ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
От Катя Костадинова, Раднево
Необходими продукти:
2 ч.ч. настъргана на ситно ренде тиква
1 1/2 ч.ч. грис
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. кефир ( разредено кисело мляко с вода 2:1)
1 лимон (настърганата кора - в тестото, сока - в сиропа)
кокосови стърготини за поръсване (не е задължително)
Сироп:
1/2 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
сокът на лимона
Начин на приготвяне:
Включете фурната да се загрява на 180 градуса. Сложете всичките продукти в купа без настърганата тиква, нея добавете, когато печката ви е готова. Разбъркайте хубаво с лъжица или вилица и сипете сместа в намаслена тавичка за печене. Идеята е грисът да не набухва, сладкишът става по-плътен в такъв случай. Печете 40-45 мин, проверявайте като кекс – с клечица.
След като сложите сладкишът да се пече, веднага се заемете с приготвянето на сиропа. В тенджерка смесете водата, захарта и лимоновия сок, сложете на огъня и като заври, варете 3 мин. Свалете от огъня и го сложете някъде да изстива. Когато извадите сладкиша, трябва да имате студен сироп за заливането му. Изпечения сладкиш залейте със студения сироп и поръсете с кокосови стърготини. В началото сладкишът ще плува в сиропа, не се притеснявайте, след 10-15 мин ще го попие. Може преди да го залеете, да надупчите сладкиша, за да поеме по-бързо.