Вход
София
Времето в София 17 o C

СИЛНА ВЯРА: Царствено мъжко име празнува днес

СИЛНА ВЯРА: Царствено мъжко име празнува днес

на 20.08.2019
23557
12
СИЛНА ВЯРА: Царствено мъжко име празнува днес
20.08.2019
12
23557

1. Св. пророк Самуил (XI в. пр. Хр.)във времето, когато израилтяните се управлявали от съдии, а не от царе, живял в град Рама или Ариматея един благочестив човек на име Елкана от Левиевото коляно. Той имал две жени - Ана и Фенана. Любимата му жена Ана била бездетна. А у израилтяните бездетството се считало за знак на Божия немилост. Затова Ана тъгувала много, пък и познайниците й странели от нея и дори я презирали.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! Празнува гордо и смело мъжко име

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! Празнува гордо и смело мъжко име

През втората половина на третия и първата половина на...

на 28.09.2018

Елкана изпълнявал усърдно всички наредби на закона. На всички големи празници ходел със семейството си в Силом, гдето тогава се намирала скинията, за да принесе жертва Богу.

Веднъж, след жертвоприношение, той седнал да обядва със семейството си. Само Ана едничка не могла нищо да яде: сърцето й било пълно с тъга и тя пак отишла в скинията да се моли. Дълго се молила и плакала. Тя молила Бога да й даде син и обещала, че ако той й окаже тая милост, тя ще Му го посвети.

Милосърдният Бог изпълнил нейната просба: тя родила син и го нарекла Самуил, което значи "измолен от Бога".

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВА: Самуил

2. Св. 37 мъченици Пловдивски - в Пловдив, древния и вечен град на тепетата, има един храм, чиято история била тясно свързана с мъченическата смърт на светите 37 мъже - християни и изповедници на вярата, пострадали заради Христовото име през 304 г. заедно с други двама пловдивски мъченици – светите Севериан и Мемнос.

ПАК Е ПРАЗНИК: Рядко, но хубаво мъжко име черпи днес

ПАК Е ПРАЗНИК: Рядко, но хубаво мъжко име черпи днес

1. Св. Сава Освещени (439 - 532 г.) - ...

на 05.12.2018

Този храм съществува и днес, и макар че сега носи името на светите равноапостолни царе Константин и Елена, пази съкровен спомен за техния мъченически подвиг. Мястото, където днес величествено се издига храмът, е известно като лобното място на тези мъченици.

Хванати от римския управител на Филипопол Апелиан, те били подложени на жестоки мъчения в подземията на укрепителната и охранителната система на вътрешния град, намираща се при източната порта на града, известна днес като Хисар капия. След многократни увещания, когато мъчителите видели, че не могат да принудят 37-те християни да се отрекат от вярата си в Христос, те прибегнали към друго средство. Запалили огромна пещ и започнали да отсичат главите, краката и ръцете на изповедниците и да ги хвърлят в огъня. Така те предали душите си на Бога и получили от Него нетленните венци на мъченичеството.

След като името на император Константин започнало да се записва в пергаментовите листове като име на светец, жителите на града решили да посветят съществуващия храм на него и на майка му царица Елена и така храмът останал през вековете с името "Св. равноапостолни царе Константин и Елена”.

Сподели:
Напиши коментар »
(12)
1
Това име и чифутско.Няма нищо царствено в него.Име на позора !
2
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
3
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
4
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
5
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
6
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
7
Поради непредизвикана, невиждана до днес свръхлицемерна цензура от страна на ПИК във връзка с тази духовна тема, налага се да се изрази отношение на части, изречение по изречение, така че имайте търпение и прочетете всичките части-изречения и така се надяваме да има поне малка духовна полза. До горния брат, от No. 1, не знаещ и все още неразбиращ, и затова и прибързващ в преценката си и неразумно осъждащ.
8
По онова време, т.е. във времето на Стария Завет, Светият Божи народ са били тогавашните израилтяни, заради вярата си в Истинския, Единия Бог. И това е било така до появата и идването в света на Спасителя, Богочовекът Иисус Христос, което означава Помазаникът Спасител.
9
A .оттогава.останалите в.иу.д.ейската вяра, т.е. .иу.д.ействащите, .които .отдавна са съвсем малко .и.з.р.аилтяни, а повечето са от .х.а.за.рски .произход, .приели .и.у.д.аизъм, .наричани от .т.у.рците - .4.и.ф.ут.и,
10
.заради .несравнимото .си .з.л.онравие, т.к. .до.ри .з.ли.те .т.у.рц.и са .видяли, .че .има и по-з.л.и от тях .самите..., - .оттогава .те.вече не са .Светият .Божи .народ..Светият.Божи.на.род .оттогава и до .Второто .Христово .пришествие, т.е. до .Страшния .Съд .Господен и до .Всеобщото .Възкресение и до .Възвръщането на .човеческия .род в .първото му .достойнство, както е било в .Адамово време, .преди .първородния .грях, - това са .християните, но не .които .наричат .себе си .просто .християни, а .православните .християни, т.е.
11
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
12
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували за кмет на София?
Общо гласували: 20934
архив

Още по въпросите за брака:

„Съгласна ли сте да му събирате чорапите из апартамента, петък вечер да го посрещате пиян, да го пускате на риба с преспиване, да гледате с него мачове, да търпите приятелите му и да се грижите за домакинството?“
„Съгласен ли сте да й давате цялата заплата, да помните всички празнични дати, редовно да й купувате цветя, подаръци, да обичате тъщата, да не пиете и скитате и редовно да изпълнявате съпружеския си дълг?“
Така трябва да се пита! А това "в радост и мъка..." на никого не му става ясно...

няма нови новини
Днес: 272
hot
най-четени новини в момента
сега
2502
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Картечарката Мая с тежък комунистически залп за София (ВИДЕО КОМЕНТАР)
x
САМО ЗА ДАМИ: Тези 6 грешки ускоряват стареенето на лицето
x