Вход
София
Времето в София 25 o C

СКАНДАЛ В КУЛТУРАТА! Министър Банов поиска оставката на шефката на Музикалното училище заради примата Дарина Такова. Нарочената за уволнение проговаря пред ПИК: Махат ме, защото спазвам законите ли?

СКАНДАЛ В КУЛТУРАТА! Министър Банов поиска оставката на шефката на Музикалното училище заради примата Дарина Такова. Нарочената за уволнение проговаря пред ПИК: Махат ме, защото спазвам законите ли?

на 25.08.2019
47318
43
СКАНДАЛ В КУЛТУРАТА! Министър Банов поиска оставката на шефката на Музикалното училище заради примата Дарина Такова. Нарочената за уволнение проговаря пред ПИК: Махат ме, защото спазвам законите ли?
Автор: ПИК
25.08.2019
43
47318

Директорът на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София Столина Добрева коментира ексклузивно за агенция ПИК информацията, че министърът на културата Боил Банов й иска оставката след пост във Фейсбук на оперната певица Дарина Такова.

Боил Банов поиска оставката на директора на Националното музикално училище в София

Боил Банов поиска оставката на директора на Националното музикално училище в София

Министърът на културата Боил Банов поиска оставката на...

на 24.08.2019

Пред агенция ПИК Столина Добрева обясни, че е спазила всички установени процедури при подобни конкурси, а нарушаването им заради Дарина Такова би подложило училището под ударите на закона.

- Г-жо Добрева, защо се стигна до момента, в който министър Банов поиска Вашата оставка?

- Всъщност аз все още не мога да отговоря на въпроса защо се стигна дотук, тъй като до момента нито г-н Банов, нито който и да е служител от министерството ми се е обадил с някакво официално искане за моята оставка. Аз научих за това от социалните мрежи, както предполагам и цялата общественост.

Доколкото разбирам, г-н Банов е афектиран от един пост на нашата именита оперна певица Дарина Такова, в който тя коментира, че за да се яви на конкурс за преподавател в музикалното училище, трябва да пее. Тъй като тя има проблеми с гласа от много години, с това всички сме запознати, тя не може да пее.

- За какъв конкурс иска да се яви Дарина Такова в училището и какви са стъпките на провеждане?

- Предисторията е, че преди повече от месец ние сме обявили конкурси за преподаватели по 12 специалности в Музикално училище "Любомир Пипков", едната от които е класическо пеене. За провеждането на тези конкурси има утвърдени условия и ред на провеждане, където са описани точно как протича цялата процедура.

Всички работещи в момента в училището, включително и аз, сме се явявали на този конкурс. Той се провежда в три етапа - първият е писмено развиване на тема, вторият е пеене или свирене и третият е провеждане на уроци със събеседване с комисията.

Безкрайно уважавам г-жа Дарина Такова. Това е един човек, който е постигнал толкова, колкото много малко музиканти, особено у нас, са постигнали. Говоря не само от мое име, а от името на цялата колегия на музикалното училище. Въобще не стои въпроса дали я уважаваме, или не, защото отговорът е ясен. Аз много се надявам да се намери някаква форма, под която тя да работи в нашето училище. Точно това споделих и с нея. Ние провеждаме непрекъснато майсторски класове, имаме преподаватели лектори, които не е необходимо да се явяват на конкурси. Искаме да намерим някаква форма, под която тя да може да преподава.

Вчера, когато тя дойде да си подаде документите, аз й обясних, че един конкурс, който вече е обявен, това е една вече утвърдена процедура за работно място на учител и ние няма как да направим така, че тази процедура да бъде отменена, документално заличена или каквото и да е било друго. Има много кандидати и за нейната специалност класическо пеене, и за всички останали. Конкурсът трябва да бъде проведен по условията и реда, които са утвърдени предварително, защото в противен случай институцията се подлага под ударите на закона, победителят в един такъв конкурс не е легитимен и съответно това подкопава и доверието в закона.

- Този случай ли е единственият повод министър Банов да Ви поиска оставката през социалните мрежи?

