Вход
София
Времето в София 9 o C

Синът на Добри Джуров се разбива със самолет

Синът на Добри Джуров се разбива със самолет

Никой от командирите на Чавдар Джуров нямал смелост да докладва на баща му, че синът му не е бил трениран
на 30.09.2018
119147
18
Синът на Добри Джуров се разбива със самолет
Автор: "Ретро"
30.09.2018
18
119147

На 14 юни 1972 г., в 13:18 ч. на летището на Долна Митрополия, се разбива самолет Л-29. В него се намират инструкторът - старши лейтенант Чавдар Джуров, и лейтенант Венцислав Йотов. Те са излетели 24 минути преди това, без да се разпишат в контролния лист за изпълнение на упражнение №16 (полет в закрита кабина по уреди в зона).

Една от жертвите е синът на тогавашния министър на отбраната генерал Добри Джуров. Буквално дни след произшествието плъзват слухове, че синът на министъра е убит. В сведение от ВКР резидента „Костов“ във военновъздушното училище в Долна Митрополия са обобщени коментарите на катастрофата в Трети учебен авиополк, пише изследователят Антон Тодоров.

На 17 юни с.г. майор Александър Дяков, метеоролог към училището, споделя пред резидента, че „Чавдар Джуров и Венцислав Йотов са били убити…“. Два дни по-късно, по време на държавния изпит по физическа подготовка с 522-ро класно отделение полк.

Александър Вълчев, началник катедра „Електрооборудване“ към УО на училището, заявява отново пред резидент „Костов“, че „някои големи началници досега на три пъти са създавали условия за убийството на Чавдар Джуров“. Всички тези данни са докладвани от резидент „Костов“ на оперативния работник на ВКР за ВНВВУ „Г. Бенковски“, който ги предава на оперативния работник Лачев. Лачев пише резолюция до тогавашния началник на военното контраразузнаване ген. Васил Терзиев: „Другарю ген. Терзиев, в духа на горните коментари бяха установени и други по време на разследването на катастрофата. Считам, че в момента не е целесъобразно да се информира другарят министър Джуров, но другарите генерали Семерджиев и Добрев следва да се запознаят“.

Началникът на ВКР Терзиев поставя следната резолюция: „Другарю Лачев, необходимо е по-цялостно да се изучи въпросът и тогава да уведомяваме МНО. Не бива да се задоволяваме само от данните на един сътрудник“.

В архива Тодоров открива и ръкописна резолюция на тогавашният зам.-министър на вътрешните работи с ресор ДС Григор Шопов:

 „Другарю министър, това са коментари, в основата на които има нещо вярно. Трябваше да ги получим по-рано и да вземем мерки. Считам, че не бива да уведомяваме още ръководството на МНО“.

Междувременно Тодор Живков изисква информация за случая и ВКР започва да събира допълнителни и доста по-сериозна сведения. И картината започва да се избистря. Истинските причини за катастрофата нямат нищо общо с първоначалните недоказани и със стойността на слухове подмятания.

На 3 юли 1972 г. в явочна квартира „Комета“ в Плевен агентът на ВКР „Петров“ дава сведение пред полк. Цеков, в което съобщава, че по отношение на Чавдар Джуров са правени компромиси от неговите началници, изтъквали са го като добър пилот, планирали са му полети много повече от другите летци, за да си спечелят благоволението на неговия баща. Всичко е правено със сметка. Единият от инструкторите на Чавдар Джуров, майор Цветан Стойковски, отива да следва във Военнополитическата академия в Москва, а другият, подп. Делиев, получава нова квартира.

В сведението на агент „Петров“ има следният детайл, който би могъл да събуди някакви конспиративни обяснения за смъртта на сина на Добри Джуров: „Установено е, че двигател тип ВГ-1, идващ от ремонт от МРЗ „Г. Димитров“ – Пловдив, е с незавита гайка на една от шпилките, съединяващи задната ферма с компресорите. Това е установено от техника на самолета младши лейтенант Любен Йотов и докладвано на инженера на авиоескадрилата подп. Ковачев. Същият е наредил да се впише, че дефектът е отстранен и самолетът е допуснат до полет“.

В сведение от полк. Александър Вълчев от 13 юли се появява информация, че не става дума за умишлени действия, които са целели „убийството“ на Чавдар Джуров, а всичко е резултат от стремеж за показност и слагачество пред бащата Добри Джуров. Пренебрегнати са елементарни правила и изисквания, пренебрегнати са неколкократни знаци, че синът на Джуров демонстрира видима липса на тренираност, а и има проблеми с вестибуларния апарат.

Още когато Чавдар Джуров е готвен за поставянето на рекорди по височинни парашутни скокове, се случват неща, които ясно са показвали, че той не е подготвен за това. В края на 60-те, когато е извършвал самостоятелен скок от голяма височина за поставяне на рекорд, Чавдар Джуров не е преминал последователна и пълна подготовка. Издигнат на голяма височина, той заспива от кислороден глад и се наложило самолетът да се върне. Буквално на следващия ден се прави втори, високорисков опит. Скоро след това, на парашутни скокове за поставяне на световен рекорд на групов скок, пак поради неподготвеност при напускане на самолета десният му ръкав и шлангът за кислородната уредба са били почти отрязани и Чавдар Джуров оцелява по чудо. При трети опит за поставяне на световен рекорд за скок от голяма височина въжетата на парашута му се заплитат около шията му и той се приземява в полумъртво състояние. Но оцелява за втори път по чудо.

Натегачеството на началниците на Чавдар Джуров пред неговия баща стига до много типични за онези години измерения. Полк. Вълчев свидетелства, че Добри Джуров дори е питал заместник-министъра на отбраната и командващ войските на ПВО и ВВС Христо Добрев дали не е рано Чавдар Джуров да бъде назначаван за командир на звено, но Добрев докладва, че това се прави по предложение на командването на училището в Долна Митрополия и че по всяка вероятност е оценен правилно. През ноември 1971 г. старши лейтенант Чавдар Джуров е назначен за командир на звено. В сведението се споменава, че подп. Андрей Първанов е препоръчвал Чавдар Джуров да се откаже от полети, тъй като не е издържал при височинни условия и са констатирани заспивания от него в самолета.

Така от всички събрани в изследването на Антон Тодоров данни става ясно, че едва ли някой е целял умишлено смъртта на младия Джуров, но почти всички негови командири по веригата са били склонни да прикриват неговата нетренираност, за да се „натегнат“ на таткото министър.

 

