СКАНДАЛ! Екорекетьори с атентат срещу българския бизнес?! Незаконни пилета сеят птичи грип и спират износа, БАБХ спаси страната от епидемия със спешни мерки

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

СКАНДАЛ! Екорекетьори с атентат срещу българския бизнес?! Незаконни пилета сеят птичи грип и спират износа, БАБХ спаси страната от епидемия със спешни мерки

34575
на 19.03.2018
СКАНДАЛ! Екорекетьори с атентат срещу българския бизнес?! Незаконни пилета сеят птичи грип и спират износа, БАБХ спаси страната от епидемия със спешни мерки
Автор:   ПИК

Скандален атентат срещу българския бизнес се опитват да организират екорекетьори и пишман природозащитници от организацията „Четири лапи“, научи ПИК.Наглите псевдозелени недоволстват от работата на българските органи, които обаче спасиха страната от нова страшна епидемия на птичи грип, след като унищожиха незаконно внесени птици. 

препоръчано

Бракониерският внос обаче коства на страната ни огромни загуби, които ще търпи тепърва българският бизнес и работещите в сектора. Той може да бъде приравнен на същински опит за атентат срещу птицевъдния бранш, тъй като само четири дни след вноса на заразените птици, в Генарал Тошево са били унищожени 140 хиляди кокошки отново заради птичи грип.
„Това си е атентат! Който е внесъл тези птици е виновен за милиони левове загуби на държавата и сектора. Нека тези, които са срещу унищожението на бракониерските птици да кажат имат ли нещо общо с това и внасянето на заразени птици опит да се затрие бранша ли е в полза на чужди фирми за сметка на българските? ДАНС и службите трябва да разследват това.
Да не мислите, че на фермерите им е било приятно?! Но са спазили всички указания от агенцията по храните, защото са наясно, че държавите по света могат отново да наложат забрана за износ на българско птиче месо и това ще удари отново целия бранш”, споделят специалисти. За това и бизнесът застана и изцяло подкрепи действията на БАБХ по случая с незаконно внесените болни птици, които от агенцията правилно бе взето решение да бъдат унищожени. Загубите в противен случай можеха да са още по-големи и направо катастрофални и да затрият години усилия и милиони левове в бранша.
По информация на ПИК службите за сигурност са сезирани и ще разследват случая с вноса на заразените птици през „Дунав мост 2”. Проверява се дали не става дума за опит у нас да се вкара отново опасната зараза и по този начин да се нанесе удар върху иначе доказан и печеливш бизнес.
Припомняме, че както ПИК вече съобщи, БАБХ правилно са действали, като са умъртвили по хуманен начин незаконно внесените в края на миналия месец заразени от инфлуенца птици. Това е констатирала проверката на Инспектората към земеделското министерство (ВИЖТЕ В ОЩЕ ПО ТЕМАТА).
За случая подробно е бил информиран и еврокомисарят по здравеопазване, за когото най-важно е било да се гарантира, че болестта няма да пламне и да се разпространи в европейските страни.
В хода на проверката е установено по категоричен начин, че ведомството е действало по закон и не е имало никакъв друг вариант за заразените от птичи грип животни. Припомняме, че според регламент в законодателството, когато на наша територия попаднат животни с неустановен произход, те трябва задължително да се умъртвят. Експерти уточниха, че от агенцията по безопасност на храните са действали бързо, и това е помогнало заразата да не се разпространи.
Малко известен факт е, че вносът на въпросните птици през „Дунав мост 2” става три дни след като страните от целия свят вдигат тримесечното ембарго за износ на птици от България, наложено именно заради птичия грип. Българският бизнес и страната ни търпят от това огромни загуби, в размер на най-малко 10 млн. лв., изплатени от джоба на българина като компенсации. Затова всички експерти са били на тръни по този проблем.
Странно може да се нарече, обаче поведението на шефа на столичната зоологическа градина, който, въпреки законовите разпоредби за унищожение, настанява незаконно внесените птици в т. нар. карантинен център, разположен в самия зоопарк. По този начин се създават реални предпоставки, той да се превърне в огнище на зараза за всички животни, голяма част от които са защитени видове. За експертите е необяснимо как може карантинният център да се превърне в спасителен, тъй като не само мястото му не е подходящо, а и няма никакви условия за това.
Щом научил, че незаконно внесените животни са в столичния зоопарк, шефът на БАБХ Дамян Илиев дал светкавични разпоредби как да се действа превантивно, като например да се контролира фуража, с който се хранят животните. Разбира се, имало и много други превантивни указания от него. Необяснимо е, че директорът на зоологическата градина отказал да ги изпълни. Още по-необяснимо е, че на фона на опасността от нова зараза, той бил подкрепен от неправителствената организация „Четири лапи” и шефа й Явор Гечев. Те всячески се застъпили за животните, част от които междувременно започнали да умират от болестта.
Категорично се доказало с изследване, че става дума за птичи грип, от който хората също могат да пострадат. Цяло чудо е, че след умъртвяването на болните животни, не са се заразили други от самата зоологическата градина. Не е тайна за никого, че подобни неправителствени организации се активират при такива случаи, за да си пишат актив. Знае се, че на базата на това, получават и съответно финансиране от външни организации. От БАБХ, обаче не само са действали според закона, но са предотвратили болестта да пламне отново.
Любопитното е, че от „Четири лапи”, които иначе се изкарват върли защитници, подминават и друг важен факт. А именно, че по време на транспорта на въпросните птици, не били спазени никакви изисквания за хуманно отношение. Нямало и ветеринарномедицински документи, които да удостоверят техния произход и здравен статус. Оказало се, че превозвачът няма лиценз за превоз, необходими познания за транспорт на животни и документи, с които да удостовери произхода им. Поради това възниква и въпрос доколко ефективни и полезни са неправителствените организации за защита на животните като "Четири лапи"и дали не обслужват нечии интереси?!

Сподели:
Бомба x
4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си 4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 127
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това