Вход
София
Времето в София 19 o C

СКАНДАЛ: Безотговорността на един кмет или как червеният Пенчо Милков обезглави местната власт в Русе

СКАНДАЛ: Безотговорността на един кмет или как червеният Пенчо Милков обезглави местната власт в Русе

на 09.07.2020
53999
0
СКАНДАЛ: Безотговорността на един кмет или как червеният Пенчо Милков обезглави местната власт в Русе

Има една африканска поговорка, която гласи: Бъди внимателен, ако гол човек ти предлага риза.

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Затвориха Община Русе заради заразения любим кмет на Корнелия Нинова

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Затвориха Община Русе заради заразения любим кмет на Корнелия Нинова

В Русе веднага предприеха спешни мерки, след като стана...

на 07.07.2020

За съжаление точно смисълът на тази поговорка се изпълни в последните дни в общинската администрация на Русе. След очевидно подценяване на мерките за безопасност в закрити помещения кметът на Русе Пенчо Милков и двама от заместниците му Златомира Стефанова и Енчо Енчев се оказаха заразени с COVID 19. Останалите зам. – кметове са под 14-дневна карантина. Ситуацията буквално обезглави кметската администрация за неопределен период от време. Сесията на Общинския съвет, която трябваше да се проведе на 16-и, се отложи за 31 юли.

Какво стана ясно след силното влошаване на състоянието на кмета Милков на 6 юли, което доведе до спешното му тестване за коронавирус и приемането му в белодробната болница?! Оказа се, че симптомите за болестта му са датирали още от 2 юли, но той е подценявал опасността, независимо от епидемиологичната обстановка в страната. Героичното „оставане на поста” без предпазни мерки за околните в конкретния случай, не е никакъв героизъм, а безотговорност, която е недопустима за един лидер, какъвто се явява кметът на една голяма община като Русе.

Какви послания изпраща такова поведение към подчинените му отвъд популистките думи? Когато на думи призоваваш за мерки за безопасност и отговорно поведение, а самият ти водиш начин на живот и се държиш сякаш всичко е “майтап”, естествено е хората около теб, особено подчинените ти, да подражават не на думите ти, а на делата ти. Когато си гол, а предлагаш на другите риза, определено има нещо много подозрително и няма как да ги убедиш в необходимостта или в практичността на ризата.

Да, звучеше много екзалтирана кметската реч по време на сесията на Общинския съвет на 19 март тази година, когато съветниците от ГЕРБ предложиха здрав разум и провеждане на заседанията онлайн, а не в зала, която излага на риск здравето и живота на хората. Тогава Пенчо Милков ги нарече „дезертьори” и с патриотичен плам призоваваше „Бомби да падат, ние трябва да стоим тук!” Общинските съветници на ГЕРБ не прекъснаха работата си, не дезертираха от своите служебни и обществени ангажименти, просто останаха последователни в думите и действията си, без да изпращат объркващи послания към хората, които им се доверяват.

Трябваше ли да се стигне до сегашната ситуация в Община Русе, за да се окаже изведнъж, че не само Общинският съвет, но явно и администрацията можела да работи, че и да се управлява дистанционно? Въпреки уверенията на Милков в публичното пространство, че е спазвал социална дистанция и мерки за безопасност, самите резултати от разпространението на заразата сред близките му съратници и служители на общината, опровергава думите му.

Заразата в Русе пълзи! Двама от заместниците на кмета Пенчо Милков също са с коронавирус

Заразата в Русе пълзи! Двама от заместниците на кмета Пенчо Милков също са с коронавирус

И изпълняващият длъжността кмет на Община Русе Енчо Енчев...

на 07.07.2020

Съветникът от ГЕРБ проф. Михаил Илиев още на сесията през месец април направи демонстрация на техническата възможност за работа от разстояние чрез използването на надеждна платформа. Интересно защо тогава  предложението му не беше прието?  Едва на сесията през месец май внесеното от общинските съветници на ГЕРБ предложение за създаване на временна комисия, която да подготви въвеждането на електронно гласуване на заседания на комисии и сесии бе прието. За тази цел трябваше да се изгради временна комисия, която да подготви законодателно въвеждането на това гласуване. Процедурата обаче е тромава и все още промяната не е факт. 

В разпространена позиция относно епидемиологичната обстановка в Община Русе съветниците от партия ГЕРБ отново настояват за провеждане на заседанията на комисиите  онлайн, а за сесиите на Общински съвет – Русе да се ползва една от просторните зали на Русенски университет „Ангел Кънчев“ или Канев център, които отговорят на условията за работа по време на пандемия.

Жалко ще е, ако и след този трус в Община Русе играещите си на политика  със световната епидемия, не осъзнаят безразсъдството на дребни политически и е его амбиции. С други думи – не предлагай на друг риза, ако самият ти си гол!

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 24024
архив

Жена се качва на уличен кантар да се претегли. Отстрани мъжът ѝ гледа таблицата за съотношение на тегло и ръст и казва: - Знаеш ли, скъпа, колко трябва да си висока за твоите килограми? 4 метра и 11 сантиметра.

 

няма нови новини
Днес: 39
hot
най-четени новини в момента
сега
3430
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Терор на Румънското посолство! Силоваци крещят на хората от блоковете: Свини герберски, сега ще се качим да ви потрошим! Десетки треперят, блокирани в градския транспорт (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
x
ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ: Ето как трябва да закусвате
x