Вход
София
Времето в София 8 o C

СКАНДАЛ В ПИК: ГЕРБ засече БСП в лъжа за избора на европейски прокурори

СКАНДАЛ В ПИК: ГЕРБ засече БСП в лъжа за избора на европейски прокурори

на 29.10.2020
60733
0
СКАНДАЛ В ПИК: ГЕРБ засече БСП в лъжа за избора на европейски прокурори
Автор: ПИК
29.10.2020
0
60733

От БСП се повториха неистини за избора на европейските делегирани прокурори. Това заяви от трибуната на Народното събрание заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов.

Изказването му стана по време на дебата по първото четене на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани със създаването на Европейска прокуратура.

"По отношение на процедурите за подбор на кандидатите за европейски делегирани прокурори от преждеговорищите народни представители от "БСП за България" се повториха на няколко пъти доста неистини, които ще опитам накратко да опровергая. Чухме, че ние тук в България, в прокурорската колегия на ВСС ще избираме европейските делегирани прокурори. Това не е така. Това е видно и съвсем ясно записано в регламента, който определя функциите на европейската прокуратура. Там пише много ясно, че държавите членки определят кандидатите за европейски делегирани прокурори, а самите органи на европейската проуратура като колегията назначават тези прокурори. Т.е. в този законопроект ние уреждаме процедура за да определим кандидати, а не европейски делегирани прокурори. Нека стане ясно това на всички български граждани", обясни Ципов.

"Да бяхте прочели по-внимателно този регламент, за да видите всъщност какви са процедурите. На няколко пъти се повтори, че прокурорската колегия ще извърши подбор на кандидатите и това ще бъдат само прокурори. Нека да обърна внимание на промяната, която се предлага в Закона за съдебната власт в чл.198, както и на процедурата за подбор на кандидатите за европейски делегирани прокурори. Тя включва преглеждане на атестацията на съответния магистрат, а това, което предлага МС като промяна в преходните и заключителни разпоредби на Закона за съдебната власт е съвсем ясно. Там пише в периода на атестиране се включва и времето прослужено от съдията, прокурора и съдията като европейски делегиран прокурор", допълни още Ципов. 

"Смятам, че законопроектът дава достатъчно ясни рамки, защото голяма част от нещата, са записани в самия регламент", завърши изказването си Красимир Ципов.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 17026
архив

В кръчмата:
- Келнер, бира!
- Ама, господине! Как бира след водката?!
- Запомни, момче! Бирата не е след водката, а преди уискито.

x
САМО В ПИК TV: Експертът по право Борислав Цеков с горещи разкрития за съдебната тесла за Корнелия Нинова и сблъсъка "Байдън - Тръмп" в САЩ (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Учени с шокиращо откритие: Стресът е заразен
x