- Предполагам. Не съм прочела поста на г-н Банов, но в него той казва, че професионалист или певец като Дарина Такова би трябвало да е чест за всяко училище. Предполагам, че това е провокирало неговия пост и неговото искане на моята оставка.

Както казах, аз не съм се чувала нито с него, нито с човек на министерството. В началото на следващата седмица ще се опитам да се срещна с г-н Банов. Знам, че Дарина Такова и преди е била канена от бившия директор на училището да преподава. Не зная под каква форма, но тя е отказала. Сега разбрах от нея по телефонен разговор, след като обявихме конкурса, че има интерес към тази позиция. Когато обаче има една процедура, която тече по някакъв установен ред, аз лично, тъй като съм поставена на това място именно за да спазвам законите, не виждам как бих могла да я отменя или променя.

- Излиза така, че Ви искат оставката, защото спазвате законите? Звучи парадоксално...

- Аз цитирам факти. Конкурсната процедура се провежда от много години в училищата по изкуствата. Всички преподаватели по специални предмети се явяват на такива конкурси. Всички учители, които работят в момента, също са минали през тази процедура. Особено в Национално музикално училище "Любомир Пипков" има преподаватели, които имат също безспорни постижения не само на наши, но и на международни сцени в своите области. Те също са се явявали на конкурси. Това е път, по който всички са минали.

Не си позволявам да интерпретирам думите на министър Боил Банов, преди да се срещна с него. Знаете, че в социалните мрежи невинаги е ясно кой пише, защо пише и дали той самият го е написал този пост. Тепърва предстои да поискам такава среща, за да разбера от самия министър или от някой от кабинета причините за това негово искане.

- Казахте, че вчера сте разговаряли с Дарина Такова. Останахте ли с впечатлението, че тя е недоволна от факта, че трябва да мине през конкурс и очаквахте ли такъв негативен пост от нея във Фейсбук?

- Г-жа Такова дойде вчера да си подаде документите и като разбра каква е ситуацията, аз й обясних, че не искам да подлагам под съмнение и на оспорване цялото провеждане на този конкурс. Не мога да си позволя да заобиколя правилата, по които се провежда конкурсът. Тогава тя просто реши, че няма да подаде документите си и ги оттегли, тъй като те вече бяха заведени в училището с входящ номер.

Що се отнася до поста, честно казано предполагах, че такова нещо може да се случи, защото и при предишни явявания на конкурси от страна на г-жа Такова е имало също такива нейни постове в социалните мрежи. Очаквах, че тя по някакъв начин би коментирала този случай.

- Чувствате ли се обидена от нейното отношение към вас и към училището?

- Г-жа Такова е човек, когото аз не познавах лично. Вчера за първи път се срещнах с нея. Преди това веднъж съм разговаряла с нея по телефона. Наясно съм, че мястото, което заемам от 2 години насам, защото аз преди 2 години издържах конкурса за директор на Музикалното училище, предполага подобни сътресения. Аз съм човек, който се е доказал в своята област като преподавател и имам своите постижения. Това го доказват и наградите, спечелени от моите ученици и тяхната реализация. Когато си на такъв пост, обидата е нещо, което ако съществува, трябва да го запазим за себе си.

- Споменахте, че ще искате среща през следващата седмица с Боил Банов или някого от екипа му. Какво очаквате да се случи и с каква надежда и нагласа ще отидете на тази среща?

- Не мога да кажа какви са ми надеждите, защото аз, обмисляйки и оглеждайки всичко, което се е случило във връзка с обявяването на тези конкурсни процедури, защото това не е само един конкурс за преподавател по класическо пеене, това са 12 специалности, до момента не съм открила нещо, което да не е спазено като процедура, като изискване, като законоустановена норма. Затова аз ще поискам тази среща не с някакви очаквания, а за да запозная г-н Банов със своята позиция, с това, което се е случило с училището, и с моите основания да направим тази процедура.

Аз бих продължила контакта с Дарина Такова в името на това, нашите ученици да почерпят от нейния опит, знания и умения, но ще се опитам да обясня и моите съображения, при моите най-големи уважения към г-жа Такова, че няма как да се прескочат едни законоустановени процедури. Надявам се министърът да ме разбере.

Сподели:
Напиши коментар »
(43)
1
Ало обади се Мишо Бирата
2
...............ИМЕ.......БОИЛ БАНОФ........ПРОФЕСИЯ ?.......БЕЗРАБОТЕН !........СА МИНИЗТЕР НА КООЛТУРАТА !....................УРА ДРУГАРИ !..........
3
винаги е била на мода.
4
.........БАЦО..........АЛЛУУУ ЦЕЦО МАНИ БИРАТА КВО СТААНА С ТЕБЕ ?.........ЦЕЦО.....МИ СА СМЕ ПО КОМПУТЕРИТЕ ..........ША ТА ХАКАМЕ !.........ША МИ ХАКАШ ГАЗО ВИКА БАЦО !........ Е МИШО БИРАТА МУ ВИКАХ А СЕ ПАЗИ И УМРЕ !.....
5
АКО ДИРЕКТОРКАТА Е СПАЗВАЛА ПРОЦЕДУРАТА И НЯМА ДРУГА ПРИЧИНА И СТИГНЕ ТОВА ДО УШИТЕ НА БОЙКО БОРИСОВ.... БАНОВ ЩЕ Е УВОЛНЕН,А ДИРЕКТОРКАТА ОСТАВА.
6
Още стои скандала "ало Банов съм" и този самозабравил се мунчо сътворява нов скандал. Нали сме правова държава и всички трябва да спазваме закона, ама май закона е само за простосмъртните?! То всичките ни конкурси са на тоя принцип "ала Банов" за това сме я втасали и вързали
7
Банов съм !
8
Ostavka na obstinskia savet i pravitelstvoto
9
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
10
По-скоро Борисов да си сменя магарето Боил, че много му станаха гафовете, не може и не бива да го спасява непрекъснато
11
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
12
Поздравявам директорката за твърдата и аргументирана позиция . Изразът “върховенството на закона” често се повтаря, но рядко се спазва. Де да имаше повече ръководители като г-жа Добрева.За жалост, те са често неудобни за някои хора .
13
ИМА СИ ПРОЦЕДУРА.... ЕДНО ВРЕМЕ И ПО ВРЕМЕТО НА БСП ИМА...." ТОЗИ Е НАШ ЧОВЕК ДАЙ ДА ГО ОПРАИМ" ДРУГИТЕ КОИТО КАНДИДАСТВАТ ЗНАЕШ ЛИ КАКВИ СА ???
14
"Ало, Банов съм", отказвам се да искам оставката на директорката! Просто, за пореден път се осрах!
15
Директорката е права има си процедура.А тази жена разбрах че не може да пее по някаква причина.Как тогава да обучава ученици.Ако е толкова известна винаги ще намери какво да работи.Защо да не преподава в Италия например.Защото там това няма да мине.А тук може и да мине почивайки на стара слава.
16
за леки жени , какво трябва да може ?
17
1. Г-жа Такова е безспорно голяма певица и би било чест за МУ тя да се присъедини към екипа му. 2. Директорката г-жа Добрева обаче НЕ МОЖЕ да отмени обявен конкурс, защото ще бъде съдена, осъдена и наказана - вкл. от Министъра си. 3. Директорката може да търси начини да включи г-жа Такова в екипа си по някакъв друг начин - за какъвто тя намеква. 4. Министър Банов не може (и не трябва) да изказва официални становища по Фейса - има си законно установен ред.
18
Тази Дарина Такова СЕ СКАРА и с академик Карталов,когато стана шеф на операта!!! Май и се ДИРЕКТОРСТВУУУУВА!!!БРАВО НА ГОСТОЖА ДОБРЕВА!
19
Бойко Борисов като член на БКП и шафьор на Т.Живков трябва да уволни бай Пешо
20
БановБанов....?Иска ти се да си Борисов’ама НЕ СТАВАШ!Ще поема безплатно защитата на директорката Добрева и ЩЕ ТЕ ОСЪДЯ!
21
Оставка за Банов, а на директорката евала, че спазва закон и правила. Абе тоя Банов не разбра ли, че в БГ има закони и само с Ало, Банов съм не става!!!
22
Алото хем оср-н , хим голям , че и хем още министЕр !
23
Този неизкъпан некадърен темерут пак се изказва неподготвен отдавна трябваше да си бие камшика току виж за некадърност го направят някаде културно аташе да му берем срама на селяка
