Вход
София
Времето в София 25 o C

Скандална схема в Бобов дол - ето както се случва с парите за детска градина след афера на кметицата Елза Величкова

Скандална схема в Бобов дол - ето както се случва с парите за детска градина след афера на кметицата Елза Величкова

на 22.10.2019
28574
2
Скандална схема в Бобов дол - ето както се случва с парите за детска градина след афера на кметицата Елза Величкова
Автор: ПИК
22.10.2019
2
28574

По време на мандата на Елза Величкова като кмет на Бобов Дол се появиха толкова много скандали, че повече минаха незабелязано, но сега местните хора алармират за нова афера с нейното име. По думите им кметицата върти сериозни далавери и с обществени поръчки и работи на принципа „ако мине номера“. 

Новият казус е във връзка с договор за ремонт на детска градина, който е финансиран по Програмата за развитие на селските райони, по който възложител е община Бобов Дол, разкриват те в сигнал до ПИК. Основният договор за строителството е сключен през месец февруари 2019 година, а строителната площадка е открита 3 месеца по-късно. 

"Според договора след откриване на площадката изпълнителят трябва да получи авансово плащане в размер на 50% от стойността му. Но след многократно проведени срещи и силно упорство от страна на възложителя община Бобов Дол да изплати заложеното авансово плащане по договора за изпълнението на детската градина и прилежащата инфраструктура към нея, изпълнителят е принуден да стартира проекта със собствени средства", става ясно още от сигнала.

Оказва се, че едва през месец юли близо 5 месеца след подписването на договора е извършено първото авансово плащане с приблизителна стойност, възлизаща на около 33% от стойността на заложената предплата.

"Незнайно как в края на юли след като са изминали 4 месеца от срока за изпълнението на проекта, е констатирана грешка във финансовата част по договора, касаеща аванса. Договорът с изпълнителя е анексиран като са коригирани допуснатите грешки от финансово естество, допуснати от некомпетентната дейност на служителите в общината и водещи до затрудняване на дейностите по ремонта на детската градина", казват още запознатите с поръчката.

Общината пуска към финасиращия орган искане за изплащане на разликата от аванса, за да се изплати останалата част. В общината парите по разликата от аванса са полученни, но се оказва, че към днешна дата въпросната сума все още не е изплатена на изпълнителя?

"Да не би с г-жа Величкова с тези пари е решила да си финансира кампанията и за това ги бави? С тези действия или по-скоро бездействия и спънки от страна на възложителя – община Бобов Дол проваля реализирането на въпросния проект за ремонт на детското учебно заведение.

В резултат на тази „добре“ свършена работа освен, че децата на Бобов дол няма да имат реновирана детска градина с безвъзмездна финансова помощ. Общината ще понесе и множество финансови санкции, за които ще плащаме всички граждани със своите данъци", недоволни са местните хора от аферите на кметицата Елза Величкова.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 10818
архив

Двама луди играят с фенерче. Единият го насочва към тавана и кара другия да се качи по лъча. Вторият отговаря:
- Не можеш да ме измамиш! Щом се кача горе, ще изключиш фенерчето, нали?

няма нови новини
Днес: 317
hot
най-четени новини в момента
сега
2713
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
НА ВНИМАНИЕТО НА РАДЕВ: Ето ги националните протести - чалга, анцузи и 20 души на селски вечеринки (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Всеки пети има проблеми с очите по време на изолацията
x