Вход
София
Времето в София 17 o C

СИЛНО ПОСЛАНИЕ! Патриарх Неофит вдъхна вяра на всички миряни у нас и по света с трогателно слово за Великден

СИЛНО ПОСЛАНИЕ! Патриарх Неофит вдъхна вяра на всички миряни у нас и по света с трогателно слово за Великден

на 16.04.2017
1947
7
СИЛНО ПОСЛАНИЕ! Патриарх Неофит вдъхна вяра на всички миряни у нас и по света с трогателно слово за Великден
Автор: ПИК
16.04.2017
7
1947

Христос Воскресе! Христос Воскресе! Христос Воскресе!, издигна глас в полунощ Българският патриарх Неофит, а множеството в и около катедралния храм „Свети Александър Невски” му отговори: „Во Истина Воскресе!”.

С четене на текстове от Светото евангелие патриархът се обърна към събралото се множество от църковни служители и миряни пред храма.

От Светия синод разпространиха послание, което беше сведено до всички миряни в страната и света точно в полунощ. Ето пълният текст:

Патриарх Неофит: Нека Божията благодат ни помага да устройваме земния си живот в мир

Патриарх Неофит: Нека Божията благодат ни помага да устройваме земния си живот в мир

"Празникът Възкресение Христово изпълва сърцата на...

на 14.04.2017

„Като видяхме Христовото Възкресение, нека се поклоним на светия Господ Иисус, Който едничък е безгрешен.

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква, В пресветлия ден на тържеството на нашата вяра, на пълнотата на нашата надежда и неизразимата ни радост поради всепобеждаващата Божия любов, отново се обръщаме към всички вас с пасхалния поздрав: Христос воскресе!

Тържествуваме и сърадваме, заедно с цялата Божия Църква, на Христовата победа над смъртта и ви призоваваме в този ден към пълнота на радостта, дела на милосърдие и жертвена любов, в стремеж към онази любов, с която и Сам Бог ни бе обикнал, когато заради нас и нашето спасение отдаде Единородния Си Син, „та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен” (Йоан. 3:16).

Тази непознаваща ограничения, всещедра и всепобеждаваща божествена любов, с която Бог създаде света, яви сред нас и Самия Божи Син, Който в послушание към волята на Отца „понизи Себе Си, като прие образ на раб и се уподоби на човеци; и по вид се оказа като човек” (Фил. 2:7), и „смири Себе Си, бидейки послушен дори до смърт, и то смърт кръстна” (2:8). Ала точно затова „Бог Го високо въздигна и Му даде име, което е по-горе от всяко име, та в името на Иисуса да преклони колене всичко небесно, земно и подземно, и всеки език да изповяда, че Иисус Христос е Господ, за слава на Бога Отца” (2:9-11)

Хилядолетия по-късно ние отново прекланяме колене и изповядваме, че Един е Господ, една е вярата, едно е спасението и че под небето не ни е дадено друго име, с което да се спасим (Деян. 4:12).

Патриарх Неофит оглавява пасхалните богослужения за Възкресение Христово

Патриарх Неофит оглавява пасхалните богослужения за Възкресение Христово

Негово светейшество Българският патриарх и Софийски...

на 15.04.2017

Вярваме и изповядваме, и се стремим във всеки ден от живота си да подражаваме на Неговата милост, на Неговото човеколюбие и Неговата жертвена любов, която Той ни завеща, казвайки: „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си” (Йоан. 13:35).

Тази съвършена любов Той ни показа на Кръста, нея Той очаква и от нас, и за нея най-много ще ни изпитва в Съдния ден, защото там е скрита цялата тайна на нашето богоуподобяване. „Възлюбени – пише в зората на християнството божественият евангелист, – нека любим един другиго, защото любовта е от Бога, и всякой, който люби, е роден от Бога и познава Бога” (1 Йоан. 4:7). А „който не люби” – продължава апостолът, – той „не е познал Бога, защото Бог е любов” (4:8). Да имам всичко – казва св. апостол Павел, – „щом любов нямам, нищо не съм” и „нищо ме не ползува” (1 Кор. 13:2-3).

Тази любов е движеща сила не само на откриващата се пред нас Божия свята воля. Тя трябва да бъде такава и за нас, които се стараем да подражаваме и да се уподобяваме на Господа.

 Да бъде същност и съдържание и на нашия път в следване на Неговите стъпки, в нашето всекидневно вървене, заедно с Него, към Кръста и към Възкресението, в нашето уподобяване на Този, Който в Синовно послушание към волята на Отца претърпя всяко унижение и страдание, и дори позорната кръстна смърт, но доведе докрай Своята богочовешка мисия и ни дарува Своето спасение.

 В Неговата битка против силите на злото оръжията Му бяха не божествената власт, сила и мощ, а Неговото божествено смирение и всепобеждаващата Негова любов. Това смирение и тази любов са и нашите оръжия днес, в борбата ни, която „не е против кръв и плът, а… против поднебесните духове на злобата” (Еф. 6:12).

