Скенер открива алцхаймер и паркинсон

Докторе

Скенер открива алцхаймер и паркинсон

49329
на 27.10.2012
Скенер открива алцхаймер и паркинсон
Проф. Лъчезар Трайков е изпълнителен директор на УМБАЛ “Александровска”, ръководител на Катедра по неврология към столичния Медицински факултет  и на Център за ранна диагностика на деменции при Александровската болница. Старческото оглупяване, т.нар. деменция, е третият по значимост здравен и социален проблем в света след онкологичните и сърдечносъдовите заболявания. Прогнозите са, че проблемът ще прерасне в епидемия на XXI век, чиито жертви ще се удвояват на всеки две десетилетия. Ето защо е важна профилактиката, особено при болестта на Алцхаймер, водеща до постепенна деградация на личността. Такава профилактика вече не е научна фантастика. За ранното откриване на деменцията много разчитаме на изследване с ПЕТ скенер (позитронно-емисионен томограф). В момента разполагаме с апаратура, която се ползва предимно за диагностика на онкологични заболявания. Чакаме с голяма надежда в БАН да приключи изграждането на циклотрон (ускорител на частици) и тогава ще ползваме медицински изотопи (средства за радиоактивно проследяване на болестния процес), произведени на място. С тях ще поставяме диагностика на алцхаймер, паркинсон и други заболявания. При ранното откриване на тези страдания могат да се вземат лекарства, чрез които се забавя тежката деменция със 7-9 години. Разчитаме и на съвременни невропсихологични тестове. Приложението им е евтино и абсолютно безвредно. Друга възможност за диагностика е изследването на гърбначно-мозъчната течност, която се взема от пациента чрез пункция. В тази течност търсим лоши белтъци, отлагащи се в мозъка и водещи до оглупяване. През последните две години невролозите са изправени пред загадка – бе доказано, че една трета от хората с лоши белтъци, дори на 100-годишна възраст, си остават достолепни старци, с ненакърнен интелект. Какво предпазва тези хора? В момента изследователи от цял свят търсят отговор на въпроса. Възможно е протекторите на мозъка да са няколко и да действат комплексно в съчетание с начина на живот. Едно е сигурно - умственият труд не износва мозъка, не го изхабява. А от всички умствени задачи четенето е за препоръчване. Четенето най-активно поддържа мозъчното дълголетие.
препоръчано
Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да очакват материални успехи, Везните ще сключат успешни сделки САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да очакват материални успехи, Везните ще сключат успешни сделки
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 79
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК