града, за да бъде изядено от зверове. Но един благоговеен свещеник на име Тимотей, тайно го взел и погребал у дома си. След няколко години мощите на светия мъченик били пренесени в Кесария Кападокийска.

Сподели:
свързани новини
ВЯРА: Честваме мъчен много заради светите икони йерарх ВЯРА: Честваме мъчен много заради светите икони йерарх
1. Преподобни Михаил Изповедник († 818...
на 23.05.2020
ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ВЯРА: Тази светица удивила целия свят с подвига си ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ВЯРА: Тази светица удивила целия свят с подвига си
1. Света мъченици Акилина (+ 293 г.) - В един...
на 13.06.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 23913
архив

Между приятелки: - Какво е станало? Защо се раздели с мъжа ти? - Оказа се, че е алкохолик. - Как разбра? - Един път се прибра вкъщи трезвен!

 

няма нови новини
Днес: 302
hot
най-четени новини в момента
сега
2951
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Терор на Румънското посолство! Силоваци крещят на хората от блоковете: Свини герберски, сега ще се качим да ви потрошим! Десетки треперят, блокирани в градския транспорт (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
x
Стоп! Дотук! Време е за секс
x