СКАНДАЛ! Енергийният министър на Радев уволнен дисциплинарно от ЧЕЗ след установени липси и разследване - президентът му връчи цялата ни енергетика (ФАКСИМИЛЕ)

Час Пик ГЛАВНА

СКАНДАЛ! Енергийният министър на Радев уволнен дисциплинарно от ЧЕЗ след установени липси и разследване - президентът му връчи цялата ни енергетика (ФАКСИМИЛЕ)

93311
на 23.07.2021
СКАНДАЛ! Енергийният министър на Радев уволнен дисциплинарно от ЧЕЗ след установени липси и разследване - президентът му връчи цялата ни енергетика (ФАКСИМИЛЕ)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Скандални разкрития изплуват за служебния министър на енергетиката Андрей Живков, назначен от президента Румен Радев да ръководи един от най-важните сектори за страната. Живков, който до този момент избягваше публични прояви, за разлика от други министри в служебния кабинет на държавния глава, през последните часове нашумя с уволнението на ръководството на "Българския енергиен холдинг", което може да доведе до срив на цялата енергетика на страната.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Проверка в биографията му пък показва, че служебният министър на енергетиката, е бил позорно уволнен от енергоразпределителното дружество ЧЕЗ, в което работи от 1996 до 2012 г. Разбира се, тази подробност, е спестена в официалната автобиографията на Живков, който беше представен от Радев като топексперт по тока при назначаването му на длъжността министър на енергетиката.

Съвсем различна обаче се оказва ситуацията около работата на Живков в ЧЕЗ. Факсимилета в медиите от онова време припомнят, че той е бил уволнен като ръководител на направление "Столично" в ЧЕЗ, след установяване на кражби в дружеството, нарушения и дори заведено досъдебно производство.

На 4 декември 2012 г. от ЧЕЗ разпространяват следното прессъобщение до медиите за Живков: "След извършена проверка по подаден сигнал и с оглед категоричното становище на представителите на мажоритарния акционер на ЧЕЗ Разпределение България АД бяха констатирани нарушения в дирекция Експлоатация и поддържане. Ръководството на компанията взе решение и считано от 04.12.2012 г. освободи:г-н Андрей Живков, ръководител на направление Столично в дирекция Експлоатация и поддържане, и Красимир Биджов, ръководител на звено РЗ Витоша 3 в същата дирекция."

Причината за уволнението му е схема, чрез която се крадат съоръжения за трафопостове. Разследване тогава установява, че вместо да се подменят съоръжения от трафопостове и други електросъоръжения и материали, собственост на дружеството с нови, старите остават на място, а новите се препродават на частни фирми. Някои пък изчезват.

Заради тези установени липси със случая по сигнал се заема и Главна дирекция "Национална полиция". Подпис за заявките за подмяна на частите поставя и Андрей Живков, заради което същият е изгонен от ЧЕЗ.

По-късно за порочната схема се образува и досъдебно производство, а срещу Живков и подчиненият му Биджов се води разследване.

Скандалът с уволнението на Живков от ЧЕЗ буди редица въпроси за качествата му, а най-притеснителното е дали той може да изпълнява съвестно функциите на служебен министър на енергетиката. Още по-тревожно е, че след последните му действия и освобождаването на ръководството на "Българския енергиен холдинг", страната ни е изправена пред огромни проблеми в сектор "Енергетика".

Припомняме, че ако холдингът не преведе до 2 август 550 млн. евро по заем, може да се наложи предсрочно да върне цялата сума, която е в размер на 1,75 млрд. евро без лихвите. Тъй като в момента БЕХ ЕАД е без ръководство, фактически няма кой да нареди плащането. Именно затова отстраненият директор на БЕХ Валентин Николов предупреди, че ако плащането не се осъществи, цялата енергетика в България може да гръмне.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите
ПИК TV x
СУПЕР ШОУ В ПИК TV! Приключиха лидерите на ППДБ с ТОВА ИЗКАЗВАНЕ в парламента (ВИДЕО) СУПЕР ШОУ В ПИК TV! Приключиха лидерите на ППДБ с ТОВА ИЗКАЗВАНЕ в парламента (ВИДЕО)
ново
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК