СКАНДАЛ В ПИК TV: Хаджигенов в остър конфликт на интереси - с Манолова и Христо Иванов обслужат босовете за закриване на спецправосъдието, където съдят клиентите му! Магдалинчев от ВСС: Нарушава се Конституцията и разделението на властите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ЧАС ПИК

СКАНДАЛ В ПИК TV: Хаджигенов в остър конфликт на интереси - с Манолова и Христо Иванов обслужат босовете за закриване на спецправосъдието, където съдят клиентите му! Магдалинчев от ВСС: Нарушава се Конституцията и разделението на властите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

232709
на 10.09.2021
СКАНДАЛ В ПИК TV: Хаджигенов в остър конфликт на интереси - с Манолова и Христо Иванов обслужат босовете за закриване на спецправосъдието, където съдят клиентите му! Магдалинчев от ВСС: Нарушава се Конституцията и разделението на властите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов и Николай Хаджигенов от "мутрите" на Мая Манолова натискат депутатите от правната комисия да закрият Спецпрокуратурата и Спецсъда с промени в Закона за съдебната власт и НК, с което се облагодетелстват единствено подсъдимите олигарси и организираната престъпност.

препоръчано

Христо Иванов и депутатите от групата на "мутрите" Мая Манолова и Николай Хаджигенов лично решиха да изпълнят задачата на босовете си по закриване на спецправосъдието в България, за да няма кой да преследва корупцията и олигарсите.

Тримата се появиха на правна комисия, където се гледат предложенията на партиите им за екзекуция на спецсъда и спецпрокуратурата, въпреки, че не са нейни членове, а пък Хаджигенов е в конфликт на интереси. Той като адвокат има куп клиенти, които са подсъдими и обвиняеми от спецправосъдието и има ясен интерес те да бъдат закрити, като така ще се обслужат интересите на клиентите му. Припомняме, че той е адвокат и на близката на Васил Божков певица Лилана, която е обвиняема за организирана група, която е усвоявала неправомерно евросредства.

Николай Хаджигенов отдавна отказва да разкрие колко дела има самият той в спецсъда, но те били десетки. Той не отговаря и защо се занимава с темата, след като е е в конфликт на интереси, защото има такива дела на свои клиенти в съдилищата, чието закриване иска.

 Припомняме, че дейността на специализираните институции е оценена високо от европейските институции. В докладите от ЕК се изтъква заслугата за падане на мониторинга на България, посочи тя. Каназирева заяви, че тенденциозно вносителите интерпретират доклада за правото, където пише, че се очакват солидни резултати в борбата срещу организираната престъпност.

Изказване направи след въпрос на депутатите Иван Гешев за преместване на Бюрото по защита и ликвидиране на Спецправосъдието: Смачкване на най-важните дела срещу олигарси и мафията, освобождаване на парите на мафията - над 3 млрд. лв. Това не е реформа. Чувам, че това е “тричане” и “обезкостяване” на главния прокурор. Не, не е, това ще е “тричане” и “обезкостяване” на гражданите.

Това ще доведе до бум на престъпността, подобно на 90-те години. Тези закони са само едни заглавия, в тях има много юридически абсурди. Ще доведе до правен хаос. Делата, които не са приключили пред спецсъда, те ще отидат в окръжните съдилища. Но това ще се случи след две години.

Пълен крах на борбата с престъпността. Регрес на борбата с престъпността. Искам да поздравя колегите за успехите в работата им. Надявам се, че това не е лично отношение към главния прокурор. Това ще се отрази на сигурността на гражданите. Българската прокуратура няма да носи отговорност. Но няма да е наша. Ще се блокира работата на Европейската прокуратура.

Абсурдно е дела да са подсъдни на районни прокуратури. Има противоконституционни текстове. Не ги интересуват хората. В Бюрото по защита масово ще напуснат служители, вероятно ше бъдат уволнени. Някои хора ще отидат да работят извън държавните структури. Създава се риск за защитените свидетели. Интерес от закриване на съд имат тези, които бяха изправени пред Спецправосъдието. Явно това е най-важното в държавата?!

Прокуратурата няма да носи отговорност за последиците. Какво ще се случи със защитените свидетели в процеса на трансформация", каза Гешев. По думите на главния прокурор твърденията, че на мястото на напусналите ще бъдат назначени нови, той определи като несериозни. Причината - нужно е дълго време за обучение на новоназначените, което създава реален риск за застрашените служители.

"В закона за Бюрото по защита се предвижда министърът на правосъдието да решава в крайната фаза дали застрашено лице подлежи на закрила. Ако има защитен свидетел за корупция по високите етажи на властта, как ще реагира министърът, ако касае сигналът негов колега.

Изпълнителната власт ще решава въпроси, които са от компетенциите на съдебната власт. За какво разделение на властите говорим…”, коментира още Гешев по повод предложените промени. 

На комисията дойде и представляващият ВСС Боян Мангалинчев заради куп спорни и противоконституционни промени, които от ИТН, ДеБъ и мутрите на Манолова гласуваха.

Той заяви, че ще заяви позицията си по промените в ЗСВ, защото са противоконституционни. "Ако бъдат приети в пленарна зала, ще имаме готовност за реакция по закон", каза Магдалинчев пред ПИК TV, загатвайки, че са готови да сезират КС. Той заяви, че предложените промени в много отношения нарушават конституцията, включително са и посегателство срещу независимостта на съдебната система и разделението на властите. 

"Крайната цел е защитените свидетели да имат некачествена защита и да са поставени в риск. А също така некачествено да се защитават магистратите и също да са под риск. Предвиждам 50% редуциране и напускане на състава, което ще е провал за защитата на свидетели. Надявам се целта да не е лично отношение към прокуратурата, защото в крайна сметка всичко удря по държавата. Българската прокуратурата няма да носи отговорност, ако този закон се приеме. Ние предупредихме какво ще се случи и как ще бъдат поставени под риск магистрати и защитени свидетели", обясни пред ПИК TV Иван Гешев. Той повтори, че някои текстове са противоконституционни и се нарушава разделението на властите, за което прокуратурата ще сезира КС, ако законът се приеме.

Правната комисия продължава и минути преди старта на пленарния ден, което също е в нарушение на правилата и председателят Михайлов заяви след въпрос на медията, че нямат право да заседават, докато трябва да са в пленарна зала. Въпреки това заседанието продължи и след 13,30 ч. 

"ЕК заведе дело срещу Полша с ежедневна санкция, ако не бъде променен закон, засягащ правата на съдиите", каза председателят на спецсъда Георги Ушев на старта на дебата. Той припомни, че предстои ВСС да извърши анализ за работата на спецсъдилищата.

"Не виждам защо първото гласуване да е преди този анализ. Целият механизъм за закриване е погрешен. Първо се предвижда закриване, а след това уреждане на статута на съдии, съдебни служители и заседатели. Това, което сте написали, че съдебните заседатели ще  догледат делата, е невъзможно, защото няма кой да им плаща, бюджетът на всеки съд е самостоятелен. Администрацията ще напусне, защото няма кой да й плаща, а делата са в едни шкафове и само деловодителите знаят къде са", обясни Ушев.

Той добави, че големи проблеми ще има и с подсъдността и ще се разкъса връзката. За терирористичен акт с жертви делата щели да се  гледат от районен съд, а за убийство от окръжен

От БСП и ДПС заявиха, че трябва да напуснат заседанието, тъй като трябва да са в пленарна зала, но въпреки това и очевидния разпад на кворума, Михайлов не прекъсна заседанието. Той заяви, че първо ще изчакат да видят дали ще се открие пленарния ден и тогава ще решат какво да се случи с комисията, но от БСП контрираха, че ако всички депутати от правна комисия, както и гостуващите такива не отидат в парламента, то няма да има кворум, за да се гледа бюджета. 

От ДБ и Манолова се опитаха да поискат да няма никакви изказвания и дебат и направо да се премине към гласуване и с бързането си се издадоха, че на всяка цена искат обслужване на олигархията в спешен порядък с прекратяване на делата на спецправосъдието.

В крайна сметка председателят на комисията от ИТН Михайлов не позволи да се наруши правилника на Народното събрания и обяви, че комисията трябва да бъде прекратена, за да се включат в пленарното заседание, както е по правилник на парламента. От ДеБъ опитаха да спорят, намеси се с крясъци и Манолова. Радостин Василев обаче скочи и заяви, че Манолова не спазва законите и изобщо няма право да им казва как да процедират, тъй като не е член.

В крайна сметка председателят Михайлов не позволи скандално нарушение на законите и прекрати заседанието. Радостин Василев заяви пред медията ни, че отиват на пленарно заседание, както е по закон, и комисията ще продължи, когато е възможно. 

Дебатите продължиха в другата сграда на Народното събрание до 16 часа, когато бе прекратено отново заради старт на пленарното заседание. 

"Надявам се все някога интересите на българските граждани да бъдат на първо място, но вече съм скептик. Явно се ползва отново съдебната система и прокуратурата, за да се водят предизборни битки", каза Гешев след заседанието.

"Реформата е да създаваш нещо ново, а не да закриваш нещо съществуващо. Според мен всичко това е свързано с избора на нов председател на ВКС, като целта е изборът да не бъде направен от този състав на ВСС, затова се бърза толкова", категоричен бе на свой ред Магдалинчев.

Сподели:
Бомба x
Страда ли котката от липсата на стопаните си? Страда ли котката от липсата на стопаните си?
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 20
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това