Вход
София
Времето в София 11 o C

Скандал: Фонд „Земеделие“ крие с колко пари ще се черпи на гърба на бедните!

Скандал: Фонд „Земеделие“ крие с колко пари ще се черпи на гърба на бедните!

на 20.12.2012
1956
0
Скандал: Фонд „Земеделие“ крие с колко пари ще се черпи на гърба на бедните!

Шефът на фонда Румен Порожанов използва правна вратичка, за да не съобщава размера на бонусите

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) официално призна, че въпреки нареждането на премиера Бойко Борисов, си раздава бонуси в разгара на икономическата криза. Това става ясно от писмо на изпълнителния директор на ДФЗ Румен Порожанов до агенция  ПИК в отговор на запитване по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

„С цел изчерпателност на настоящото изложение следва да имате предвид, че в ДФ „Земеделие" са предоставяни допълнителни възнаграждения за постигнати резултати по смисъла на чл. 67, ал. 7, т. 5 от ЗДС“, пише витиевато в официалното писмо на Порожанов, изготвено от юристите в Дирекция "Правна".

Шефът на ДФЗ обаче подчертава, че изплатените възнаграждения били абсолютно „законни“. „Предоставените допълнителни възнаграждения са съобразени с персоналните постижения и положения труд от всеки конкретен служител на Фонда, а при тяхното изплащане стриктно са спазени нормативните ограничения, заложени в чл. 67 от ЗДС и в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация“, пише още в писмото на ДФЗ.

Не били бонуси, а допълнително материално стимулиране (ДМС)

Въпреки че в запитването на ПИК изрично се подчертава да бъде предоставена информация за конкретните суми за 2012 г., които са изплатени като бонуси, такива данни липсват в писмото на Румен Порожанов.

За основание да не отговори на въпросите за конкретните числа, шефът на ДФЗ взе факта, че във въпросите се говори с общоприетата дума „бонуси“, а не с термина „допълнителни възнаграждения“. „Трябва да имате предвид, че липсва легална дефиниция на понятието „бонус", което считаме, че е съществен термин, използван във Вашето заявление за достъп до обществена информация. Тълкуването на понятието бонус предполага предоставянето на облага, която не е заслужена и е извън пределите на договореното и нормативно установеното възнаграждение“, пише Румен Порожанов.

„С оглед на изложените правни и фактически доводи и на основание чл. 34 от ЗДОИ във връзка с чл. 28 от ЗДОИ Ви предоставяме отговор на хартиен носител, с който Ви информираме, че през 2012 г. в Държавен фонд „Земеделие" не са изплащани бонуси и такива не са предвидени и в бюджета за 2013 г.“, става ясно от „изчерпателното“ писмо на институцията към Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

 

От Дянков се учим...

Миналата година в отговор до вестник „Труд“ от ДФЗ признаха, че за 2011 г. са изплатили общо 1 173 203 лв. под формата допълнително материално стимулиране (ДМС). “За мен е нормално, когато има добре свършена работа, да има бонуси под формата на материално стимулиране”, аргументира се Порожанов.

Пред изданието Порожанов уточни и схемата, по която се дават стимулите. “В контекста на вътрешния ни правилник на тримесечна база, там където има постигнати добри резултати, до 10% от служителите в един отдел получават до една заплата, а други 10% - до половин заплата”, каза той.

Друг критерий са извънредната работа в събота и неделя, която обикновено се случва, когато фермерите кандидатстват за евросубсидиите. Заплатите на служителите във фонд “Земеделие” са около 1 200 лв.

„Чувството за хумор“ на шефа на ДФЗ донякъде обяснява фактът, че до края на март 2010 г. той заемаше поста началник на кабинета на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Тогава финансистът №1 обяви битка срещу чиновническите бонуси, но както по-късно стана ясно от журналистически разследвания, тихомълком раздаде 233 725 лева като коледни добавки на подчинените си в МФ.

По-късно премиерът Бойко Борисов нареди на министрите и водещите институции да върнат бонусите си в държавния бюджет, след което последваха скандали с отказали се и приели допълнителните възнаграждения.

 

 

 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Днес моят любим ми предложи брак. Каза:
- Ще живееш както в Рая!
Чудя се какво ще рече това:
- Боса, гола и само на ябълки?!

няма нови новини
Днес: 154
hot
най-четени новини в момента
сега
2935
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Пожар до Централна гара, стеле се гъст черен дим - НА ЖИВО (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Днес е 10-ият слънчев ден: Отдайте се на медитация и се освободете от страховете, сънищата са пророчески
x