СКАНДАЛНО! Разследване уличава ПП в удивителна корупционна схема в образованието

Акценти

СКАНДАЛНО! Разследване уличава ПП в удивителна корупционна схема в образованието

556848
на 23.07.2024
СКАНДАЛНО! Разследване уличава ПП в удивителна корупционна схема в образованието
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Антикорупционерите от ПП са забъркали удивителна корупционна схема в европейската агенция на Министерството на образованието – Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР), където има удвоен бюджет европари по програмата Еразъм плюс.

препоръчано

Подадени са сигнали до Европейския парламент и до комисията Антикорупция на българския, а родните правоохранителни институции са длъжни по закон да се самосезират, пише сайтът ”19 минути”.

Същата схема с модификации действа и в другата останала под ръководството на ПП агенция – Националния филмов център. Действаше и в трета до преди седмици в ръцете на ПП – Национален фонд "Култура". И в трите схемата е разкрита чрез одитни доклади.

Ето как работи в образованието:

Вместо 150 оценители, с колкото има договор, ЦРЧР работи с пъти по-малко – реално 15-20. Защо ли? За да минават лесно проекти с политически протекции на ръчен контрол.

Схемата е измислена така, че ако тази година оценителят не влезе в кръга на „добрите” и изпълнителните, той няма да получи проект за оценяване. И догодина вече, понеже не е участвал, няма да вземе нужната оценка, за да може да бъде дисквалифициран и за втората година. Така отново да не може да оценява, та случайно да не обърка нагласените конкурси.

Резултатите от последната сесия по "Еразъм плюс" показват до какво води това. На първо място с равен брой невъзможни за постигане точки – 89, са два проекта, които по някаква удивителна случайност са две варненски сдружения. С гарантирана липса на професионален капацитет.

Но пък явно със заслуги за спечелените в коалиция с "Възраждане" местни избори в морската столица. Ето така се разплаща купен и контролиран вот. С чужди пари.

В същото време организации, които са отстранили единствена забележка към проектите им от минали оценки, остават под чертата със супер актуални проекти, издържани според топ политиките на Европейския съюз и с участието на ресорни представители на институциите на всички нива  - европейско, национално и местно.

Всичко това би било незначително, ако не ставаше въпрос за милиони европейски средства. Които, поради некадърност, антикорупционерите от ПП и не могат да усвоят в нужния размер.

Оттам връзката е пряка: по-лоши проекти – по-малко усвояване – по-малко пари в следващите години.

Същата работа се получава в Националния филмов център. Там ПП направи системата на оценка така, че за да се спечели някой проект, трябва да е участвал вече в международен фестивал. За да го е направил обаче, вече трябва да е получил субсидия от НФЦ. На всичко отгоре, също като в ЦРЧР, управляващите парите на данъкоплатците за кино се оказаха в роднински връзки с получателите на многомилионните средства – става ясно от одитния доклад. Крайният резултат се оказа блокиране на парите за кино.

Те обаче са някакви си 50-60 млн.лв. годишно, което е над 3 пъти по-малко от парите по Еразъм плюс.

Предстоят и нови разкрития, свързани с огромен харч на евроагенцията в образованието – пиарът е даден на фаворизирана от ПП фирма. Същата, откакто акад. Денков е министър, премиер и лидер на ПГ на ППДБ, е абонирана за поръчките в подопечното му Министерство на образованието, в Министерството на туризма, а вече и в ЦРЧР.  

След публикацията, от Центъра за развитие на човешките ресурси представиха следното опровержение:

Център за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР/Центърът) е държавно учреждение, създадено с Постановление № 277/06.12.2013 год. на Министерския съвет (обн. ДВ бр. 107 от 13.12.2013 г.). Съгласно Правилника за устройството и дейността на Центъра за развитие на човешките ресурси, ЦРЧР е юридическо лице по чл. 60 от Закона за администрацията, второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на образованието и науката със седалище и адрес на управление: гр. София 1000, район „Средец”, ул. „Граф Игнатиев”, № 15, ет. 4.

В качеството си на Национална агенция по програми „Еразъм+“ и „Европейски корпус за солидарност“ за Република България, ЦРЧР администрира проекти за безвъзмездна финансова подкрепа, финансирани от Европейската комисия. Администрирането на проектите включва приемане и оценка на проектни предложения, сключване на договори за финансова подкрепа по одобрените проекти, предоставяне на безвъзмездни финансови средства, проследяване на законосъобразното изпълнение на договорите за финансова подкрепа и при установени нередности в изпълнението на проектите – искане за възстановяване на предоставените безвъзмездни средства.

В дейността си ЦРЧР се ръководи от установени от Европейската комисия (ЕК) правила, в рамките на Ръководствата за Националните агенции и Насоките за качествена оценка на проектни предложения от Националните агенции.

Основните етапи в администрирането на проектните предложения, съгласно утвърдената „Процедура по селекция и договориране“, са следните:

1.       Публикуване на покана за кандидатстване – осъществява се чрез публикация на електронните страници на ЦРЧР и чрез автоматизираните платформи на Европейската комисия (ЕК);

2.       Подаване на проектни предложения (кандидатстване) – осъществява се от всеки кандидат-бенефициер в платформата на ЕК за съответния програмен период (Beneficiary module за периода 2021-2027 год.);

3.       Проверка за легитимност на подадените проектни предложения (проверка за административно съответствие и допустимост) – извършва се от специално сформирана Комисия за проверка на легитимност на проекните предложения въз основа на критериите, посочени в съответната Покана и формуляр за кандидатстване съответните секторни експерти на Центъра в автоматизираните платформи на ЕК;

4.       Проверка за многократно подаване на проектни предложения – извършва се от съответните секторни експерти на Центъра в платформата „Multiple submissions & Double funding“, като част от проверката за легитимност;

5.       Проверка в EDES (Early detection and exclusion system – Система за ранно откриване и изключване) – извършва се от съответните секторни експерти на Центъра в базата данни на ЕК, като част от проверката за легитимност;

6.       Оценка на качеството на проектните предложения – извършва се от външни експерти-оценители с доказан експертен опит в областта на образованието, обучението, младежта и спорта върху Формуляри за оценка, разработени от ЕК и достъпни в онлайн платформата за експертна оценка (Online expert evaluation tool – OEET). Набирането на външни експерт-оценители е регламентирано в „Процедурата за подбор и обучение на външни експерти за оценители на проектни предложения по програми „Еразъм+“ и „Европейски корпус за солидарност“ в ЦРЧР“.

Оценката на качеството се извършва въз основа на критериите и сроковете, публикувани в Ръководствата по програми „Еразъм+“ и „Европейски корпус за солидарност“ и обявени в Общата покана за подаване на проектни предложения на ЕК, в конкретните покани за събиране на проектни предложения (ако е приложимо), както и в календара за администриране на програмите. Преди стартиране на процеса по оценка на качеството за съответната покана, до всички външни експерт-оценители се изпраща писмо по електронната поща със запитване за възможността им за участие в процеса по оценка на проектни предложения, според техните компетенции. След получаване на положителен отговор с желание и възможност за участие в конкретния селекционен кръг, външните експерти-оценители биват включени в заповед за сформиране на Комисия за оценка на качеството на постъпилите проектни предложения.

Съгласно утвърдената в ЦРЧР „Процедура за селекция и договориране, разпределението на проектните предложения за оценка между външните експерти-оценители се извършва на принципа на случаен подбор в платформата за оценка Assessment module (AM), чрез използване на функционалността на платформата за случайно разпределение. Генерираното от платформата разпределение се запазва и отпечатва на хартия, като се подписва от всички лица, присъствали на разпределението. Генерираното от платформата разпределение става неразделна част от протокола от дейността на Комисията за оценка на качеството на постъпилите проектни предложения.

В утвърдената процедура, при разпределянето на проектните предложения към външните експерти-оценители е спазен принципът за прозрачност при осъществяването ѝ чрез директно медийно излъчване, участие на представители на МОН, на медиите и възможността за последващ преглед в социалните канали на Центъра.

