От Юммю Герасимова, Раднево
Необходими продукти:
12 броя сухари (без сол)
За сиропа:
1 1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
За крема:
1 л прясно мляко
6 с.л. захар
1 ванилия
1 с.л. краве масло (маргарин)
6 с.л. брашно
2 с.л. царевично нишесте
За украса:
сметана (по избор)
орехи или други ядки
Начин на приготвяне:
Първо се карамелизира захарта и се добавя топла вода, оставя се да ври 6-7 минути. Готовият сироп се оставя да изстине 10 мин и после се поливат добре предварително подредените сухари в правоъгълна или кръгла тавичка (в случая използвах кръгла).
След сиропирането се прави кремът, като към млякото се прибавят всички продукти, с изключение на ванилията и маслото.
Кремът непрекъснато се бърка, докато се сгъсти, след което се прибавят ванилията и маслото, продължава да се бърка още 2-3 мин и се сваля от котлона.
Отново се изчакват 5 мин, след което се изсипва върху сиропираните сухари и се заглажда.
Избраният вид сметана се приготвя и се слага върху напълно изстиналия крем. В този вариант на сладкиша между слоя на крема и сметаната сложих домашно сладко от шипки - придаде приятен вкус, но може и без този допълнителен слой.
Оформеният по ваш вкус сладкиш се увива в полиетиленово фолио и се слага в хладилника за (желателно е) 1 нощ. Сервира се поръсен с избраните ядки.
Да ви е сладко!