Вход
София
Времето в София 25 o C

Слави Трифонов като нищо ще управлява България. Защо това е опасно

Слави Трифонов като нищо ще управлява България. Защо това е опасно

на 10.10.2017
4499
45
Слави Трифонов като нищо ще управлява България. Защо това е опасно

(Припомняме тази статия от 2016 г. поради все по-голямата й актуалност, съотнесена към днешния ден.)

Защо е опасен възходът на Слави Трифонов и потенциалната му партия? С какво трансформацията на шоумена в политик застрашава нормалното функциониране на демокрацията, основателни ли са аналогиите с националсоциализма на Хитлер в Германия?

Няколко социологически агенции вече предвещаха сериозен резултат за Трифонов при евентуалната му поява на избори. И това не е манипулация или екзотика, а факт, с който трябва да свикнем.

Три са факторите, допринесли за внезапната хегемония на телевизионния герой и именно те са предвестник за потенциалната фашизация на обществото след електоралната победа на Слави-Трифоновия проект. Провалът на традиционните партии, небивалият националистически подем и своеобразната „революция на масите“ като реакция на разпадащите се управленски елити.

Да, с горчивина трябва да признаем, че 27 години след началото на прехода демократичната система в България не функционира. На власт са не партиите, а партокрацията и това маркира провалът на либералния модел. Либерализмът като идеология не предлага нищо съществено на масите - жертва на икономическата криза, социалните трансформации и културната дестабилизация. Напротив, масите до голяма степен припознават либерализма като източник на злото, ценностния разпад, финансовата нищета.

Традиционните партии са изоставили нормалната си електорална база – средната класа и имотното селско население, за да обслужват едрия капитал и олигархията.

Кризата „център-дясно“ кореспондира и с нетипична за историята ни деградация на „лявото“: нежелание на социалистите да скъсат с утопиите от миналото, обитаване на сантиментално-анахронични реалности, активиране на комунистическата символика поради липса на собствена идейна платформа… И в същото време – във външнополитически план, неприемливо за симпатизантите заиграване със западния евроатлантизъм. Изобщо еклектика, която трудно може да бъде припозната като „социалдемокрация в действие“.

Системните грешки на властовите формации в страната и липсата на доверие към тях вероятно ще принудят бизнесът да финансира популярен националистически проект от профашистки тип като Слави-Трифоновия. Те ще нарекат това „инвестиция“, „добра застраховка“ и „инстинкт на предприемачеството“. Така го е нарекъл и Тисен, когато е финансирал нацистката партия на Хитлер.

Всъщност целта на Трифонов е не просто да дойде на власт. Той мечтае да промени обществото радикално. Концепцията е повече от конюнктурна – към политиката се приобщават „малките хора“, отритнатият от елитите „обикновен човек“. Това е масов революционен проект.

Какви обаче ще са обитателите на този проект, каква е типологията?

От една страна - декласирани социални елементи, жадуващи реванш, дълголетно потискани от партийната номенклатура, мутирала от червено в синьо, оцеляла при Царя и процъфтяваща с ГЕРБ.

От друга – поколението „Пайнер“. Телевизионните зомбита, закърмени с културата на „Биг брадър“, олинклузива, промоциите в „Лидъл“; клиентите на „Националната лотария“, които прекарват половината  от деня си пред „Лафките“, за да търкат билетчета.

За тях евтинията е манталитет, не просто икономическа привилегия. Те са отучени да се трудят и се изхранват чрез далавери или дребна спекула. Ще ги разпознаете по ниския интелектуален праг, опростачването, принизения морал, шумно афиширания материализъм, конформизма. Това са жертвите на „образователната реформа“ в България след 1989 г., опитните зайчета на българското демократично малокултурие.

Феноменът „Слави Трифонов“ въплъщава стихията на колективния народен тарикатлък плюс малко силоващина и патриотарство за цвят. Иначе казано, триумф на волята на тълпата (по Хитлер) над правото за индивидуално самоопределение при либерализма.

Според Юнг Хитлер не притежава реална сила, а само тази, с която е одарен от масите. Той е шаман.

Трифонов също се мъчи да е шаман – влияе повече на подсъзнанието, отколкото на съзнанието, борави с окултни практики (цикличните събеседвания със сценаристите приличат на инициация, заговор на посветени), изпада в честа мелодрама, мегаломанства комично…

И все пак, зад цялата поза прозира зле стаена омраза, близка до мизантропията. Издайническото месианско пламъче в очите не вещае добри дни за България. Исторически и народопсихологически, времето работи за Слави Трифонов. Оскотялото мнозинство като нищо ще му поднесе властта на тепсия в пореден пристъп на самозаблуда. Пак според Хитлер – човек е устроен да вярва само на това, което му се иска и това една от базисните истини в психологията на фашизма.

Твърде късно ли е да се стреснем?

