Вход
София
Времето в София 0 o C

Силните нива на шум увеличават риска от деменция

Силните нива на шум увеличават риска от деменция

на 22.10.2020
3876
0
Силните нива на шум увеличават риска от деменция
Автор: ПИК
22.10.2020
0
3876

Ако нивото на шум надхвърля допустимите норми с 10 децибела, рискът от деменция се увеличава с една трета, съобщава научното списание „Алцхаймер и деменция”, цитирано от БГНЕС и Нова телевизия.

НЕВОЛИ: Всеки пети европеец се оплаква от шум

НЕВОЛИ: Всеки пети европеец се оплаква от шум

Всеки пети жител на Европейския съюз се оплаква от...

на 05.01.2020

Изследване на повече от 5 000 американци на възраст над 65 години показва, че повишеното ниво на градски шум увеличава вероятността тези хора да бъдат засегнати от деменция

При 30 процента от участниците в проучването лекарите са диагностицирали леки когнитивни нарушения, а 11 процента вече са били с Алцхаймер. За да проверят как нивото на градския шум може да повлияе на такива нарушения, учените проверили условията, в които участниците в експеримента са живели през последните 5 години и какво е нивото на шум близо до домовете им.

Оказало се, че при шум, надвишаващ с 10 децибела допустимите нива, незначително снижение на умствените функции се наблюдава с 36 процента по-често, а вероятността от развитие на Алцхаймер – с 30 процента. Тези данни свидетелстват, че повишеното ниво на шум в градовете може да окаже влияние върху мозъчната дейност на възрастните хора. Това заяви Сара Едър – един от авторите на проучването.

По данни на СЗО, около 50 млн. човека в целия свят страдат от деменция, а две трети от тях имат Алцхаймер. Броят им се увеличава всяка година и според някои прогнози, до 2050 г. те може да надхвърлят 130 млн. души.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 20240
архив

Вечерна проверка. Старшината пита:

- Попов?

- Тук!

- Петров?

- Тук.

- Стоянов… абе кво ли ви проверявам, къде ще ходите… На подводница сме.

x
ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов: Не искам да чувам за проблеми със заплащането на медиците от първа линия (ВИДЕО)
x
Проучване установи - колко време е нужно, за да се влюбите
x