СИЛНА ВЯРА: Честваме двама велики български мъченици, убити от турските поробители

Животът днес

СИЛНА ВЯРА: Честваме двама велики български мъченици, убити от турските поробители

13415
на 14.05.2022
СИЛНА ВЯРА: Честваме двама велики български мъченици, убити от турските поробители

1. Свети мъченик Йоан Български - Блаженият Йоан бил родом от България. По някакъв случай той се поддал на дяволските козни и се отрекъл от Христа. Подир някое време той осъзнал своето голямо прегрешение и започнал да се кае за отричането си от християнската вяра.

препоръчано

В това душевно състояние, търсейки успокоение на своята съвест, той напуснал родното си място, дошъл в Света Гора Атонска. Тук Йоан три години прислужвал на един духовен старец. Но понеже съвестта му все още не му давала покой, той винаги бил унил, печален и мълчалив. Самият му вид показвал, че е претърпял някаква голяма злополука.

Като не могъл повече да понася угризенията на съвестта Йоан напуснал Св. Гора, дошъл в Цариград, облякъл се като турчин и в този си вид влязъл в джамията "Св. София". Там той започнал да се кръсти и да се моли по християнски, което извънредно поразило агаряните. Разгневени, те сурово се нахвърлили срещу него и го питали защо прави така. А той безстрашно изповядал, че е християнин, затова се кръсти като християнин и се покланя на Христа, Който е Син Божий и истински Бог.

Агаряните се опитали да го отклонят от неговата вероизповед, но като се убедили, че тя е непоколебима, те веднага му отсекли главата вън в двора на "Св. София". Това станало на 5 март 1784 година. Така блаженият Йоан получил светъл мъченически венец от Христа Бога на 19-годишна възраст.

2. Свети мъченик Райко Шуменски - той е роден около 1785-1786 г. Работил като златар. Загубил мъченически живота си за Христовата вяра на 14 май 1802 г. в Шумен, чийто небесен закрилник е. Това станало заради влюбена в него туркиня. След като не успяла да го отвлече в дома си, тя го наклеветила, че я бил насилил. 

3. Свети Исидор

Сподели:
Бомба x
Рядко известни ползи от добре познатия витамин C Рядко известни ползи от добре познатия витамин C
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов скочи на Просто Киро и мисирките: Три милиарда лъжа! Крадат ви бе, хора, убиват ви! А срещу това - мълчанието на агнетата (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов скочи на Просто Киро и мисирките: Три милиарда лъжа! Крадат ви бе, хора, убиват ви! А срещу това - "мълчанието на агнетата" (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 74
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това