Вход
София
Времето в София 11 o C

СКАНДАЛНО! Ръководството на ВКС наруши собствените си правила за случайното разпределение на делата заради Джок Полфрийман

СКАНДАЛНО! Ръководството на ВКС наруши собствените си правила за случайното разпределение на делата заради Джок Полфрийман

на 03.10.2019
17981
6
СКАНДАЛНО! Ръководството на ВКС наруши собствените си правила за случайното разпределение на делата заради Джок Полфрийман
Автор: ПИК
03.10.2019
6
17981

Ръководството на Върховния касационен съд (ВКС) е нарушило собствените си Правила за образуването и случайното разпределение на делата, утвърдени със заповед на председателя Лозан Панов от 16 юли 2018 г. и съобразени със Закона за съдебната власт, за да изтегли с 16 дни по-рано разглеждането на искането на главния прокурор Сотир Цацаров за отмяна на предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, пише Правен свят.

Във вторник стана ясно, че след като първоначално бе насрочено за 23 октомври, делото е изтеглено за разглеждане на 7 октомври. Това е станало по разпореждане на заместник-председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия Галина Захарова. В т. 7 от Раздел Трети "Правила за разпределяне, образуване и формиране на съдебни състави в Наказателна колегия" обаче е записано, че насрочването на делата за възможно най-близката дата се извършва от председателите на отделения. В случая това е трябвало да направи Галина Тонева, председател на Второ наказателно отделение, част от което е съдебният състав Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова. В т. 1 на същия раздел се посочва още, че определянето на дата за заседанията се извършва от съответния председател на отделение.

Така се оказва, че Захарова е иззела правомощията на Тонева, защото отново в т. 7 изрично е посочено, че председателите на отделения са тези, които съгласуват "броя и тежестта на делата" със съдиите-докладчици, който за това дело е съдия Жанина Начева.

Изместването на делото за по-ранна дата, което бе извършено броени дни след първоначалното му насрочване, освен, че е крайно необичайна практика, е странно и заради липсата на каквито и да е промени в обстоятелствата. Що се отнася до мотива, че това е направено, защото Полфрийман не можел "да се придвижва свободно", трябва да е ясно, че Захарова пренасрочва делото в момент, в който по този въпрос има две висящи производства по искане на защитата на австралиеца относно същото обстоятелство – пред Софийски градски съд и пред Административен съд София град.

По-късно стана ясно, че СГС отказа да се произнесе по казуса, защото едната му забрана да напуска страната е отпаднала, а АССГ отхвърли искането на адвоката на Полфрийман австралиецът да бъде освободен от центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци.

Изглежда все по-вероятна тезата, че спешното пренасрочване на делото от 23-ти за 7-ми октомври, извършено след завръщането на Лозан Панов от чужбина, е направено за да отдалечи решението на върховните съдии възможно най-много от датата – 24 октомври, на която по предложение на цялата Прокурорска колегия – Висшият съдебен съвет ще трябва да гласува номинацията на Иван Гешев за главен прокурор, както и да се обезмислят внесените в Народното събрание поправки в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), свързани с условното предсрочно освобождаване. А въпросът кое е наложило нарушаване на Правилата и закона специално за случая с Джок Полфрийман остава от компетенциите на Инспектората към ВСС.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33969
архив

– Патенце, миличко, обещай ми, че ако умра, няма да се влюбиш и да ми изневериш! – Мише, а ако не умреш…

 

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)
x
Какво означават целувките на мъжете на различните места
x