Си Цзинпин: Китай няма да позволи суверенитетът, сигурността и интересите му да бъдат накърнени

Азия

Си Цзинпин: Китай няма да позволи суверенитетът, сигурността и интересите му да бъдат накърнени

7514
на 24.10.2020
Си Цзинпин: Китай няма да позволи суверенитетът, сигурността и интересите му да бъдат накърнени
Автор:   ПИК

Китайският президент Си Цзинпин заяви, че Пекин никога няма да позволи суверенитетът, сигурността и интересите, свързани с развитието му, да бъдат накърнени, предаде Ройтерс. Думите са по повод 70-та годишнина от включването на Китай в Корейската война, в която той се бие срещу САЩ.

В словото си, произнесено в парламента, Си не спомена конкретно Съединени щати, отношенията с които са в най-ниската си точка от десетилетия заради различни спорове, като се започне от търговията и технологиите и се стигне до правата на човека и коронавируса. Все повече в актуален проблем на двустранните отношения, включително във военен план, се превръща и Тайван.

"Нека светът знае, че "сега народът на Китай е организиран и не бива да бъде подценяван", каза Си в обръщението си, цитирайки основателя на Китайската народна република Мао Цзедун.

"Унилатерализмът, протекционизмът и тормозът ще се провалят", заяви Си. Той отново призова да бъде ускорена модернизацията на въоръжените сили. "Без силна армия, не може да има силна родина", подчерта китайският лидер.

През последните месеци напрежението около Тайван рязко се засили. Вашингтон увеличи продажбите на военно оборудване за острова и изпрати там на посещение свои високопоставени представители. Тази седмица САЩ одобриха продажбата на оръжейни системи на Тайван за най-малко 1,8 милиарда долара, което разгневи Пекин.

Китай, който смята Тайван за своя отцепническа провинция, оказва все по-голям натиск върху острова да приеме суверенитета на Пекин, включително, изпращайки изтребители, които пресякоха фарватера на Тайванския проток, неофициалната буферна зона между Китай и Тайван.

През 1950 г. Северна Корея влиза във война с Юга, подкрепян от сили на Обединените нации, съставени основно от американски войски. През октомври същата година китайските войски пресичат граничната със Северна Корея река Ялу, а СССР ги подкрепя по въздух. Разположени са над два милиона китайски войници.

"След тежки битки китайските и корейските войски, въоръжени до зъби, победиха противниците си, развенчавайки мита за непобедимостта на американската армия и принуждавайки нашествениците да подпишат примирие на 27 юли 1953 г.", заяви Си.

препоръчано
Сподели:
Бомба x
НОВАТА ЛЯТНА ТЕНДЕНЦИЯ: Коса в ледено синьо НОВАТА ЛЯТНА ТЕНДЕНЦИЯ: Коса в ледено синьо
ПИК TV x
СКАНДАЛ В ПИК TV! Свидетелят на Манолова неадекватен - Ива Николова му подари тест за наркотици, той не го направи! Заплаши депутати от ГЕРБ: Ще видите какво ще стане с вас (НА ЖИВО) СКАНДАЛ В ПИК TV! "Свидетелят" на Манолова неадекватен - Ива Николова му подари тест за наркотици, той не го направи! Заплаши депутати от ГЕРБ: Ще видите какво ще стане с вас (НА ЖИВО)
ново
Днес: 250
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това