Вход
София
Времето в София 11 o C

Си Цзинпин е знаел за епидемията от коронавируса много по-рано?

Си Цзинпин е знаел за епидемията от коронавируса много по-рано?

на 16.02.2020
10282
0
Си Цзинпин е знаел за епидемията от коронавируса много по-рано?
Автор: ПИК
16.02.2020
0
10282

Китайският президент Си Цзинпин е знаел за епидемията от коронавируса седмици преди публично да засегне проблема и да призове за решителни действия за пресичането й. Това става ясно от публикувана днес в печатния орган на ККП "Женмин жибао" негова реч, предаде ДПА.

Почина лекарят, който пръв съобщи за коронавируса и сам се зарази

Почина лекарят, който пръв съобщи за коронавируса и сам се зарази

Почина лекарят, който пръв съобщи за опасността от...

на 06.02.2020

В свое слово от 4 февруари на заседание на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК Си заявява, че още на 7 януари е "поискал да се работи за предотвратяване и овладяване на (епидемията от) новия коронавирус".

Въпреки нарежданията на Си властите в столицата на провинция Хубей Ухан, епицентъра на епидемията, са закъснели с реакцията си и на 18 януари дори са организирали масов банкет за 40 000 семейства за поставяне на рекорд за Гинес.

Решението да бъде публикувана речта е взето, след като няколко функционери на ККП на местно и провинциално равнище в Хубей бяха уволнени за несправяне с кризата. То може би показва, че се правят нови опити за спасяване на репутацията на президента. Има риск обаче Си да бъде въвлечен в дебата дали ранните опити за спиране на епидемията не са се оказали неуспешни, отбелязва ДПА.

В първите дни на епидемията, превърнала се в едно от най-големите предизвикателства за Си, той пазеше мълчание по темата, отбелязва Асошиейтед прес. Публикуването на речта показва, че висшето ръководство е знаело за сериозността на епидемията седмици преди на обществеността да бъде съобщено за подобна заплаха. Властите съобщиха едва в края на януари, че вирусът може да се предава от човек на човек и тогава започна да се засилва тревогата в обществото, припомня БТА.

В речта Си казва, че той е този, който е наредил да бъде блокиран епицентърът: "На 22 януари с оглед на бързото разпространение на епидемията и предизвикателствата по отношение на превенцията и контрола ясно и недвусмислено поисках провинция Хубей да въведе всеобхватни и строги мерки за контрол на потока от хора (напускащи провинцията)".

Расте броят на смъртните случаи от коронавируса в Китай

Расте броят на смъртните случаи от коронавируса в Китай

Смъртните случаи от новия коронавирус в Китай вече са...

на 12.02.2020

На 23 януари Ухан стана първият град, въвел безпрецедентна забрана върху транспортните средства, напускащи града.

Публикуването на речта на Си дава основание да се смята, че партията иска да покаже, че е действала решително още от самото начало. Но прави Си уязвим за критики защо широката общественост не е била известена още от самото начало. Доверието в подхода на правителството към епидемиите продължава да е накърнено заради епидемията от тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2002-2003 г., която беше прикривана с месеци, отбелязва Асошиейтед прес.

Сподели:
свързани новини
СТРАШНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Една трета от хората в света могат да се заразят с коронавируса СТРАШНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Една трета от хората в света могат да се заразят с коронавируса
Експертът от Световната здравна организация Айра Лонгини...
на 14.02.2020
Експертната мисия на СЗО в Китай започва изследванията си по коронавируса Експертната мисия на СЗО в Китай започва изследванията си по коронавируса
Мисията от експерти на Световната здравна организация в...
на 15.02.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33969
архив

Попитали Радио Ереван: - Възможно ли е филмът да бъде с хепиенд, ако в края главният герой загива? Радиото отговорило: – Да. Ако главният герой е тъщата.

 

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)
x
Какво означават целувките на мъжете на различните места
x