СКРОМЕН ПРАЗНИК: Отбелязваме паметта на един смирен Божи угодник

Час Пик ГЛАВНА

СКРОМЕН ПРАЗНИК: Отбелязваме паметта на един смирен Божи угодник

12788
на 16.05.2021
СКРОМЕН ПРАЗНИК: Отбелязваме паметта на един смирен Божи угодник

1. Св. преподобни Теодор Освещени, Тиваидски († 360) - той е наричан още Освещен, защото единствен в целия манастир имал свещенически сан, бил един от любимите ученици на Пахомий Велики.

препоръчано

От ранни години той горял от любов към Бога и четиринадесетгодишен дошъл в Тавена при преподобни Пахомий, желаейки да служи на Господа. Великият подвижник го приел, като видял в него истински призвание към монашески живот. И момъкът, укрепен от Божията благодат, с радост понасял всякакви трудове и всякакви лишения и от ден на ден преуспявал по пътя на светостта.

По-късно – след смъртта на свети Пахомий – Теодор станал игумен на Тавена и другите му обители. Той умрял около 360 година.

2. Св. преподобни отци, избити в манастира "Св. Сава"

Сподели:
Бомба x
ПРЕДИ ПЛАЖА: Ето я формулата за бързо премахване на мазнините по корема ПРЕДИ ПЛАЖА: Ето я формулата за бързо премахване на мазнините по корема
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Столичен бохем посегна към богаството на Фатик - ето кой се кани да отведе до олтара наследницата на митичния крими бос САМО В ПИК TV: Столичен бохем посегна към богаството на Фатик - ето кой се кани да отведе до олтара наследницата на митичния крими бос
ново
Днес: 159
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това