Вход
София
Времето в София -2 o C

СКАНДАЛ В КУЛТУРАТА! Министър Банов поиска оставката на шефката на Музикалното училище заради примата Дарина Такова. Нарочената за уволнение проговаря пред ПИК: Махат ме, защото спазвам законите ли?

СКАНДАЛ В КУЛТУРАТА! Министър Банов поиска оставката на шефката на Музикалното училище заради примата Дарина Такова. Нарочената за уволнение проговаря пред ПИК: Махат ме, защото спазвам законите ли?

на 25.08.2019
49743
43
СКАНДАЛ В КУЛТУРАТА! Министър Банов поиска оставката на шефката на Музикалното училище заради примата Дарина Такова. Нарочената за уволнение проговаря пред ПИК: Махат ме, защото спазвам законите ли?
Автор: ПИК
25.08.2019
43
49743

Директорът на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София Столина Добрева коментира ексклузивно за агенция ПИК информацията, че министърът на културата Боил Банов й иска оставката след пост във Фейсбук на оперната певица Дарина Такова.

Боил Банов поиска оставката на директора на Националното музикално училище в София

Боил Банов поиска оставката на директора на Националното музикално училище в София

Министърът на културата Боил Банов поиска оставката на...

на 24.08.2019

Пред агенция ПИК Столина Добрева обясни, че е спазила всички установени процедури при подобни конкурси, а нарушаването им заради Дарина Такова би подложило училището под ударите на закона.

- Г-жо Добрева, защо се стигна до момента, в който министър Банов поиска Вашата оставка?

- Всъщност аз все още не мога да отговоря на въпроса защо се стигна дотук, тъй като до момента нито г-н Банов, нито който и да е служител от министерството ми се е обадил с някакво официално искане за моята оставка. Аз научих за това от социалните мрежи, както предполагам и цялата общественост.

Доколкото разбирам, г-н Банов е афектиран от един пост на нашата именита оперна певица Дарина Такова, в който тя коментира, че за да се яви на конкурс за преподавател в музикалното училище, трябва да пее. Тъй като тя има проблеми с гласа от много години, с това всички сме запознати, тя не може да пее.

- За какъв конкурс иска да се яви Дарина Такова в училището и какви са стъпките на провеждане?

- Предисторията е, че преди повече от месец ние сме обявили конкурси за преподаватели по 12 специалности в Музикално училище "Любомир Пипков", едната от които е класическо пеене. За провеждането на тези конкурси има утвърдени условия и ред на провеждане, където са описани точно как протича цялата процедура.

Всички работещи в момента в училището, включително и аз, сме се явявали на този конкурс. Той се провежда в три етапа - първият е писмено развиване на тема, вторият е пеене или свирене и третият е провеждане на уроци със събеседване с комисията.

Безкрайно уважавам г-жа Дарина Такова. Това е един човек, който е постигнал толкова, колкото много малко музиканти, особено у нас, са постигнали. Говоря не само от мое име, а от името на цялата колегия на музикалното училище. Въобще не стои въпроса дали я уважаваме, или не, защото отговорът е ясен. Аз много се надявам да се намери някаква форма, под която тя да работи в нашето училище. Точно това споделих и с нея. Ние провеждаме непрекъснато майсторски класове, имаме преподаватели лектори, които не е необходимо да се явяват на конкурси. Искаме да намерим някаква форма, под която тя да може да преподава.

Вчера, когато тя дойде да си подаде документите, аз й обясних, че един конкурс, който вече е обявен, това е една вече утвърдена процедура за работно място на учител и ние няма как да направим така, че тази процедура да бъде отменена, документално заличена или каквото и да е било друго. Има много кандидати и за нейната специалност класическо пеене, и за всички останали. Конкурсът трябва да бъде проведен по условията и реда, които са утвърдени предварително, защото в противен случай институцията се подлага под ударите на закона, победителят в един такъв конкурс не е легитимен и съответно това подкопава и доверието в закона.

- Този случай ли е единственият повод министър Банов да Ви поиска оставката през социалните мрежи?

- Предполагам. Не съм прочела поста на г-н Банов, но в него той казва, че професионалист или певец като Дарина Такова би трябвало да е чест за всяко училище. Предполагам, че това е провокирало неговия пост и неговото искане на моята оставка.