 Борба, в която всеки ден ние се опълчваме срещу греха в самите нас, за да се покажем достойни за даруваното ни от Господа спасение и в която ние не сме оставени сами, защото с нас винаги е Онзи, Който пръв, чрез победното Свое Възкресение надви изконния враг на човешкия род, и, като се въздигна тридневен от мъртвите, постави така началото на нашето спасение. Братя и сестри, Като ученици и следовници Христови, като христоименит род, ние сме призвани всеки ден от християнския си живот да бъдем съучастници в тази Божия победа, всякога да имаме пред очи Възкръсналия от мъртвите Господ и на Него, според силите си, да се стремим – в слово и дело – да подражаваме във всичко, защото Той е залогът и за нашето спасение.

Без Своето Възкресение Господ щеше да бъде само един от многобройните учители, които човечеството познава в своята хилядолетна история.

Един от онези, с чиято мъдрост е изпълнена съкровищницата на човешката култура. Ала Христос е Син Божи и наш Господ. Той е „пътят и истината и животът” (Йоан. 14:6); наш вечен Учител, Наставник и Небесен Господар, Който със Своята самовластна победа над смъртта „разруши преградата”, която ни отделяше от небесата (Еф. 2:14), и Който с любящо сърце продължава да очаква всеки от нас в нашето от Бога дарувано Небесно Отечество, призовавайки ни всеки ден към истинската свобода в Светия Дух (Йоан. 8:32; 2 Кор. 3:17) и към любовта, която ни показа на Кръста.

В тази любов, чрез която се съзижда Тялото Христово (Еф. 4:16) и която апостолът нарича „свръзка на съвършенството” (Кол. 3:14), са целият смисъл и същност и на Новия Божи Завет с човечеството (Йоан. 13:34), и на основаната при съшествието на Светия Дух Църква Христова (Рим. 5:5). А пръв тази любов ни засвидетелства Сам Господ, на Чиято дивна победа днес се покланя цялото творение. Само тя може да осмисли и собствения ни живот, като покрие всеки грях и всяко престъпление против Божията свята воля. За всичко това отново ни напомня днешният пресветъл и тържествен ден.

Денят на нашата непосрамена вяра, на нашата светла надежда и на от нищо непомрачимата ни радост.

Поздравяваме с Христовото Възкресение всички верни чеда на Православната ни църква, в Родината и далеч от нея, и всесърдечно благопожелаваме на всички светлината на Възкресението и радостта от Божията победа никога да не угасват в нашите сърца! Благодатта и мирът на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!“

В неделната сутрин богомолците могат да присъстват на пасхална вечерня, която се нарича още Второ Възкресение. По традиция на него евангелският текст за Христовото възкресение се чете на различни езици, напомняйки, че Благата вест е отнесена от апостолите до всички народи в целия свят.

Днес Негово Светейшество български патриарх Неофит ще отслужи пасхалното богослужение в храма „Света Неделя“ от 11 ч.

 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(7)
1
сричаше ,клише до клише??? на различни мероприятия явно сме били с Вас
2
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
3
Иисус Воскресе ! Познавате ме, моят началник е Господ, а преди него беше Бай Миле. Не се правете на вярващи, както аз го правя. Как си представяте комуниста Бойчо да вярва в Христос ? Как да повярвам , че майката на Ичето не е била онождана и забременяла като девица ? Приемният му баща - Йосиф като разбрал , че се жени за бременна мома решил да си ходи. От срам пред Кума не си тръгнал. Интересното е, че Иисус е евреин по произход и е обрязан още на 8-я ден след раждането си. Ето това е ортодоксален християнин.Препоръчам ви да целувате плащеницата, да лазете под масата , да обикаляте черквите по никое време и да чакате високи пенсии. А дано дочакате.
4
На руска служба, като целия гнусен бардак, наречен за камуфлаж БПЦ! Когато съм кръстен в Светата православна вяра, ченгетата уволняват родителите ми. Днес ме е срам-един поп си мята оная работа по Скайп, друг "свири Менует от Бокерини", трети пляска чалгрки по гъз.а, пети..зинал за пари..не ми се говори!
5
Добре,че сте прписали това послание,та нещо все пак да прочетем...Иначе се слушаше само едно мрънкане,пищене на развален микрофон,изобщо с нищо не ни накара патриарха да го слушаме с внимание.А дали цялата тази изява не беше постановка за злепоставянето му,щото явно личи,че не е в здравословните му възможности да държи речи!
6
Скапан гей ! Кво ми мрънка на дедовия !
7
Светли празници :-)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

- Тате, вярно ли е, че съм осиновен?
- Какво приказваш, сине? Тебе ли щяхме да изберем?

няма нови новини
Днес: 342
hot
най-четени новини в момента
сега
2154
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! Проф. Антоанета Христова и Георги Харизанов с горещ коментар за новите министри и президента - Радев нарочно търси скандали (ОБНОВЕНА)
x
Защо някои хора се зачервяват, когато пият алкохол
x