 

Сподели:
Напиши коментар »
(45)
1
Много добро, кой ще чуе???
2
ВСЕ ЕДНО МОЙТЕ МИСЛИ ОТПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ. ПРИСЪЕДИНЯВАМ СЕ С БОЛКА В ДУШАТА СЪС СТРАХОВЕТЕ И ИЗВОДИТЕ В ТАЗИ СТАТИЯ.
3
Учиндолския цървул ще управлява БГ само през крив макарон. Казах
4
точен анализ.
5
Да живее халтурата - това заслужаваме ние, простите българЕ..
6
Човек е склонен да вярва само на онова, което му се иска...Много вярно уви
7
защо не вземеш да напишеш кой ни управлява сега и дали има по-опасно управление от това на един самовлюбен примитив като Боко.
8
Значи пазач-мутра-пожарникар може да претърпи трансформация и да стане премиер,а шоумен-чалгат не може?
9
ОПАСЕН Е ЗА ЕВРЕИТЕ ..ЩЕ ИМ ПРОВАЛИ ПЛАН МОИСЕЙ ЗА БЪЛГАРИЯ
10
чудесна статия за властта на селяците, които идват със слави и ще станат фашисти.
11
По-страшно от Боко Тиквата-простата мутра !НЯМА !!!
12
Мекопикшков може да анализира единствено своите анални взаимодействия с БоБо. За друг анализ няма мозък и топки
13
Борисов е свършен, приключен, отсвирен или както искайте го разбирайте !!!!!! Това му казаха на Радев в САЩ където бе на посещение!!!! Борисов е запознат, но нищо не може да направи и затова се получава тази война!!!! Помислете сами, за какво друго може да има такава война? Всички ресурси, парични, властови, медийни и каквито се сетите в тази държава са в ръцете на Борисов и приятеля му Пеевски! Президента какво има? Почти нищо, освен една мъглива политическа превилегия. Неговото държане, след посещението в САЩ се промени, което е факт. Борисов е разбрал много добре, но е наясно, че нищо неможе да направи за да промени американското решение, дори и с напъните на досегашните си американски благодетели и даже фигурата на Сорос с когото имат топли връзки покрай Цветелина!
14
ще я цъфнем със Слави и ще вържем ..... остава във училищата да приложат като предмет чалгата и всички наши деца запеят. във един глас ....едно ферари със цвят червен !!!! :(((((
15
Мухоморковата тихомирка със сигурност ще дращи две-три денонощия под материала, силно се е вдъхновил.
16
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
17
Анализът е напълно верен, не знам какво може да се добави. поздравления
18
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
19
МОШЕНИЦИ
20
Слави Трифонов е един продавач на Мартеници в подлеза на ЦУМ.До кога ще ни управляват такива хора. Срам и позор за България. И този президент Румен Радев...Екипът му не може да организира един консултативен съвет, а лапат парите на данъкоплатците...j
21
Щом един пожарникар може да "управлява"тая държава,защо и музикант да не опита,поне е по интелегентен ,учиндолец срещу селянин от банки,на тоя народ това му се пада!!кой ще ми обясни как Емко и Гебрев клекнаха пред мафиота,сигурно е целенал пръстена и си е записал някоя банкова сметка на шефа!!
22
Славуца Плехановна не може да направи нищо на политическата сцена, поради факта, че е посредствен чалгопитек, който страда от множество комплекси. Чичата Даун. (Сотката Цацаров) днес, каза нещо много забавно в едни новини, който е успял да влвзе в парламента е добре, другите могат да си играят на извънпарламентарна демокрация, т.е. статуквото остава непокътнато. Славуца да си прави шоу, и да чалгаризира младежта в компанията на любимия си папагал, ако още е жив ( папагалът) исках да кажа!
23
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
24
от Радев плюенете премина и към Слави,а ПИК
25
ДО №10 Да им ядеш куровете на селяците, софийски идиот, Слави - ПРЕЗИДЕНТ!!!
26
26-ти коментар е представителна извадка на Учиндолската Чалга Академия!Изказ,обръщение,човеколюбие/предлага храна на реплекирания/.........Отврат!
27
време е!
28
И този ли НЕ НЕ НЕ
29
Ще му повярвам на тоя чалгар, ако ми отговори на тези въпроси, ако не ми отговори, значи е поредната слуга на БСПдирастията и Славуца си му приляга: ..........................................................................................................................................................Нормално ли е да имаме прецедент, като Гумен Грипена, който е назначил пиарката си, на две държавни заплати за пиарка във ВВС, за да я плющи без пари. Нормално ли е също, пъпчивата тиква фърчилото Гумен Грипена, да напълни прецеденството с червени калинки, само защото му са съученици или роднини!............................................................................................................................................................ Нормално лие двамата баджанака на Сланинова мъжа и и Р. Овч. на хранилка във Лукойл, и затова ли ни са най скъпи горивата. Имали това връзка с Мавъра, който пък продаде завода на руснаците, и даде на Сланинова да открадне, две външно търговски дружества за милиони!! ................................................................................................................................................................ Ако един жур/налист, поне един, зададе поне един от тези въпроси, за които пита и знае цяла България, тогава може да кажа, че има свобода на словото и демокрацията е победила. Но си мисля, че сме много далече от тоя ден, и не се чудете тогава, защо ГЕРБ така жестоко би в неделя, по всички фронтове, на частичните избори, червената БСПдирастия водена от лъжливите червени курабии Мамата и Сланинова..
30
ne e li vreme tozi da izchezne ot scenata
31
До Mitko Gerov · Veliko Tarnovo, Bulgaria - Ти си доста заблуден и вреден елемент. симпатизирай си на сайта на оная пияндурница от Варна. НА ВСИЧКИ ИМ Е ЯСНО КАКЪВ ЧЕРВЕН ТРОЛСКИ САЙТ Е ТОВА......
32
Слави,да помитаме тези боклуци... Не се издържа вече...
33
КАТО НИЩО УЧИНДОЛЕЦА ЩЕ ВЗЕМЕ ВЛАСТА. КАЗВАМ ГО ТОВА СЪС СИГУРНОСТ ЗАЩОТО ПОЗНАВАМ МНОГО ХОРА КОИТО ОТ 25 ГОДИНИ НЕ ГЛАСУВАТ ЗА НИКОГО НО КАЗВАТ ЧЕ АКО ТОЙ СЕ КАНДИДАТИРА СЪС ДВЕ РЪЦЕ ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА НЕГО. НЕ СЛУЧАЙНО СЪЩИЯТ СЪБРА НАД 2 000 000 ГЛАСА НА РЕФЕРЕНДУМА. АКО СЪЩИТЕ ТЕЗИ ДВА МИЛИОНА ГЛАСУВАТ И НА ПРАЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ОТИВАТ НА КИНО. ТАКА ЧЕ КАТО НИЩО ЩЕ Е ПЪРВА СИЛА И С ПЪЛНО МНОЗИНСТВО В ПАРЛАМЕНТА. СИГУРНО ТОГАВА ЩЕ СЕ СБЪДНЕ ПРЕДСКАЗАНИЕТО ЗА ЧОВЕКА КОЙТО ЩЕ ДОЙДЕ ОТВЪН И ЩЕ ОПРАВИ БЪЛГАРИЯ. А ДАНО. АМА НАДА ЛИ!
34
ПЛЕШАГАТА Славчо-УЧИНДОЛСКИЯ СЕЛЯНИН е ПОДЛОГАТА НА ДОМУСА......ДОМУСА-Свинята му налива пари, за да влезе във властта.Домуса много добре знае, че няма шансове лично да се набута, затова ползва СЕЛЯКА Славчо.
35
Изглежда Трифонов пак е бръкнал в пeдeрасткия гъз на Hедялкo.
36
В коментар №8 чета: "Значи пазач-мутра-пожарникар може да претърпи трансформация и да стане премиер,а шоумен-чалгат не може?" Може, драги, всеки може. Само трябва да бъде харесан и посочен от възможно повече избиратели на избори, нали се сещаш?
37
В коментар №33 патетично се говори за ЧОВЕКА КОЙТО ЩЕ ДОЙДЕ ОТВЪН И ЩЕ ОПРАВИ БЪЛГАРИЯ. За "идването отвън" не съм съгласен, защото Слави си е тук, никъде не е ходил и няма как да дойде отвън. Виж, за "оправянето" съм сигурен, само че в другия, болезнения смисъл.
38
По-опасно е хора като собственикът на този сайт да управляват България....
39
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
40
Вече изпусна момента. На народа не му е нужен нов измекяр като Бареков !!!
41
И тук 40 и кусур "мнения" под черта на отявлена фашизоидна отрепка.
42
Спокойно,бе Ни...лко,ще му пристанеш и на него,ти го можеш това,мисля,че няма никакъв проблем да завъртиш г.за,доста пъти си го правил това,пак и тиквата не ти ли омръзна вече,чак толкова да си мономагамен не ми се вярва
43
До 25 ,а ти и на Славуца Плехановна, па и нашите, за да ти е по-сладък съня!-:)
44
Тръгнал тронко за тронки
45
С прост народ,от трън,та на глог.Агонията ще продължи.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

В: Преди да извършите аутопсия, проверихте ли пулса? 
О: Не. 
В: Проверихте ли кръвното налягане? 
О: Не. 
В: А проверихте ли дали диша? 
О: Не. 
В: Тогава възможно ли е пациентът да е бил жив, когато започнахте аутопсията? 
О: Не. 
В: Как можете да сте толкова сигурен в това? 
О: Защото мозъкът му беше в един буркан на масата. 
В: При тези обстоятелства възможно ли е пациентът да е бил жив преди започването на аутопсията? 
О: Възможно е, ако е бил адвокат.

няма нови новини
Днес: 78
hot
най-четени новини в момента
сега
2062
четат ПИК
сега
четат тази новина
ПЪРВО В ПИК TV! КФН с горещи подробности за фалита на "Олимпик" (ОБНОВЕНА)
x
Учени доказаха, че мъжете са по-умни от жените
x