Сподели:
Напиши коментар »
(18)
1
… системата. Експериментална. Неуспешен експеримент.
2
Цялата дописка не отговаря на истината, първо заа местоположението на катастрофата, Никъде не става въпрос за база Щпъклево. Още малко ще излезе че Чавдар е бил за сефте на самолет. Венко също познавам. Няма да влизам в полемика. Приятелката на Венко живееше на Я. Сакъзов 2 в Плевен. Беше студентка. Бяха все момичета от Ловеч, Ташка, Добринка Д., Венчето. Венчето я видях на гарата в Русе; плачеща. Беше ходила в Щръклево, не разрешили достъп до тялото на приятелят и.Заведох я в Плевен. Тъй като вече беше завършила, квартирата и беше освободена, заради транспорта преспа в дома на родителите ми, а на следващият ден я качих на автобус за Ловеч. От нея, от други наши приятели, както и от служител в ЩАБА на ВНВВУ в Долна Митрополия ЗНАМ, ЧЕ ЦАВДАР И ВЕНКО СА ИЗПЪЛНЯВАЛИ ЗАДАЧА НОЩЕН ПОЛЕТ. СЛИЗАНЕТО Е БИЛО ПОД ЗОНАТА НА ВИДИМОСТ ОТ РАДАРИТЕ, А КАТАСТРОФАТА Е НЕЛЕПА СЛУЧАЙНОСТ с разоран блок през деня. Днес никой не говори и за факта че ЧАВДАР ДЖУРОВ БЕШЕ СВЕТОВЕН ШАМПИОН ПО ГРУПОВ ДОЦЕЛЕН СКОК, КАКТО И НЕ СЕ СЪОБЩАВА И ФАКТА, ЧЕ Е ПОСТАВЕН РЕКОРД ПО ВИСОЧИНА НА СКОКА. ЩО ЛИ ТАКА!? Защо не се съобщава за другият световен рекорд от 15 300 метра с катапултиране, коъто вече 50 години не е подобрен!? Защо от висотата на анти съветизма, днес се черни образа на един останал вечно млад човек. Защо днес никой не споменава брата Спартак Джуров -той също не беше от "добрите деца" от "послушковците"
3
отговор на коментар
Днес системата е такава! Смята се че след повече от четири десетилетия всичко е забравено! Аз не съм забравил вечерите прекарани на ул. Янко Сакъзов 2 в Плевен, не е Забравен Венко, не е забравен Чавдар, Не е забравена Добринка "Сачмичката". Акордеона, песните на Венко. Не е забравен световният рекод по групов доцелен скок; тогава скачахме от един ЛАЗ в Щръклево Максим се занимаваше с нас. Не е забравен и скока от катапултиране над 15 000 метра (рекорд неподобрен и до днес). А и мой близък работеше по това време в ЩАБА на ВНВВУ "Г. БЕНКОВСКИ". Днес разни мишоци от яслата пишат "спомени" не за това което са били, а за това, което другите не са ...Болно е. Точно по времето на световните рекорди бяхме приятели и с Чавдар, и с Венко и ти става обидно четейки тези "мемориални писаници" А относно Неуспешният експеримент -той продължава и днес, продължава от мишоците и наследници вече 30 години
4
"....нелепа случайност с разоран блок през деня"-това ли е причината??? моля обяснете на лаиците..
5
А брата Спартак Джуров -- офицер от флота във Варна , си беше най-обикновено неуправляемо червено парвеню и пиянде !
6
така и не разбрах от какьв зор размествате костите на момчето вие в пик сте не-нор-мални
7
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
8
Световен шампион по парашутизъм, но не бил подготвен за скокове с парашут. Само и--ди--от може да измисли това.
9
до Макс Не сьм симпатизант на комунистите.Но в едни минали години 90те така се случи че работих като докер заено сьс Спартак Джуров на разтоварището на Химко на варна запад .Тоя човек никога не спомена кой е и кой е бил баща му .А работата си беше докерска .Винаги бяха в смяна с друг офицер бивш разбира се мисля че се казваше Пейо Петлев .Респект. Ако не знаех името му никога нямаше да разбера с кого работя.
10
Пик, пак ръсите глупости в стил Цвък! Аз съм служил в Долна Митрополия 1972-1973 г, и мнението на летците и курсантите за Чавдар Джуров далеч не съвпада с вашето! Пак пускате поредната идиотщина! Виж, Владко, синчето на Тато (влезе в казармата по същото време, в Първи район на НШЗО - Плевен) беше наистина гоУемо лай*но - що не напишете и за него нещо?
11
Че сина, на болшевишкия злодей се самоубил голям праз, но кой плати самолета, или пак чичо от село е превивал гръб в ТКЗСТо.
12
През 1975-1977 г. служих като техник на самолет в ВНВВУ "Г. Бенковски" в Долна Митрополия в същото звено, на което Чавдар Джуров е бил командир. Познавах лично техника, който е обслужвал самолета - беше старши сержант, а не мл. лейтенант, както е написано по-горе. Месеци преди да напусна военното училище бях временно изпълняващ длъжността "началник щаб на ескадрилата" и четох делото за произшествието - заключението на комисията беше, че двамата пилоти са загинали след "нарушаване забраната за изпълнение на нисходящо тоно под височина от 2000 м." Докато бях на служба в Д.Митрополия, една лоша дума не съм чул за Чавдар Джуров, тъкмо обратното. Хората твърдяха, че е бил приятел със всички, включително и със срочнослужещите.
13
Когато поръчах това лекарство, ноктите на краката ми бяха в отвратително състояние. Вече си мислех да си махна ноктите с лазер-две години носех само затворени обувки заради гадните гъбички,благодарение на този крем се спасих завинаги http://bit.ly/2oOsQJq
14
Когато поръчах това лекарство, ноктите на краката ми бяха в отвратително състояние. Вече си мислех да си махна ноктите с лазер-две години носех само затворени обувки заради гадните гъбички,благодарение на този крем се спасих завинаги http://bit.ly/2oOsQJq
15
защо не пишете за другите наследници на комунистите-терористи,как с лека ръка прахосват откраднатите от народа пари?
16
защо не пишете за другите наследници на комунистите-терористи,как с лека ръка прахосват откраднатите от народа пари?
17
отговор на коментар
Да и световен рекорд на 15 300 метра с катапултиране без да е подготвен половин вековен рекорд, а какъв ли щеше да бъде тогава Чавдар, ако е бил добре подготвен?абсурдни неща пишат!аз съм парашутист и не мога да си представя, световен рекорд от неподготвен?!
18
Автор ли е, Кой-Кой ли е писал тая,, статия,, -хора има,, специализирана,, помощ!!!! Да помогмем дружно на,,, АВТОР, а,,
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували за кмет на София?
Общо гласували: 22761
архив

- Змия ухапа тъщата!
- И какво стана?
- Умря.
- Моите съболезнования!
- Не, бе... Змията умря. 

няма нови новини
Днес: 50
hot
най-четени новини в момента
сега
1838
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Папи Ханс в скандална тройка с Галена и Тита - изпълнителят на "Кекс" обещал на пайнерката, но го направил с "антилопата" - ето кое...
x
САМО В ПИК - ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Козирозите блестят с възможности, трудности тормозят Овните и Близнаците
x