7.      Оценка на поисканата финансова подкрепа – извършва се от експерти от отдел „Финансиране“ в дирекция „Селекция, договориране и отчитане“;

8.      Селекция на проектните предложения – извършва се от постоянно действаща Селекционна комисия, съобразно резултатите от оценката на качеството, оценката на поисканата финансова подкрепа и наличния бюджет;

9.      Проверка за двойно финансиране – след утвърждаване от Изпълнителния директор на протокола от работата на Селекционната комисия, се провежда процедура за проверка за двойно финансиране на проектните предложения по програми „Еразъм+” и „Европейски корпус за солидарност“, от специално сформирана Комисия за проверка за двойно финансиране, за конкретния селекционен кръг.

10.  Оценка на риска на кандидат-бенефициери, подали проектни предложения към съответния селекционен кръг – извършва се от сформирана Комисия за оценка на риска на подадените проектни предложения;

11.  Решение за отпускане на финансова подкрепа – публикува се на електронните страници на ЦРЧР.

 

За първия селекционен кръг през 2024 год. са оценени следният брой проекти по ключови дейности и сектори:

Програма „Европейски корпус за солидарност“ - оценени 44 бр. проектни предложения.

Програма „Еразъм+“:

Ключова дейност 1 „ Образователна мобилност за граждани“:

Сектор „Училищно образование“ – оценени 247 бр. проектни предложения;

Сектор „Професионално образование и обучение“ – оценени 139 бр. проектни предложения;

Сектор „Образование за възрастни“ – оценени 53 бр. проектни предложения;

Сектор „Висше образование“ – оценени 26 бр. проектни предложения;

Сектор „Младеж“ – оценени 214 бр. проектни предложения;

Сектор „Спорт“ – оценени 27 бр. проектни предложения.

Ключова дейност 2 „Сътрудничество между организации и институции“:

Сектор „Училищно образование“ – оценени 147 бр. проектни предложения;

Сектор „Професионално образование и обучение“ – оценени 72 бр. проектни предложения;

Сектор „Образование за възрастни“ – оценени 90 бр. проектни предложения;

Сектор „Висше образование“ – оценени 40 бр. проектни предложения;

Сектор „Младеж“ – оценени 115 бр. проектни предложения.

 

Към 01.04.2024 год. в ЦРЧР има сключени 130 бр. рамкови споразумения с външни експерти-оценители. Както стана ясно, преди стартиране на процеса по оценка на качеството за съответната покана, до всички външни експерт-оценители се изпраща писмо по електронната поща със запитване за възможността им за участие в процеса по оценка на проектни предложения, според техните компетенции. След получаване на положителен отговор с желание и възможност за участие в конкретния селекционен кръг външните експерти-оценители биват включени в оценката на качеството на постъпилите проектни предложения. Т.е. видно е, че в процеса по оценка на качеството са поканени всички, участвали са 120 бр. външни експерти-оценители и са отказали участие 6!

 

В допълнение споделяме, че господин Борис Ангелов, журналист и основател, публикуващ в онлайн изданието „19 минути“ (https://tribune.bg/bg/mrezhata/19min-pp-v-koruptsionna-shema-/), в качеството си на председател на Управителния съвет на 2 (две) сдружения, е подавал проектни предложения по Програма „Еразъм+“, както следва:

 

а) Сдружение „Екопрограма“ OID: E10013828 - BG

ЕИК 175776378, [email protected]

2024-1-BG01-KA154-YOU-000226200 – резерва

2021-2-BG01-KA154-YOU-000038293 – финансиран

 

б) Сдружение „Победа сега“ OID: E10322418

ЕИК 206365328, [email protected]

2023-1-BG01-KA154-YOU-000123024 – финансиран

 

Предвид гореизложеното, моля да публикувате настоящото Опровержение като приемете, че нищо не потвърждава квалификациите за корупционни схеми и отправените политически внушения в статията!

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов с ОЩЕ ОТГОВОРИ на въпроса защо трябва да се гласува (НА ЖИВО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов с ОЩЕ ОТГОВОРИ на въпроса защо трябва да се гласува (НА ЖИВО)
ново
Днес: 99
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК