Вход
София
Времето в София -3 o C

СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗГАРЯ: 17 граждански организации срещу предателството на Радан Кънев за магистрала "Струма"

СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗГАРЯ: 17 граждански организации срещу предателството на Радан Кънев за магистрала "Струма"

на 18.11.2019
84026
33
СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗГАРЯ: 17 граждански организации срещу предателството на Радан Кънев за магистрала "Струма"
Автор: ПИК
18.11.2019
33
84026

Писмо срещу опитите на Радан Кънев да провали изграждането на автомагистрала „Струма“ в района на Кресненското дефиле изпращат в Брюксел 17 граждански организации от България, пише "Труд".

Текстът е адресиран до председателя и членовете на Комисията по петициите в Европарламента и е в отговор на кампанията, която евродепутатът започна срещу страната ни. Миналата седмица той придвижи за гласуване петиция, с която лобира срещу изграждането на автомагистрала „Струма“ през пролома.

Сред подписалите писмото са Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, Български ловно-рибарски съюз, ПК „Екогласност“, Сдружение „Зелена кресна“, Федерация на потребителите в България.

Ето какво заявяват гражданските организации до председателя и членовете на Комисията по петициите:

Уважаема госпожо председател Долорес Монсерат, уважаеми госпожи и господа евродепутати от Комисията по петициите в Европейския парламент.

Преди четири дни в българските медии излезе информацията, че тази седмица в Комисията по петициите ще бъде разгледана и предложена за гласуване Петиция № 0527/2018, внесена от Димитър Василев, с българско гражданство, относно въздействието на автомагистрала „Струма“ върху Кресненското дефиле и региона, България.

Като представители на част от неправителствения сектор в България и на местни общности в района на общините Кресна, Симитли и цяла Югозападна България, изразяваме несъгласието си този документ въобще да бъде подложен на гласуване и още повече да бъде приет.

Автомагистрала „Струма“ е важен обект от транспортната система на Европейския съюз като част от Паневропейски транспортен коридор номер 4, свързващ Германия и Гърция. Участъкът от 17 километра между Кресна и Крупник трябваше да бъде готов още през 2004 година за Летните олимпийски игри в Атина. От тогава до сега, по различни причини и процедурни прийоми, свързани с одобряването на проекта от ЕК, той не е реализиран. В тази кратка отсечка само за последните години са загинали десетки шофьори и пътници, а стотици са ранените. Това прави съществуващия пътен участък в Кресненския пролом един от най-опасните в България и Европа.

Ние споделяме аргументите, че официалните власти трябва да защитават биологичното разнообразие на България. Припомняме, че страната ни вече е установила своята мрежа от обекти от Натура 2000, която покрива около 34% от територията на страната.

Обаче държим да отбележим, че Европейската комисия неведнъж е била категорична, че Натура 2000 не е система от стриктни природни резервати, в които човешките дейности са изключени. Нейните цели не са да не се допуска икономическа дейност, а по-скоро да се поставят параметрите, по които тя може да се извършва заедно с опазване на биологичното разнообразие на Европа. За тази цел директива 92/43/ЕИО постановява разпоредбите за оценка на плановете и проектите, които имат потенциал да застрашат значително обектите на Натура 2000. Такива планове и проекти могат да се допускат след увереност, че те няма значително да увредят природните ценности. Освен ако тези дейности не са от важен обществен интерес, какъвто е случаят с магистрала „Струма“ и се предприемат адекватни компенсаторни мерки. - такива мерки нашата страна се ангажирала да реализира. Тоест евродирективата 92/43/ЕИО не забранява изграждането на Лот 3.2 Крупник – Кресна от АМ „Струма“.

Ние съзнаваме, че петицията няма директно законодателно действие. Но смятаме, че ако се гласува и бъде одобрена, това ще забави процеса по одобряване на подадената от българските власти апликационна форма за европейско съфинансиране на лот 3.2. Ще създаде разделение и допълнителна конфронтация в българското общество.

Освен тежките пътно-транспортни произшествия, които ще продължат да се случват, забавянето ще доведе и до сериозни антиевропейски настроения, каквито вече се зараждат в България поради бавните и мудни процедури заради екологични причини в реализирането на инфраструктурите проекти.

За жалост през последните 12 години у нас не се проведе информационна кампания за целите и задачите на Натура 2000 и голяма част от обществото ни не припознава и не участва в опазването на биоразнообразието и околната среда.

Същевременно, ако не се реализира проектът, това ще доведе до огромни загуби за българската държава – 1 милиард евро: страната ни ще трябва да финансира изграждането на лот 3.2 от Републиканския бюджет. Отделно ще трябва да връща и европейското съфинансиране за вече изградените участъци от магистралата, вместо да вложи тези средства в развитието на нова българска и европейска инфраструктура.

Накрая, но не на последно място - ако проектът се забави, ЕС още дълго време няма да разполага с напълно завършен Паневропейски коридор номер 4, което е в ущърб на европейските данъкоплатци, страните от Западните Балкани и развитието на икономическите връзки между Румъния, България и Гърция. Ще продължи и застоя на местно ниво, защото изграждането на АМ „Струма“ в района на Кресна ще даде огромен икономически тласък на развитието на местния бизнес.

Сподели:
Напиши коментар »
(33)
1
Нали затова соросоидните вибраторски дебили и кретени сеещи хаос по улиците на София го пратиха там да мърси въздуха в ЕП!
2
Хайде честито. Нали дебил българи го пратиха там...а сега ревем. Като дойдат избори е добре да мислим за кой гласуваме.
3
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
4
Атово жалките лакеи на банкянската мутра, престъпник и бандит от подземния свят, застанаха като матросовци пред карикатурния му образ в ЕС! Радан Кънев просто е разобличил чудовищна корупция, некадърност и чудовищни кражби, които, така или иначе са били познати в ЕС, но свинските меди удобно ги премълчават! И платените драскачи на ПИКнята, "образовали" се на "стил" и "култура на изразяване", отново изливат кофи с ПИКята от банкянския клозет, понеже нищо друго не могат да направят! Жалки, долни банкянски лакеи и простаци от най-нисш вид!
5
Дебили са престъпниците, мафиотите и СИКаджийските мутри ,които управляват нещастната ни държавица, герберасте № 2! И които продължаваме да търпим! Разбира се, ти си първият дебил между тях, личи си от "културата" ти! Къде се сдоби с нея, в СИК или ВИС? Или в Банкя? да не би освен "Винету" да си се объркал, та по погрешка да си прочел и "Робинзон Крузо"?
7
соросоиден варварин, точно такива долнопробни гниди като теб трябва да бъдат прокуддени от БГ заради геноцида над младите които избягаха от страната,деградиалата и наркоманска паплач като теб въшлив мавърски мангал трябва да търкат наровете след идването на Гешев!
8
Ако си свестен, досега да беше научил аргументите на арогантната личност Радан Кънев.
9
От тук нататък всеки ден ще има протести срещу прокурора от милиционерската школа в Симеоново. Не коментирам Радан Кънев, това е работа на шматката Heдялко.
10
номер 9 те ева у газа
11
................ДИАР ГАНЧИК......ХЕРА МУСТАФА ВЕЧИ Е ЗАКОНА И КОНСТИТУШОНА НА ВАШТА БУЛГАРИКЯ КОЯ БЕШИ БАЛАЛАИКА НА САВЕЦКИЯ САИУЗ С СИЧКИ КОМУНИЗИ УТ БАЦО ДО РАДЕФ И ПАРВАНОФ ГОЦЕ.......ДУУ ИУУ УНДЕРСТУДЕ ДИС КУЕСЧОН ?.........АБАУТ ?...... БАИ БАИ СИ ИУУ !.......БАЦО КУГА Е УЧИЛ АНГЛ ВИЕ СТЕ БЬИЛИ ПАРТИЗАНИ У ПОДУЕНЕ С ЛАМБО........СА РАНЕН ТЕШКО !.......ЗАТУВА ЛЕГАТЕ И ГАСИТЕ ЛАМБАТА ШО ШЕИВИ СПРЕМЕ ВОДАТА !......И.....ША МИ НИ ПИИТЕ УТ УЯ !..........ОК ?.........НЕКОИ ПРОТИФ ?.......
12
2000 цирея имаш в тъпата си чугунена кратуна вибраторски гнусен гейзер хаоса ви ще бъде приключен много скоро след 1-2 цялата тая деградирала пасминна ще бъде наритана от софийските улици!
13
Правен си в дълбоко гъзъ на мaйкa ти от комшията, когато е бил пиян . В същото време бaща ти е пасял заедно с овцете по къра. Ти не си износван девет месеца на правилното място, а в правото чepвo на мaйкa ти за 9-10 часа. Още на следващата сутрин си изcpaн между двата кaмъка на вънкaшния нyжник, който още ползвате. Това е причината да миришеш и да цaпaш всичко около себе си. Въпреки всичко не бива да си притеснен, тъй като не си сам. В този сaйт се търкaлят и сричат още двама – трима лaйнapи като тебе.
14
Аргументите на къневото са че ще му видим всичките вибратори ако проектът не бъде провален.
15
Гейска му работа ! Те му споменават цялата рода, а той се нада, а дано го огрее...
16
..............ТУРАМИ БАИРАКОФ А РАБОУТИ ЗА НАС САВЕЦКА USA СРЕШТУ 5 ЛВА !........ДА СЕ ЗНАИЕ И ДОУВЕДЕ ДО ЗНАНИЕТО НА ВАПРОСНИЯ ЗУРНАЛЯР УТ СИЦКИ МЕДИКИ И ТВА САИЧЕ У ГУУЛЕМА НУЖДА СМЕ ЗА ТАКОФ ДЕМОН НА СВОБУДАТА НА ПИЧАТА !.....
17
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
18
Тези от ДБ са големи б....ци!
19
17 организации-ОФ.После-народен съд!Ама това е в МИНАЛОТО!Или ще оставате тука с циганите?Ама кого ще цоциалите?
20
Е тоя баш съм го евал!Нищо не става от този плескуняк....Баси народа пратил пидал в европарламента....
21
Я жду тебя гад !
22
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
23
DA SE SAMOSEZIRAT ORGANITE I SAGLASNO NPK DA SE PODVEDE ZA DARZAVNA IZMJANA
24
Бях там,но стоях на 300 м от вашия така наречен митинк.сега съм сигурен ,че не можеш да броиш повече от 200.
25
А защо не кажете колко ще струва магистралата?
26
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
27
Тоя Eвpoгъз нямаше да види Европарламент ако беше обявил че ще спира АМ „Струма”.
28
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
29
отговор на коментар
Аргументите на раданчо са изплатени много отдавна.Към настоящиият момент не съществуват такива на които някой да обърне внимание.Просто се прави на важна фигура.
30
Как не го е срам г-н Радан Кънев да саботира изконното право на българските бизнесмени от правилните фирми да крадат на корем от европейските фондове?!?
31
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
32
Цензурата сте вие.are you get point краснсной ребвта.
33
Елате и вижте кариерата на избраната фирма.грома в местност лучище майната на природата милионите.са важни
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Имате ли доверие на Иван Гешев? Вярвате ли, че ще поведе битка с корумпирани политици, олигарси и организирана престъпност?
Общо гласували: 1319
архив

В психиатричната клиника един от пациентите разпръсквал някакъв прах по коридора. Среща го главният лекар и го пита: "Какво правиш, приятелю?". "Ами пръскам прах срещу крокодили."; "Какви крокодили, тук няма никакви крокодили!"; "Еми, да де, вече няма! Нали затуй пръскам..."

няма нови новини
Днес: 41
hot
най-четени новини в момента
сега
2819
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПИК TV: Сензационната книга "За фестивала в Кан с любов" с ВИП премиера в НДК (СНИМКИ)
x
МИСТИЧЕН ДЕН: Този пророк познал случването на нещо велико
x