Синоптик от БАН специално за ПИК: Сняг ще покрие цяла България в събота! Мъглите са пагубни за пушачите!

ЧАС ПИК

Синоптик от БАН специално за ПИК: Сняг ще покрие цяла България в събота! Мъглите са пагубни за пушачите!

315333
на 23.01.2014
Синоптик от БАН специално за ПИК: Сняг ще покрие цяла България в събота! Мъглите са пагубни за пушачите!

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Мартин Славов е синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките. Потърсихме го с молба да разясни причините за изключително топлото време в началото на годината, както и за прогнозираното застудяване в края на тази и началото на следващата седмица. Попитахме го и за идващия снеговалеж, както и за времето през месец февруари.

препоръчано

Интервю на Росица Стоянова

- Г-н Славов, кога да очакваме снега и ще бъде ли траен?

- Дългоочакваният сняг идва. Още утре ще завали дъжд най-вече в южната част на страната ни, който в нощта срещу 25-ти, ще премине в сняг. На 25-ти на територията на цялата страна ще има валежи от сняг. Но те няма да бъдат трайни. В неделя дори ще отшумят. Единствено бих успокоил любителите на зимни спортове, че в планините ще повали повече и по-трайно и хората ще могат да се насладят на приключения.

- Да очакваме ли преспи и сериозни студове през идния февруари месец?

- Не мога да ви дам 100-процентова прогноза за предстоящия месец. Февруари ще бъде значително по-динамичен месец за разлика от януари, който беше мъглив и скучен, та дори и извънредно топъл за зимен. Но за цялостна прогноза има време.

- Какво смятате за мъглите, ще продължат ли и през февруари ? И как се отразяват според вас на хората?

- Ако ще има мъгли, те със сигурност няма да са трайни и ще се появяват само за фон ( смее се синоптикът). Но по-страшното е, че да, те не се отразяват никак благоприятно към хората. И особено към пушачите. Отприщват хронични заболявания. Изобщо мъглите в градска среда са изключително вредни...

- Изпратихме на бързо зимата, но как виждате пролетта. Кога ще настъпи тя?

-Твърде рано е наистина. Има много вода да изтече дотогава. Нека оставим първо февруари и март да ни покажат на какво са способни и тогава да си говорим за красивата, но все още далечна пролет. Но това, което мога да ви кажа, че при липсата на валежи, ни чака едно доста сухо лято, но и дотогава има време.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първия от серията почивни дни: Пари за Овните, Лъвовете да не са излишно щедри САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първия от серията почивни дни: Пари за Овните, Лъвовете да не са излишно щедри
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 26
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК