СКАНДАЛ В ПИК TV! ИТН атакуваха ДеБъ в парламента - хората на Христо Иванов укривали кои депутати са получавали пари за протестите преди година от Васил Божков (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Акценти

СКАНДАЛ В ПИК TV! ИТН атакуваха ДеБъ в парламента - хората на Христо Иванов укривали кои депутати са получавали пари за протестите преди година от Васил Божков (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

124798
на 14.09.2021
СКАНДАЛ В ПИК TV! ИТН атакуваха ДеБъ в парламента - хората на Христо Иванов укривали кои депутати са получавали пари за протестите преди година от Васил Божков (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Депутатите от временната комисия за установяване на последствията от санкциите по Глобалния закон "Магнитски" от САЩ, изслушва служебните министри на вътрешните работи Бойко Рашков и на правосъдието Янаки Стоилов. Те трябва да отговорят защо създадоха български списък на кабинета "Радев", който бе атакуван дори от Еврокомисията като незаконен.

препоръчано

Още в началото на комисията стана ясно, че Бойко Рашков няма да се яви да изслушването и явно се е възползвал от факта, че парламентът приключва работа, за да не си губи времето да се обяснява пред депутатите. Вместо него се появи Славчо Велков, който е негов съветник в министерството.

От ИТН пък атакуваха председателят Надежда Йорданова от ДеБъ, че нарушава правилника за работа на НС, тъй като комисията няма законовото мнозинство. "Вие предприемате действия и изпращате писма без решения на комисията. Това не е комисията "Йорданова", това е парламентарна комисия и мнозинството трябва да решава какво да се предприема,а не да правите, каквото вие решите, без ауторизацията на депутатите", заявиха хората на Слави Трифонов.

Депутатите от ИТН настояха Йорданова да изиска списък дали има депутати в настоящия парламент, които да са получавали парични средства за участие в протестите през 2020 г., заради връзките на Васил Божков с тях, за които самият той призна. От партията на Слави Трифонов обявиха още, че имат данни за депутати, които са получавали пари по граждански договор за участие в протестите преди година. Затова са поискали комисията да провери незабавно това, но от ДеБъ укрили молбата им и не направили нищо по случая. 

 "Има ли такива депутати от ДБ и вие имате ли притеснения, че ще излязат факти за такива финансирания от Васил Божков? Ако нямате притеснения, защо тогава вече 20 дни не давате ход на нашите искания за този списък?", каза още Иво Атанасов от ИТН. "Моето искане го няма изобщо в комисията и вие не сте го входирали. От какво се притеснявате?", попита той и заяви, че Йорданова няма право като председател на комисията да решава сама, а всяко предложение трябва да предложи за гласуване на комисията. 

"Остава усещането, че имате притеснения от данните, коти ще постъпят от съответните органи от тези два мои въпроса. Сега искам комисията да гласува по моето питане, макар, че времето ни свърши и отговори не може да дойде и затова го държахте 20 дни в чекмеджето си, затова мисля, че прикриването нещо", каза още Атанасов. 

От ДПС също настояха още на днешното заседание да се изясни кои са народните представители, които са финансирани от лица от списъка "Магнитски" и настояха предложението на ИТН да бъде гласувано веднага. 

Филип Попов от БСП заяви, че БСП подкрепя искането и е важно да стане ясно дали има такива депутати, финансирани по такива пътища. Той също разкритикува ДеБъ, че повече от 20 дни са прикривали искането и то не е било гласувано, за да се изпрати на органите и да бъде разкрита истината кои са тези депутати. 

От ИТН отново заявиха, че хората на Христо Иванов са виновни да не бъде разкрита истината и близо месец са бездействали, за да не стане ясно кои от фирмите по "Магнитски" са финансирали депутати за участие в протестите. Предложението бе прието в крайна сметка и още днес до службите ще бъде изпратено питане по темата, а Иво Атанасов се закани, че ще продължи да търси истината и в следващия парламент, ако е депутат, или по закона за достъп до обществена информация. 

На изслушването не се появи и министърът на правосъдието Янаки Стоилов, а изпрати свои представители. 

Пред ПИК TV Надежда Йорданова се оправда, че тя не е укривала питането на ИТН, а само е искала то да бъде поправено, защото според нея не било коретно да се пита дали е плащано на протестиращи депутати. 

Сподели:
Бомба x
Ето ги най-искрените зодии, които общуват открито Ето ги най-искрените зодии, които общуват открито
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 16
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това