СКАНДАЛНО РАЗКРИТИЕ! Илхан Кючюк купил палат в "Симеоново" с рушвета от 1,5 мн. евро за доклада за Северна Македония? (СНИМКИ)

Епицентър

СКАНДАЛНО РАЗКРИТИЕ! Илхан Кючюк купил палат в "Симеоново" с рушвета от 1,5 мн. евро за доклада за Северна Македония? (СНИМКИ)

196512
преди 5 часа
СКАНДАЛНО РАЗКРИТИЕ! Илхан Кючюк купил палат в Симеоново с рушвета от 1,5 мн. евро за доклада за Северна Македония? (СНИМКИ)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Нови разкрития гърмият около скандалния евродепутат Илхан Кючюк. След като се появиха информации, че близкият до Ахмед Доган политик е прибрал огромен рушвет за доклад "ОК" за Северна Македония, източници от обкръжението му твърдят, че голяма част от сумата, която е взел под масата, е отишла за закупуването и обзавеждането на същински палат в баровския софийски квартал "Симеоново".

препоръчано

Според медийни разкрития като докладчик в предишния Европейски парламент Кючюк взел 1,5 млн. евро, за да защити каузата на Северна Македония. Той се опитал да скрие истината, че съседите ни извършват системни нарушения на човешките права на българите, че те се дискриминират, а езикът на омразата се е превърнал в ежедневие.

Докладът за Северна Македония Кючюк опита да пробута посред нощите, което предизвика острата реакция на останалите ни евродепутати.

Кючюк изпрал нелегалните пари през фирмите на водача на листата на “Алианс за права и свободи” в Хасково Мюмюн Мюмюн. Мюмюн има няколко строителни фирми, които работят в София, Хасково и Пловдив. Едно от дружеството му “Грийн касъл“ строи и продава луксозни имоти в центъра на София и кварталите “Дървеница“ и “Малинова долина“.

След като изпрал парите, голяма част от пачките били вложени в топ имот на метри от Симеоновския лифт и столичния “Ринг мол” с впечатляваща квадратура, отделни спални и няколко бани. 

Това се случва през декември 2023 г. Тогава Кючюк и съпругата му Юлзем се сдобиват с жилище на три етажа в Симеоново с разгърната площ 329 квадрата, за което броят 1 314 000 лева. “Къщата е в комплекс “Ривър парк”, достъпът на външни лица е строго забранен. За целта евродепутатът сключва нов банков кредит, но за далеч по-ниска сума – 500 000 лева. Остатъкът от сумата оправдава отново със „спестявания от заплати“, но този път вкарва и „дарения“. Предполага се, че именно в "дарения" Кючюк е прикрил получения рушвет.

Според източници, близки до депутата, в действителност останалата сума от близо 1 млн. лв. за закупуването на имота, е дошла точно от подкупа, който Кючюк е прибрал за Северна Македония. Още повече че къщата била закупена на шпакловка и замаска и се наложило строителни работници от турския етнос да я завършват до ключ. Довършването и обзавеждането струвало още няколкостотин хиляди лева на Кючюк.

Палатът в "Симеоново", в който Илхан и Юлзем живеят като царе, не е единствената имотна придобивка на семейството. Внимателният преглед на декларациите, подавани от евродепутата до антикорупционната комисия показва, че само преди малко повече от 10 години – през 2013 г., той реално е нямал почти нищо. Към онзи момент, в качеството си на парламентарен секретар на Министерския съвет, е декларирал, че няма нито апартаменти, нито коли на свое име. Посочил е единствено влог от 30 000 лева, както и акции в няколко компании.

През 2014 г. Кючюк вече е първи мандат евродепутат, но състоянието му продължава да изглежда горе-долу по същия начин. С разликата, че спестеното от него на влог вече е в евро - 36 000 евро, както и депозит в банка на съпругата му Юлзем в размер на 14 280 лева. Макар и със съвсем скромни спестявания през септември 2015 г. семейството закупува апартамент 97,8 кв.м. в една от превърналата се в предпочитана за тузарите местност в София Витоша ВЕЦ Симеоново, като брои 129 084 лева според данните в имотния регистър. За пред контролните органи обяснява, че парите за покупката са дошли от спестявания от заплати. Обяснение, което очевидно не издържа на фона на вече посочените факти. 

В същия ден, в който двойката купува апартамента, тя се сдобива и с огромен терен отново в тази местност в размер на 5,6 дка. По документи, в имотния регистър се води, че покупката е струвала само 4250 лева – абсурдно ниска цена. Предвид факта, че това означава под 1 лев на квадрат, логичен е въпросът дали не става въпрос за умишлено занижаване на цената. 

В следващите години покупките на фамилията продължават да се трупат, а размерите и цените им да стават все по-големи. Отново през септември, но 2020 г. Илхан и Юзлем се сдобиват със супер атрактивен терен от 471 квадрата на кръговото на Лъвов мост в София, за който броят фрапиращите 1 526 525 лева. И макар Кючюк да взима прилична заплата като евродепутат, тя далеч не може да покрие покупката. За пред антикоруционните органи той взима ипотечен кредит, но заемът не може да подкрие дори наполовина цената на терена в топ центъра на София. Банковият кредит, изтеглен от Кючюк, е в размер на едва около 40% от нея – 684 540 лева. Заплатите на евродепутата също не могат да оправдаят останалата сума – единственият вариант семейството да е можело да я покрие от спестявания от трудовите му възнаграждения е реално да е живяло от въздуха, сочат и най-елементарните математически изчисления.

Това обаче не попречва на скандалния евродепутат да посочи в декларацията си за 2020 г. пред антикорупционната комисия, че е закупил имота със „заплата и банков кредит“. Заем, който в следващите няколко години Кючюк буквално топи със скоростта на светлината. Така, в декларацията му за 2021 г., дължимата от него сума към банката, от която тегли кредита, е намаляла с една трета до 470 793 лева. 

За справка, общо заплатите на Кючюк за десетте години, откакто е евродепутат, са около 2 млн. лева, а изтеглените от него кредити – 1 184 540, срещу което семейството се е сдобило с имоти за 2 974 178 лева и отделно е натрупало влогове за над 100 000 лева. Отново с произход „от заплати“. 

И именно защото сметките на семейството няма как да излязат, без Кючюк да е взел пари под масата, се засилват аргументите за огромния рушвет, който според медийни публикации Кючюк е получил за доклада си за Северна Македония.

На ход е Антикорупционната комисия, която детайлно да провери всички доходи и придобивки на Илхан Кючюк и да потвърди или опровергае съмненията за пари под масата, които евродептуатът е получавал.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 октомври - Близнаците да не харчат без причина, Водолеите да не подписват финансови договори, защото може да си навредят САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 октомври - Близнаците да не харчат без причина, Водолеите да не подписват финансови договори, защото може да си навредят
ПИК TV x
ПИК TV! Гюнай Хюсмен с ГОРЕЩА ПРОГНОЗА: Българите разбраха по трудния начин, че трябва да гласуват - избирателната активност в неделя ще бъде по-висока (ВИДЕО) ПИК TV! Гюнай Хюсмен с ГОРЕЩА ПРОГНОЗА: Българите разбраха по трудния начин, че трябва да гласуват - избирателната активност в неделя ще бъде по-висока (ВИДЕО)
ново
Днес: 84
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК