Скелет на момиче изскочи при разкопки в Пловдив (СНИМКИ)

Региони

Скелет на момиче изскочи при разкопки в Пловдив (СНИМКИ)

41237
на 15.06.2020
Скелет на момиче изскочи при разкопки в Пловдив (СНИМКИ)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Скелет на момиче от Възраждането и средновековна пещ откриха археолози в центъра на Пловдив. Находките били намерени по време на проучванията на терена на бившия ресторант „Греми“, който изгоря преди години.

препоръчано

Тялото било на дълбочина 2,5 метра в насип в северната част на обекта, а ръцете на жената били окичени с 5 пръстена. 4 от пръстените били бронзови, а един златен. Не е намерен обаче целият скелет. На обекта са изкопани само ръцете, китките, една тръбна кост и черепът с ребрата. Археолозите не са успели да намерят таза, краката и горната част на тялото. Предполага се, че на мястото в края на 19. и началото на 20. век е имало ров, който е бил насипан с пръст, съобщава "Марица".

„Не е ясна причината на смъртта, тъй като нямаме гробно съоръжение, което да ни подскаже, че тя е погребана. Вероятно скелетът е или криминално изхвърлен по време на това насипване, или, когато са запълвали, използваната пръст е била от място, където някога е имало гроб“, разказа археологът София Христева. 

Разкопките са разкрили и части от средновековни улици и две големи сгради. Едната от тях е с добре запазено подово ниво и огнище към нея. Предполага се, че пещта е използвана за промишлени цели. Разкритите пластове са от втората половина на 12 век  и 11 век. Ясно е, че улицата е съществувала дълго време, защото е на две нива, а и през някакъв период от време е ремонтирана, уточни Христева.

 Любопитна подробност е, че при градежа на средновековните сгради са използвани камъни от антична улица. По думите на Христева античните структури, който се показвали, не били в цялостен вид. 

Обектът е с площ около 780 кв. м., а проучването му започна на 1 юни, като екипът се състои от 7 души и още 25 работници. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК! Джейхан Ибрямов остава за постоянно в ареста - човекът на Доган отказал да говори пред разследващите, натъпкал половината от белязаните пари в сакото (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК! Джейхан Ибрямов остава за постоянно в ареста - човекът на Доган отказал да говори пред разследващите, натъпкал половината от белязаните пари в сакото (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК