Вход
София
Времето в София 0 o C

СКАНДАЛ В ПИК: ДАНС укриват афера с Румен Радев (ДОКУМЕНТ)

СКАНДАЛ В ПИК: ДАНС укриват афера с Румен Радев (ДОКУМЕНТ)

на 20.10.2020
154478
0
СКАНДАЛ В ПИК: ДАНС укриват афера с Румен Радев (ДОКУМЕНТ)
Автор: ПИК
20.10.2020
0
154478

Скандалът с разкритието, че служители на ДАНС са осигурявали охрана на Румен Радев по време на визитите му във Велико Търново и Благоевград, се разгаря. Припомняме, че читатели на ПИК сигнализираха, че в разрез със закона хора от службите са разгонвали недоволни от президента граждани, които му искат оставката. Част от тях дори се легитимирали и не криели, че са от ДАНС.

Медията ни веднага потърси отговори защо контраразузнавачите са се превърнали в гардове на Радев, но тъй като такива така и не получихме, се наложи да ги изискаме по закона за достъп до обществена информация. 

Попитахме ДАНС какво са правили техни служители на мероприятието на Радев, където над 100 недоволни граждани, искащи оставката му, не са били допуснати по време на посещението у във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”. И дори са били скандално разгонени от двора на университета, който е обществено място.

По закон Радев трябва да бъде пазен от НСО, а присъствието на контраразузнавачи в ролята на гардове е в пълен разрез с всякакви разпоредби. Пред ПИК очевидци разкриха, че става дума за служители на контраразузнаването от Велико Търново, чието присъствие в университета също е напълно необяснимо. 

Мероприятието е било подсигурено изцяло от гардове на НСО, които са иззели функциите на МВР. Те обаче имат това право, тъй като по закон охраняват президента. За ДАНС обаче подобна роля е в пълен разрез със закона. Още повече, че службата по контраразузнаване е на пряко подчинение на изпълнителната власт и няма никакви ангажименти по отношение на Радев.

По информация на ПИК с нетипичната и незаконна дейност за разгонване на недоволни от метежник №1 граждани, които му искат оставката, са се нагърбили и служители на ДАНС по време на посещението му и в Благоевград преди две седмици.

След запитването ни по ЗДОИ обаче от службата продължават да мълчат и крият както стои зад аферата с Румен Радев и техни служители. От ДАНС се оправдават в официален отговор с факта, че въпросите ни касаели класифицирана информация. Уточняват само, че техни служители не са изземали функциите на НСО, но пък не казват, дали и по каква причина са работили заедно с тях на терен. Така остава загадка дали местните контраразузнавачи са се преквалифицирали в гардове по своя инициатива или има нареждане от по-високо за шокиращото нарушаване на законите. 

ПИК ще обжалва в законоустановения срок отказа за достъп до информация, защото обществото има право да знае кой и как използва държавните служби, особени при съмнения за законови нарушения. 

Ето и отговорът на ДАНС до медията ни, с които ни е отказат достъп до информация:

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 20204
архив

Животът е като каране на колело, ако ти е тежко, значи вървиш нагоре, ако ти е леко – спукаш се по нанадолнището. Въпросът ми е - защо нямам седалка на моето колело и защо карам по капли…

x
САМО В ПИК TV: На Канарите луднаха по българския Енрике Иглесиас. Начо Паскал, който ни прослави чак в Южна Корея, крои втори хит с испански рапър (ВИДЕО)
x
Проучване установи - колко време е нужно, за да се влюбите
x