24
отговор на коментар
Скандал има ? Наистина, НО с телефона на Е.Йончева, дето записала оргиналния разговор на министера на телефон, който е произвиден, след ДАТАТА на проведения разговор!
25
Уважения, но г-жа Такова вече не е голяма певица, а само голяма, тя самата признава, че вече не може пее, другото го казах снощи в първата статия. И, от директорката Добрева става отличен министър.....
26
Какво един, известен на светът човек, може да докаже на група хара, неизвестни дори в България!! И нямали както е станало да се съюзят срещу него!?? ПОСРЕДСТВНОСТА не обича висотите!!?
27
Ало, Банов! Уволни директорката на италианския лицей в Горна баня, защото гони 80-те и ходи с памперси! Казват й Цола Драгойчева, иначе се именува Величка Велянова. Или има още деца на измислени политически величия и артисти, които трябва да вкара там извън правилата? Смешен си!
28
БАТ БОЙКО, ТОЗИ БАНОВ ТИ Е ПОРЕДНАТА ИЗЦЕПКА. НЕ ГО ЛИ ВИЖДАШ КАКЪВ ШУШЛЯК ОПЪРПАН Е. ПОДБИРАЙ СИ МАЛКО ОТ МАЛКО ХОРАТА БЕ.ТОЧНО ТАКИВА ШУШЛЯЦИ КАТО ТОЗИ БАНОВ.,ТИ ПОДКОПАВАТ И БЕЗ ТОВА ПОДКУПАНИЯТ АВТОРИТЕТ. ОТ КЪДЕ ГО ИЗКОПА ТОЗИ. УВОЛНЯВА ГО ДОКАТО Е ВРЕМЕ. ДАВАМ ТИ БЕЗПЛАТЕН СЪВЕТ.
29
Явно в МК законите не са на почит. Сума ти хора на пенсионна възраст дирексват тук и там: Националната опера, културни центрове в чужбина, след законни два мандата се натискат и кандидатстват за незаконен трети.... Абе голям миш маш в това, уж културно министерство.
30
Тази тъ**па и никому неизвестна директорка как се осмелява да иска от една световно доказала се певица са и пее песнички?? Да си подава оставката в понеделник. Офца.
31
Най-после един човек, който спазва законите.
32
Много се изкефих когато президента изрита шефа на НСО!!! Той е човек на Винету и къртица в президентството. Добре му би шута, а Винету не беше на себе си от безсилие! Къртицата му беше изгонена и президента ще намери верен човек, банери продажник.
33
Хм, а ако искате да преподавател по бягане в спортно училище пак ли трябва да бягате. Да ама сте спрели спортната си кариера заради контузия. А ако тя е спряла кариерата си, защото не покрива високите си изисквания, но има теоретичните познания, пак ли не трябва да преподава. Аман от даскали, които само могат да рисуват свирят ил и пеят, ама една книжка не са прочели и обучават Вашите деца по неведоми и много често изключително вредни системи, защото са неуки практиканти.
34
Оперен артист и вокален педагог са две различни професии. Оперните певци развиват в по- голяма степен индивидуалните си изпълнителски умения. Вокалната педагогика изисква много солидни знания по вокално изкуство, но също така анатомия и физиология на гласа, психология, задълбочени теоретични познания, които се изучават допълнително. Полагат се специални изпити по вокален метод. Не винаги да си прочут певец те прави талантлив педагог. Дори самият Хвотостовски казваше , че да си вокален педагог се изисква специален талант и знания. Ето защо, за да се практикува вокалната педагогика в училищата и академиите по изкуствата се държи комплексен и много тежък теоретичен и практически изпит, който доказва преподавателските способности на кандидата за конкурс. Нещо повече: вокалните педагози пеят на ден много по- дълго от оперните певци . По много часове, и със всеки ученик по отделно. Един похабен глас трудно ще издържи на това темпо. Трябва да се осъзнаят настоящите възможности , а не какво сме били в миналото. Това е за доброто младите певци, които предстои да бъдат обучени.