Както казах, аз не съм се чувала нито с него, нито с човек на министерството. В началото на следващата седмица ще се опитам да се срещна с г-н Банов. Знам, че Дарина Такова и преди е била канена от бившия директор на училището да преподава. Не зная под каква форма, но тя е отказала. Сега разбрах от нея по телефонен разговор, след като обявихме конкурса, че има интерес към тази позиция. Когато обаче има една процедура, която тече по някакъв установен ред, аз лично, тъй като съм поставена на това място именно за да спазвам законите, не виждам как бих могла да я отменя или променя.

- Излиза така, че Ви искат оставката, защото спазвате законите? Звучи парадоксално...

- Аз цитирам факти. Конкурсната процедура се провежда от много години в училищата по изкуствата. Всички преподаватели по специални предмети се явяват на такива конкурси. Всички учители, които работят в момента, също са минали през тази процедура. Особено в Национално музикално училище "Любомир Пипков" има преподаватели, които имат също безспорни постижения не само на наши, но и на международни сцени в своите области. Те също са се явявали на конкурси. Това е път, по който всички са минали.

Не си позволявам да интерпретирам думите на министър Боил Банов, преди да се срещна с него. Знаете, че в социалните мрежи невинаги е ясно кой пише, защо пише и дали той самият го е написал този пост. Тепърва предстои да поискам такава среща, за да разбера от самия министър или от някой от кабинета причините за това негово искане.

- Казахте, че вчера сте разговаряли с Дарина Такова. Останахте ли с впечатлението, че тя е недоволна от факта, че трябва да мине през конкурс и очаквахте ли такъв негативен пост от нея във Фейсбук?

- Г-жа Такова дойде вчера да си подаде документите и като разбра каква е ситуацията, аз й обясних, че не искам да подлагам под съмнение и на оспорване цялото провеждане на този конкурс. Не мога да си позволя да заобиколя правилата, по които се провежда конкурсът. Тогава тя просто реши, че няма да подаде документите си и ги оттегли, тъй като те вече бяха заведени в училището с входящ номер.

Що се отнася до поста, честно казано предполагах, че такова нещо може да се случи, защото и при предишни явявания на конкурси от страна на г-жа Такова е имало също такива нейни постове в социалните мрежи. Очаквах, че тя по някакъв начин би коментирала този случай.

- Чувствате ли се обидена от нейното отношение към вас и към училището?

- Г-жа Такова е човек, когото аз не познавах лично. Вчера за първи път се срещнах с нея. Преди това веднъж съм разговаряла с нея по телефона. Наясно съм, че мястото, което заемам от 2 години насам, защото аз преди 2 години издържах конкурса за директор на Музикалното училище, предполага подобни сътресения. Аз съм човек, който се е доказал в своята област като преподавател и имам своите постижения. Това го доказват и наградите, спечелени от моите ученици и тяхната реализация. Когато си на такъв пост, обидата е нещо, което ако съществува, трябва да го запазим за себе си.

- Споменахте, че ще искате среща през следващата седмица с Боил Банов или някого от екипа му. Какво очаквате да се случи и с каква надежда и нагласа ще отидете на тази среща?

- Не мога да кажа какви са ми надеждите, защото аз, обмисляйки и оглеждайки всичко, което се е случило във връзка с обявяването на тези конкурсни процедури, защото това не е само един конкурс за преподавател по класическо пеене, това са 12 специалности, до момента не съм открила нещо, което да не е спазено като процедура, като изискване, като законоустановена норма. Затова аз ще поискам тази среща не с някакви очаквания, а за да запозная г-н Банов със своята позиция, с това, което се е случило с училището, и с моите основания да направим тази процедура.

Аз бих продължила контакта с Дарина Такова в името на това, нашите ученици да почерпят от нейния опит, знания и умения, но ще се опитам да обясня и моите съображения, при моите най-големи уважения към г-жа Такова, че няма как да се прескочат едни законоустановени процедури. Надявам се министърът да ме разбере.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Сюжетът “Борисов с къща и любовница в Барселона” e:
Общо гласували: 6517
архив

- Πoмня ĸaĸви дoбpи вpeмeнa бяxa: oтивax в мaгaзинa c 5 лв. и ce вpъщax c 3 ĸилa вpaтни пъpжoли, xляб, caлaм, бyтилĸa yиcĸи и бaдeми.

- A ceгa?

- A ceга... Ceгa cлoжиxa ĸaмepи! 

няма нови новини
Днес: 33
hot
най-четени новини в момента
сега
2609
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Превозвачите категорични пред Нанков: Протестите не са наши, не участваме в политически акции (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Любопитни суеверия, свързани с парите
x