35
Банов отдавна трябваше да гние с доживотна присъда в някой затвор, понеже уреждаше спечелването на обществени поръчки за милиони лева от "гербаджийски" фирми.... После се сърдим, че ЕС не ни вярва, че сме "преборили" корупцията....Ми тя корупцията ни управлява!
36
КАЛИНКИТЕ ОТ МЪЖКИ ПОЛ В ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ в КОАЛИЦИЯ С ПИШМАНПАТРИОТИТЕ и ДПС.
37
Абе хора, това е конкурс за вокален педагог, а не за главен прокурор. Там правилата са други.
38
отговор на коментар
Не ,не ,обади се на Елена Йончева ,тя е по гейтовете, в краен случай на импексова.
39
Интересно, ако директорката получи артрит и не може да свири на китара ще отстъпи ли часовете си по китара?
40
отговор на коментар
Очевидно обича морала и както става ясно морално е да не се спазва закона
41
За съжаление, минстър Банов не е прав, колкото и да му симпатизирам. Както се казва, нищо лично. За този изпит има НАПИСАН закон- явявяне на конкурс с няколко точки, които са конкурсни и задължителни. Ако, някой кандидат бъде избран по някакви заслуги, неположил конкурса, или някоя точка от него, независимо от причините, Съдът ще анулира конкурса. Директорката, пряко е отговрна за това. Моралът няма нищо общо. Просто, правилата са направени инвариантно, за стандартни обикновени кандидати, явно никой не е очаквал, че може за, този "даскалски" изпит, да се яви такъв, заслужил претендент. Можело е, изпитът да е, както в научните конкурси, кандидат имащ постигната по- голяма квалификация или с др. постижения по специалността от другите, изброени в специален списък, да му се признаят и да бъде назначен по документи, без да полага практически изпит. Което, е масово и в НСА, някогашни световни шампиони стават хабилитирани преподаватели ( едва ли, сега могат да тичат и скачат), и в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", изявени артисти стават професори, вероятно и в Консерваторията е така, ако кандидатства за преподавател, певец със бивша световна слава, не биха го карали да пее. И, сега би могло този случай да се реши без скандал, ако се пусне молба от кандидата до Мин. Съвет и от там могат да направят персонална допълнителна поправка или тълкуване на случая, особено ако има ТЕЛК. Министърът да иска оставката на Директорката, че спазва закона е наказуем тормоз и няма Съд който да не го осъди.
42
Не директорката ,а Банов трябва да го уволнят.....а и не за първи път тази г-жа Такова пуска подобен пост ...може да е много добра певица , но до колкото прочетох в конкурса не става дума за пеене , а за педагогика , преподаване...
43
Министър който иска оставка, защото служител е отказал да наруши законите. Министъра заявява това публично и безсрамно . Не разбирам от пеене, но заради такъв министър се срамувам че съм българин .
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували за кмет на София?
Общо гласували: 21203
архив

- Кажете ми какви видове психологическо насилие знаете?
- Навън е лято, птичките пеят, слънцето пече. Всичко е окея.
- И къде тук е насилието?
- На работа съм...

няма нови новини
Днес: 158
hot
най-четени новини в момента
сега
3045
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов подписа важен договор за "Турски поток": Искам да го наложим като Балкански (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
x
Астролог съветва: Бъдете милостиви тази сряда, с чисти помисли и благи дела
x